Ali je potrebno plačo izplačati vsak mesec?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matejt
Novinec
Novinec

Ali je potrebno plačo izplačati vsak mesec?

Odgovor Napisal/-a matejt »

Imam eno vprašanje in sicer me zanima ali je možno plačo izplačati v letnem znesku - to je, da se naenkrat izplača plača za celo leto? Kako je v tem primeru s prispevki?

Hvala za pomoč.

Matej
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Plače se izplačujejo vsaj 1x mesečno do 18.za pretekli mesec.
matejt
Novinec
Novinec

A je to zakonsko kje predpisano? Namreč mene zanima, kaj v primeru, da se delodajalec in delojemalec dogovorita, da je plača za redno delo samo enkrat letno?
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Seveda je zapisano, v Zakonu o delovnih razmerjih, 134. člen.

Ne mi zamerit, ampak tole vprašanje me je kar v smeh spravilo. Kako boste pa dohodnino izračunali in kakšen REK boste oddali v primeru, da bo plača 1x na leto? Tudi na DURSU jim v tem primeru najbrž ne boste všeč. Da ne govorim o zdravstvu!
matejt
Novinec
Novinec

Najlepša hvala.

Res to piše v 134. člen:

(plačilni dan)

(1) Plača se plačuje za plačilna obdobja, ki ne smejo biti daljša od enega meseca.
(2) Plača se izplača najkasneje 18 dni po preteku plačilnega obdobja.

Ah, sem mislil, da je naša delovna zakonodaja bolj fleksibilna...ampak kot ste že omenili zaradi davkov in prispevkov očitno to ne gre. Na primer delodajalec se ne more zmeniti z delojemalcem za variabilno plačo, ki bi bila odvisna od letnega prometa, ki ga seveda ugotoviš konec leta...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V praksi se velikokrat, zaradi takšnih in drugačnih vzrokov dogaja, da se plače izplačujejo tudi za nazaj, vendar so vedno obračunane mesečno. Delavec ima možnost prek sodišča uveljavljat pravico do izplačila zamudnih obresti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Glede variabilnega dela - način določanja mora biti določen v pravilniku ali še bolje, v delovni pogodbi. Seveda nekaterim delamo pogoste medletne bilance, da lahko določijo dodatek, konec leta pa naredimo poračun in znesek prištejemo k decemberski plači kot dodatek za delovno uspešnost. So še variante (delitev dobička), ampak jaz se v to nisem poglabljala in ne znam. Res pa je, da mora biti nekje zapisano in sklenjeno, da se to greste, ker drugače vam bo davkar rekel, da ne izplačujete plač po panožni kolektivni pogodbi in vam dodatka ne bo davčno priznal. LP!
Odgovori