Zavarovalna podlaga 40
Moderator: Mirko Zbačnik
V naši firmi dela tudi lastnik oz.ustanovitelj le-te, ki je hkrati tudi direktor. Izplačujem mu normalno plačo oziroma enkrat višjo kot znaša minimalna bruto izplačana plača. Pri čemer mu plačamo vse davke in prispevke. Skratka obravnavam ga kot vsakega zaposlenega in do sedaj ni ne davčna inšpektorica ne ZPIZZ karkoli rekel, da pa tega ne bi smela.
Zato menim, da ni narobe, če se direktor obravnava kot ostali zaposleni (ima tudi izračunan letni dopust v skladu z kolektivno pogodbo - kot vsi ostali zaposleni).
Zato menim, da ni narobe, če se direktor obravnava kot ostali zaposleni (ima tudi izračunan letni dopust v skladu z kolektivno pogodbo - kot vsi ostali zaposleni).
Andreja
Seveda, osebno tudi jaz tako mislim. A pojdita si malo ogledat teme nazaj, o šifri 40 smo OGROMNO govorili! Zdaj je jasno vsaj to, da si tisti, ki je kot edini lastnik in direktor zavarovan po 40, lahko izplača dohodek za vodenje družbe, prispevke pa plačuje posebej. Prej to ni bilo tako jasno. Problem pa je nastal, ko nekaterim zaradi te šifre inšpektorji niso priznali plače. LP!
saj to je največji problem
Jaz obračunavam enemu gospodu plačo v višini cca. 300.000,00 SIT bruto, od katere tudi plača vse pripsevke in davke.
Davčna pa mu teh stroškov plače ( razen prispevkov in davkov ) ni priznala.
Na vprašanje od česa pa naj ta gospod in njegova družina živi, pa ni bilo odgovora.
Jaz obračunavam enemu gospodu plačo v višini cca. 300.000,00 SIT bruto, od katere tudi plača vse pripsevke in davke.
Davčna pa mu teh stroškov plače ( razen prispevkov in davkov ) ni priznala.
Na vprašanje od česa pa naj ta gospod in njegova družina živi, pa ni bilo odgovora.
Ob tej in podobnih temah človeka pograbi taka jeza, da bi....... Zanima pa me nekaj drugega, namreč direktorji družb naj bi si izplačevali prispevke po najnižji pokojninski osnovi, ki od oktobra znaša nekaj čez 166.000 SIT, medtem ko je v gospodarskem vestniku objavljena najnižja pokojninska osnova za januar 188.379 SIT. A se komu sanja za kaj se gre, jaz sem že čist na konc z živci
V gospodarskem vestniku je objavljeno 60% povrečne plače od predprepreteklega meseca od katere se obračunava prispevke za tiste ki padejo v to lestvico, na strani od dursa pa dobiš najnižjo pokojninsko osnovo ,ki jo uporabiš za obračun prispevkov za tiste, ki so zavarovani na podlagi šifre 40.Ta pa je 166128,94.
tara
V našem podjetju smo dve leti nazaj to zakonsko bedarijo (da ne uporabim še kakega hujšega izraza) zaobšli tako, da lastnik podjetja ni več direktor. In je najprej lastnik zaposlil direktorja, potem pa direktor lastnika. Nasvet pa smo dobili kar na ZPIZ-u, ki jim je bil problem že tedaj očitno zelo dobro poznan. Žalostno, da po tolikem času te več kot očitne krivice še zmeraj niso odpravili. Vse za male podjetnike, stebre slovenskega gospodarstva!
Mincek
Pazite še nekaj. Do lanskega leta smo za poslovodenje lahko plačevali le dohodnino. Sedaj ima pa DURS navodila, da moramo poleg dohodnine plačati še 6 % PIZ.
Ne vem kako gre sedaj to skupaj po zavarovalni osnovi 40. plačuješ vse prispevke od bruta 166,000,- potem pa še enkrat plačaš 6 % za PIZ
Kaj pa menite na to.
Meni so na DURSu zavrnili REK 1 za poslovodenje, da ga moram popraviti.
Naj že nekdo nekaj naredi. Ne vem kam bi se človek obrnil
Ne vem kako gre sedaj to skupaj po zavarovalni osnovi 40. plačuješ vse prispevke od bruta 166,000,- potem pa še enkrat plačaš 6 % za PIZ
Kaj pa menite na to.
Meni so na DURSu zavrnili REK 1 za poslovodenje, da ga moram popraviti.
Naj že nekdo nekaj naredi. Ne vem kam bi se človek obrnil
Meni sedaj ni več nič jasno.
1. zavarovanec pod osnovo 40 - plačajuje samo prispevke od najnižje pokojninske osnove cca 167.000 sit - katera pa je drugačna kot za s.p.
2. Plačo si izplača v obliki nagrade in je obdavčen s 25% dohodnine in 6% prispevka za zdravstvo.
3 Prispevki so mu davčno priznani kaj pa plačilo za njegovo delo ?
V tem primeru so zavarovanci po tej zavarovalni osnovi na boljšem kot ostali, saj si lahko izplačujejo nagrado za svoje delo in jo obdavčijo z akontacijo dohodnine 25% kar pa ni prav veliko. Prispevke pa si plačujejo od najnižje bruto pokojninske osnove. (s.p. jih spreminjajo glede na dobiček)
A je to tako?
Lp
1. zavarovanec pod osnovo 40 - plačajuje samo prispevke od najnižje pokojninske osnove cca 167.000 sit - katera pa je drugačna kot za s.p.
2. Plačo si izplača v obliki nagrade in je obdavčen s 25% dohodnine in 6% prispevka za zdravstvo.
3 Prispevki so mu davčno priznani kaj pa plačilo za njegovo delo ?
V tem primeru so zavarovanci po tej zavarovalni osnovi na boljšem kot ostali, saj si lahko izplačujejo nagrado za svoje delo in jo obdavčijo z akontacijo dohodnine 25% kar pa ni prav veliko. Prispevke pa si plačujejo od najnižje bruto pokojninske osnove. (s.p. jih spreminjajo glede na dobiček)
A je to tako?
Lp
Tanja