Avtorsko delo in napoved dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
wyglif
Novinec
Novinec

Avtorsko delo in napoved dohodnine

Odgovor Napisal/-a wyglif »

Lep pozdrav vsem!

Zanima me kako je z napovedjo dohodnine za Avtorsko delo. Naprimer, če imam NETO plačo 180.000 SIT me zanima koliko bi moral plačati davka skozi 12 mesecev po napovedi dohodnine. Kot sem slišal od ostalih je zelo veliko, pa ne vem, če se mogoče motim. Nimam statusa, niti nisem prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Splošno zavarovanje mi plačuje občina, dodatno pa plačujem sam. Mogoče se nisem popolnoma pravilno izrazil, ker so mi tej termini dokaj neznani.

Torej v grobem me zanima, kako se to obračuna in koliko bom moral od skupnega prejetega zneska v tem primeru 180.000x12 dati za dohodnino?

Že v naprej se zahvaljujem za vaš odgovor in lep pozdrav.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

http://racunovodja.com/mdokumenti/obracunah2005.asp

deluje samo v internet explorerju
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Pri avtorskih delih je potrebno upoštevati 10% normirnih odhodkov, ki so vam avtomatsko priznani, tako da se dohodnina plačuje le od 90% osnove.
Potem pogledate v katero lastvico upadete in izračunate stopnjo dohodnine, če seveda niste že prej plačali kakšne akontacije dohodnine. V tem primeru jo je potrebno upoštevati.
torej: prejemek minus normirnis stroški, minus splošna olajašava in minus 2% odhodkov dokazljivih z račununi predstavlja osnovo za izračun dohodnine. Če je to nek znesek X, pogledamo v kateri razred odstotkov za izračun upadete, izračunate dohodnino, ki jo je potrebno plačati. Če predhodno niste plačevali akontacij dohodnine, je ta znesek tisti, ki ga je treba poadarit državi, v nasprotnem primeru pa upoštevate že plačano akontacijo dohodnine in se podarjeni znesek državi zmanjša oz. če imate srećeo, vam država kaj vrne.
:szardi:
2xt
Odgovori