8,5% ali 20%

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

8,5% ali 20%

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Stranka se ukvarja z izolacijskimi deli ali zaračunava 8,5% ddv, če je to storitev opravil na stanovanjski hiši?

NINA
čokolada
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a čokolada »

Da.

LP
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

... in je to storitev opravil fizični osebi in ne pravni, ker če je pravna oseba je 20 %
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ni pomembno ali je fizična ali pravna oseba. Pomembno je da je KONČNI LATNIK stanovanja. če pravna oseba kupi stanovanje za svoje potrebe ( odajanje, nastanitev delavcev ... ) je pravtako upravičena do DDV 8,5. Če pa kupi stanovanje za nadaljno prodajo pa 20 %. Kupec- pravna oseba mora podati izjavo o namenu nakupa. Če taka pravna oseba, ki ima stanovanje za svoje potrebe le to adaptira je lahko DDV tudi 8,5.

Pozdrav vsem,

MG
tisdno
Računovodja
Računovodja

MG čisto se strinjam s tabo, vendar jaz sem razumela tako, da Nina sprašuje za opravljanje določene storitve, ne pa o nakupu stanovanja.
tisdno
Računovodja
Računovodja

MG, lej mi opravljamo storitev montaža oken, kjer je pač 8,5 % DDV. Jaz sem mislila, da avtomatsko, čim je pravna oseba moramo zaračunat 20 % DDV? Tako mi je rekla računovodkinja. A me je narobe naučila? Ker če še to napako ugotovim, jo bom pa res zamenjala? Ker tole bi bilo pa zelo hudo. MG prosim za odgovor.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Jaz mislim, če je lastnik objekta pravna oseba oz.račun izstavimo pravni osebi, da zaračunamo 20%.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne. Če je pravna oseba lastnik stanovanja in ga ima v osnovnih sredtvih kot lastno stanovanje se pravi, da je lastnik in rabi stanovanje zase potem se storitve, ki so opravljene na tem staovanju zaračunajo po 8,5.

Če malo potrpite bom poiskala zakon in čen, ki govori o tem.

Pozdrav vsem,

MG
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

25. člen zakona o DDV
(nižja stopnja DDV)
Po stopnji 8,5% se obračunava in plačuje DDV od:
11. stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, če so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh;

UL 67/2005 Zakon o sprmembah in dopolnitvah zakona o DDV
46. člen

(4) Ne glede na določbo 11. točke 25. člena tega zakona se do 31. decembra 2007 obračunava in plačuje DDV po stopnji 8,5% od stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, ki niso del socialne politike, vključno z gradnjo in popravili le-teh.“

ki ga lahko preberete na naslednjem naslovu:
http://www.gov.si/durs/print.php/durs/i ... v_013.html

Odgovr na vaše vprašanje:
Za obdavčitev storitev gradnje, obnove in popravil objektov po nižji stopnji morajo biti torej kumulativno izpolnjeni naslednji pogoji:

storitve gradnje, obnove in popravil so uvrščene v šifro SKD F/45,

opravljene so na stanovanjskem objektu,

zaračunane so neposredno investitorju. ( investitor je lahko tako pravna kot fizična oseba )

Bolj pomembno v vašem primeru je ali ste v pravilni dejavnosti in ali dobavljate stavbno pohištvo = 20 % ali izvajate gradbene storitve = 8,5 %

Pozdrav vsem,

MG
rezerva
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a rezerva »

MG napisal/-a:Ni pomembno ali je fizična ali pravna oseba. Pomembno je da je KONČNI LATNIK stanovanja. če pravna oseba kupi stanovanje za svoje potrebe ( odajanje, nastanitev delavcev ... ) je pravtako upravičena do DDV 8,5. Če pa kupi stanovanje za nadaljno prodajo pa 20 %. Kupec- pravna oseba mora podati izjavo o namenu nakupa. Če taka pravna oseba, ki ima stanovanje za svoje potrebe le to adaptira je lahko DDV tudi 8,5.

Pozdrav vsem,

MG
Pozdravljani!
Iskal sem zakona ali kakšen drug predpis, kjer bi bila omenjena izjava o namenu nakupa stanovanja, ki jo zgoraj omenjate, pa nisem nič našel. Mi lahko namignete, kje je to določeno?
Hvala in LP!
rezerva
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Tu ne gre za nakup stanovanja ampak za storitve, ki so a takšnem stanovanju opravljene.

1.Zakon predvideva znižano stopnjo davka za vse storitve, ki so opravljene v stanovanjskih prostorih i sicer :
2. Če so storitve opravljene v stanovanjskih prostorih pred prvo prodajo ( nastanitvijo ) je DDV 20 %
3. Če so stritve opravljene v stanovanjskih prostorih, ki so v uporabi je DDV 8,5 %

Če opravljate storitve fizični osebi tukaj ni dileme. Če je lastnik pravna oseba pa je potrebno vedeti ali gre za izgradnjo stanovanja in prodajo na trg ali gre za stanovanje, ki ga sami uporabljajo in ga imajo v osnovnih sredstvih. O tem se mora izjasniti lastnik stanovanja če želi, da se DDV obračuna po znižani stopnji. V prvem primeru je namreč DDV 20 % v drugem pa 8,5 %

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori