Knjiženje Shell

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Knjiženje Shell

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Ojla, rabim pomoč.
Kako knjižiti dobropis, ki ga dobim od Shell (vrnjen ddv) od ddv so odštete Shellove storitve in dobimo x znesek. Kako knjižiti tale x znesek?
-160/-220 ?kaj zraven?
Namreč dobila sem Shellov račun (cestnina), z davkom..to sem vse lepo poknjižila, nato dobim dobropis, kot sem navedla zgoraj.
Prosim, za čimprejšno pomoč.
Hvala Vam.
Čao Tajči
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Ali si dobila dobropis samo za znesek DDV ali tudi za cestnino? Če si dobila tudi za cestnino , storniraj stroške na katere se nanaša dobropis v tem primeru cestnina.

lp
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Ne dobropis je samo za ddv... :? Kaj pa v tem primeru???
štajerka
Računovodja
Računovodja

Tako kot si napisala -160/-220

lp
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Se ne strinjam z vama. Na računih SHELL (cestnine, gorivo, tuneli itd.) je sicer prikazan davek, ki pa se ne odbija (ni vstopni DDV). Celotni znesek računa gre v stroške. Ko pride kasneje dobropis za davek, se knjiži na zmanjšanje stroškov.
Pozdrav!
Anela
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Pozdravljeni,
malce sem še klicala okrog in so mi tudi tako povedali kot vi Anela. Hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav, Tajči
štajerka
Računovodja
Računovodja

Ampak če so dobili račun z DDV-jem in so si ga takrat upoštevali, potem mora tudi dobropis stornirati DDV.

lp
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Anela napisal/-a:Se ne strinjam z vama. Na računih SHELL (cestnine, gorivo, tuneli itd.) je sicer prikazan davek, ki pa se ne odbija (ni vstopni DDV). Celotni znesek računa gre v stroške. Ko pride kasneje dobropis za davek, se knjiži na zmanjšanje stroškov.
Pozdrav!
Saj je Anela napisala obrazložitev. Vse skupaj se knjiži v stroške. Knjižimo skupen znesek, nato ko pa sem prejela dobropis, sem zmanjšala stroške. Saj pri ostalih računih, npr. če je samo cestnina, tudi ne knjižimo ddv-ja.
Mislim, da je tako prav kot je napisala Anela, ker sem še preverila drugje in so se vsi tako strinjali. :wink:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če gre za vozilo, za katerega imate pravico do odbitka, potem knjižite tudi DDV(dobropis se knjiži enako kot račun, na katerga se nanaša, le predznak je -.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Mirko, tale SHELL je posebna zadeva. Gre za gorivo za kamione - in ko tankajo v SLO, si seveda odbijamo DDV; ko pa tankajo po Evropi, plačajo s kartico SHELL, njihovi obračuni sicer vsebujejo davek, vendar le-ta ni naš vstopni davek. Nam ga pa SHELL kasneje prizna z dobropisom. Je pa potrebno na začetku leta SHELL-u poslati en kup potrdil z davčne, da smo zavezanci za DDV (v angl. ali nemškem jeziku za različne države).
Sem preverjala tudi na Adria Shell-u.
Anela
Odgovori