Krajši delovni čas do otrokovega 3. leta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maksima
Novinec
Novinec

Krajši delovni čas do otrokovega 3. leta

Odgovor Napisal/-a maksima »

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče, začela sem s krajšim delovnim časom (4 urni delavnik), ki mi pripada do otrokovega 3.leta starosti. Pri tem mi CSD plačuje prispevke za pokojninsko dobo za te 4 ure. Od njih sem sedaj prejela tudi podatke za odmero dohodnine za 2005, in očitno imajo ti plačani prispevki šifro 8027 Drugi dohodki iz delovnega razmerja KDČ (najbrž to pomeni krajši delovni čas?). Predvidevam, da mi te dohodke (ki meni osebno niso bili nikoli izplačani) ni potrebno nikamor vpisovati - saj tudi pri obrazcu za odmero dohodnine ne najdem omenjene rubrike.

Ob vsem tem oa se mi poraja še eno vprašanje. Računovodstvo mi pač normalo obračuna polovico bruto plače (ker delam polovični čas), vendar pa mi bruto osnovo zmanjša za samo polovice splošne olajšave za dohodnino in ne za celotno olajšavo. Ali mi ne bi mogli upoštevati celotno olajšavo? Računovodkinja pač pravi - da bo pač bolj veselo, ko bom dobila vrnjeno dohodnino :)
No, jaz bi vseeno rajši videla vsak mesec malo višjo plačo :)

Ali ima kdo od vas podoben primer?

Najlepša hvala za odgovore!!!

m
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Prispevkov ki jih plačuje MDDSZ ne vpisujete v obrazec dohodnine. Računovodkinja pa nima prav. Pri vas bi morala biti splošna olajšava upoštevana v celoti, saj je pri drugem izplačevalcu ne morete uveljavljati. Razmišljanje, da bo pa potem ko vračajo dohodnino bolj veselo pa je (brez komentarja). Kar povejte ji, da zahtevate da vam obračuna celotno olajšavo in ne vidim razloga da vam je ne bi.
cupac
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a cupac »

zanima me še sledeče: ali teče delovna doba normalno in si zdr. zavarovan, ne glede na polovični del. čas?
petra
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Tudi jaz sem imela enak problem, pa sem klicala na DURS in GZS in so mi odgovorili, da se upošteva polovična olajšava. Delovna doba pa vam teče normalno ! :!:
branko.se
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a branko.se »

JAZ SEM ZAPOSLEN NORMALNO (POLN DELOVNIK). IMAM OTROKA IN TUDI MENI JE RAČUNOVODJA REKLA, DA JE BOLJ UGODNO, DA MI NE UPOŠTEVA OLAJŠAVE ZA OTROKA OB OBRAČUNU MESEČNE PLAČE, AMPAK OB VLOGI ZA DOHODNINO. BAJE DA JE BOLJ UGODNO???

A JE TO RES? HVALA ZA ODGOVOR

BRANKO
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Gitara; Zanimivo, da ste dobili tako informacijo na DURS, ker sem jaz sredi leta 2004 dobila informacijo, da se splošna olajšava v takem primeru upošteva pri delodajalcu. Ali ste dobili pisno mnenje, ali vam je to povedala referentka, ali davčni svetovalec? Jaz si obračunam plačo za polovični delovni čas s polno olajšavo.

branko.se; Ne vem zakaj naj bi bilo bolj ugodno za vas, da brezobrestno kreditirate državo. Zaradi tega da dobite povrnjeno preveč plačano dohodnino po letu in pol? Morda pa se računovodkinji ne ljubi spremeniti podatkov v programu. Nobena od možnosti ni za vas bolj ugodna, saj državi vedno plačamo toliko kot moramo. Sedaj ko so olajšave in vse ostalo fiksne in se ne spreminjajo več mesečno pa sploh ne vem zakaj bi bila možnost ''kasneje'' bolj ugodna.
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Katrijn, res je, da sem govorila z referentko na DURS-u in ker tudi jaz nisem čisto verjela sem vprašala še davčno svetovalko na GZS, kjer se jim je pa čudno zdelo, da sploh to sprašujem in da je logično, da so za polovični delovni čas polovične olajšave ( splošne in na otroka ).
Kaj sedaj ? :?:
Silvy
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Silvy »

Se popolnoma strinjam s "Katrijn".........

Tudi sama sem zaposlena krajši delovni čas iz istega naslova, in se mi upošteva celotna olajšava, kar je tudi pravilno, saj menim, da ni nobene zakonske osnove za polovično olajšavo, in me ta mnenja povsem čudijo.......
Lep pozdrav - Silvy
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Olajšava za polovični delovni čas se obračunava polno. Podlaga je v zakonu o dohodnini.

Tudi če ste zaposleni pri enem delodajalcu za 1/2 delovni čas ( glavni delodajalec ) in pri drugem za 1/2 delovni čas ( drugi delodajalec ) se polna olajšava upošteva pri glavnem delodajalcu.

Pri polovičnem delovnem času zaradi starševstva pa je po vsej logiki isto. Pri delodajalcu se upošteva polna olajšva. CSD pa plačuje samo prispevke od minimalne plače in ne obračunava dohodnine zato nima osnove za upoštevanje kakršnihkoli olajšav.

Konec leta pa oddate dohodninsko napoved in se vam osnova za dohodnino zmanjša še za del prispevkov, ki ji plača CSD in je tako letna osnova še manjša.

Vsak mesec se obračunava:
bruto za 1/2 delovni čas pri delodajalcu
minus prispevki pri delodajalcu
minus splošna in individualna olajšava
=osnova za dohodnino
minus dohodnina
= neto

Letni izračun:
bruto za 1/2 delovni čas pri delodajalcu ( od CSD ne dobite nič izplačano, je samo osnova za prispevke )
minus prispevki pri delodajalcu
minus prispevki, ki jih plača CSD
minus splošna in individualna olajšava
= osnova za dohodnino

Iz tega je razvidno, da je osnova za dohodnino na letni ravni nižja za prispevkie, ki jih plača CSD.
Če nimate drugih dohodnkov je dohodnina vedno preplačana tudi ob upoštevanju polne olajšave.

Pozdrav vsem,
MG
Odgovori