Že pridno pripravljate zaključni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Že pridno pripravljate zaključni račun

Odgovor Napisal/-a uni »

Mene pa zanima, ali ste že sredi priprav zaključnega računa oz.posl.poročil ali se vsi šele pripravljamo? Glede na to, da še nisem opazila kakšnih konkretnih vprašanj, ki bi kazala na to, da se že spopadate s tovrstnimi problemi. Ali pa vse obvladate?
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Malo smo si privoščili daljše zimsko spanje :roll: :)
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

No jaz imam eno zelo konkretno vprašanje in bi prosila za pomoč.
D.N.O. ima po zaključku vseh knjiženj in v bilanci uspeha tako stanje:
prihodki 1.009.400 ,odhodki 1.124.790 ,izguba je torej 740.139
Kako naj sedaj to izgubo izkažem v bilanci stanja če nima nobenega kapitala , na pasivi ima samo obveznosti v višini 721.000.
Na aktivi pa ničesar nobenih sredstev . Odgovor od vseh je, da je izguba odbitna postavka ampak saj je ne morem odbit od obveznosti in mu jih tako celo zmanjšati.
Za obveznosti sem mislila v aktivo vključit postavko terjatve do družbenika kot pri s.p. ampak kaj naj s to izgubo, kam naj jo dam v bilanci stanja. Ko prenesem poslovni izid v razred 9 imam namreč na kontu 933knjizeno v breme 740.139. Ne znam pa tega vpisat v bilanco stanja ker ,pod kapital ni nič.
Vsem ki boste pomagali se zahvaljujem.
tara
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

No ja, hmh... hmmm.., kaj bi rekel, ja,ja.... .

V glavnem, pomlad je pred vrati. :wink: :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Izguba zmanjšuje kapital, torej ga vpišite v R-9 na debetni promet. Kako to, da imate izgube 740.139, če je razlika med podatki, ki ste jih navedli, 115.390?
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Mene pa zanima, ali se boste zaščitili s kakšnimi izjavami v primeru, da podjetje ne posluje s povezanimi osebami in ne ugotavlja transfernih cen. Kako jo boste formirali?
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Saj to izjaviš že s tem, če obkrožiš "ne" na prvi strani obrazca za davek od dohodkov. Ali to ne bo dovolj?

Zame so ti členi zakona o povezanih osebah tako napisani, da dvomim že o najbrž na prvi pogled logičnem dejstvu: ali sta posojili dani lastniku d.o.o. in zaposlenemu v d.o.o. dani povezanima osebama, ali ne. Ali sta d.o.o.-ja, v katerih je ista fizična oseba 25% lastnik, povezani osebi, ali ne.

Prosim, če mi na ti dve dilemi lahko nedvoumno odgovori kdo od vas, ki je funkcionalno pismen. Jaz se ob branju teh členov lahko le še histerično režim. :shock:
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Meni se ne zdi tako enostavno obkrožiti "ne". Saj jaz kot računovodja ni nujno da vem ali imajo fizične osebe, ki so lastniki d.o.o.-ja kakšne družinske člane v nadzornih ali upravljalskih organih družb s katerimi moj delodajalec posluje in bi morala ugotavljati tranferne cene. Če dobiš ustni podatek, da ni take situacije, davčna jo pa ugotovi, si ti kot računovodja odgovoren, če ti pa odgovorni podpišejo ustrezno izjavo, pa je odgovornost na njihovi strani. Upam, da sem dovolj jasno opisala moj dvom.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Naš lastnik je nemško podjetje, 100%, v lanskem letu smo od njih kupili material v vrednosti 500.000,00 sit. Če prav razumem zakon, moram zaradi ene same nabave pripraviti celotno dokumentacijo :ssirok: :lol:
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Lotica, se strinjam. Vaš lastnik je tuja oseba, v takih primerih pa je potrebno vedno ugotavljati transferne cene.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Saj sem se prijavila na seminar Transferne cene, ki ga brezplačno organizira DURS. :) Me prav zanima ali mi bo potem bolj jasno, kaj je potrebno početi ali manj jasno. Vsekakor pa ne bom mogla takega 'traktata' pripraviti brez pomoči. :oops:
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Ja ,Pepi pardon sem vnesla napačen podatek ,odhodki so 1.749.539
Da gre izguba v razred 9 to vem, ne vem kako naj to prikažem v bilanci stanja ker na pasivi ni nobenega kapitala, tako da je nimam od česa odšteti, da ne bom vsega še enkrat ponavljala vas prosim če še enkrat preberete vprašanje in mi poskušate odgovoriti.
Hvala.
tara
Odgovori