dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
magic
Novinec
Novinec

dohodnina

Odgovor Napisal/-a magic »

zanima me, ali se obresti (po bančnem izpisku za obresti) do 300.000 SIT vpišejo v rubriko 4301? Ali je potrebno za mladoletnega otroka posebej izpolniti davčno napoved, če ima na npr. hranilni knjižici nekaj denarja in je dobil od banke izpisek za obresti (drugih prihodkov nima) ali ga je potrebno vpisati v dohodninsko napoved enega od starše in če, kam)
hvala in lp
imi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a imi »

Obresti (tudi do višini 300.000 SIT) se vpišejo v rubriko 4301. Pri izračunu dohodnine se bo upoštevala olajšava do omenjenega zneska.

Dohodninske napovedi ni potrebno oddati če skupni znesek prihodkov ne presega splošne olajšave 564.000 SIT. V primeru če je zavezancu med letom bila odtegnjena akontacija dohodnine, naj napoved kljub temu vloži, saj se mu bo preveč plačana akontacija dohodnine vrnila.
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

KER IMAM SAMA PODOBEN PRIMER ME ZANIMA ALI V TEM PRIMERU LAHKO OTROKU NAPIŠEM SVOJO NAPOVED??? Ali gre to v moževo napoved za dohodnino??? Mož ga tudi prijavi kot vzrževanega družinskega člana.... ali mora v tem primeru dati mož to v dohodnino???

Hvala za odgovor!!!!!!!1
imi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a imi »

Da, saj sem že omenil da lahko. Mož pa mora pri vzdrževanem otroku napovedati lastna sredstva (bruto dohodek - akontacija).

V vsakem primeru bi vam davkarija zmanjšala olajšava za vzdrževanega otroka, saj so vsi dohodki razen družinskih pokojnin, socialnih transferjev, štipendij oz. študentskega dela lastna sredstva vzdrževanega člana.
Jery
Nov član
Nov član

obresti

Odgovor Napisal/-a Jery »

Zaradi številnih vprašanj glede obresti od otrokovih prihrankov citiram pojasnilo dursa " Otrokovi dohodki ne znižujejo posebne olajšave za vzdrževanega družžinskega člana. Dohodek od premoženja (torej tudi obresti) vzdrževanega člana se prištejejo k dohodku tistega starša , ki uveljavlja olajšavo, če je ne uveljavlja nihče pa tisti starš, ki ima višji dohodek. Ta člen naj bi bil črtan že za leto 2005 s spremembo Z-Doh1.

Še praktičen nasvet - jaz bom teh 2000 sit obresti od otrokovega depozita pripisala k svojim obrestim (vse skupaj tako ali tako ne presegajo 300 tisoč sit) dokler ne dobim natančno citirano, da tega ne rabim vnesti v napoved dohodnine.
KOS
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a KOS »

Jaz pa imam malo drugačno vprašanje pa ga bom kar tule napisal ker se ravno tako nanaša na dohodnino.
In sicer žena je iz nematičnega CSD-ja prejela izpis naj da v dohodnino tudi - 8027 Drugi dohodki iz delovnega razmerja KDČ.
Kam naj to vpiše če v obrazcih sploh ni te številke?? Je to mogoče povezano ker je nekaj mesecev delala krajši delovni čas???

Hvala lepa za odgovore že v naprej
Odgovori