Status sem imel do oktobra. Na banki imam rentno varčevanje in dobil sem izpisek obresti za lansko leto. Obresti se nanašajo na obdobje od 1.1. do 31.12. Nikjer pa ni razvidno kateri del obresti se nanaša na prvih 9 mesecev in kateri del na čas, ko nisem imel statusa študenta. Kolikšen del obresti je potrebno vpisat v to polje?V polje »Ostali dohodki« vpišite: seštevek vseh ostalih obdavčljivih dohodkov, ki ste jih vpisali v druge ustrezne oznake v napovedi, prejetih v času, ko ste imeli status dijaka ali študenta. Če ste imeli status dijaka ali študenta le del leta, vpišete seštevek vseh ostalih prejetih obdavčljivih dohodkov, ki zadevajo ta del leta.
1211 - Dohodki dijakov in študentov, prejeti v času statusa
Moderator: Mirko Zbačnik
1211 - Dohodki dijakov in študentov, prejeti v času statusa
Pozdravljen!
Ko ti je banka poslala izpisek/obvestilo o obrestih za lansko leto, ti je ta tvoj prejemek tudi šifrirala. Če se smatra rentno zavarovanje pri banki kot depozit pri banki, potem vpišeš te obresti pod šifro 4301- Obresti za katere velja neobdavčeni del 300.000 SIT. Vpišeš v celoti znesek, ki ti ga je poslala banka, zmanjšanje davčne osnove se prizna avtomatično v odmernem postopku.
Za dohodek od obresti ni pomembno ali se nanašajo na obdobje, ko si imel status študenta.
V polje "Ostali dohodki"-šifra 1230: so prejeti dohodki iz drugega pogodbenega razmerja in v metodologiji za izpolnjevanje dohodninske napovedi nisem zasledila tvojega "Citata".
Pozdrav!
Ko ti je banka poslala izpisek/obvestilo o obrestih za lansko leto, ti je ta tvoj prejemek tudi šifrirala. Če se smatra rentno zavarovanje pri banki kot depozit pri banki, potem vpišeš te obresti pod šifro 4301- Obresti za katere velja neobdavčeni del 300.000 SIT. Vpišeš v celoti znesek, ki ti ga je poslala banka, zmanjšanje davčne osnove se prizna avtomatično v odmernem postopku.
Za dohodek od obresti ni pomembno ali se nanašajo na obdobje, ko si imel status študenta.
V polje "Ostali dohodki"-šifra 1230: so prejeti dohodki iz drugega pogodbenega razmerja in v metodologiji za izpolnjevanje dohodninske napovedi nisem zasledila tvojega "Citata".
Pozdrav!
Sem našla citat: v to polje bi dejansko vpisal "informativno" vse druge dohodke, vpisane kjekoli v napovedi - tudi obresti, ki si jih prejel v času statusa študenta. V bistvu je to podatek, ki omogoča davčnemu organu ugotavljati dovoljen znesek dohodkov študenta in hkrati upravičenost do osebne olajšave. Če želiš biti natančen???? prosi banko, če ti lahko razmeji obresti do dneva, ko si imel status in naprej. Potem vpišeš sem tisti del obresti, ki se nanaša na to obdobje. AMPAK SAMO EVIDENČNO, ker moraš celotne prejete obresti še vedno vpisati pod oznako 4300 (neobdavčen del do 300.000 SIT.
Lep dan!
Lep dan!