Kolegica je delala za društvo in je knjižila v stroške samo plačane račune, ne vseh prejetih. Kako torej naj zdaj spacam to bilanco? Lepo prosim za odgovore
kako knjižiti društvu?
Moderator: Mirko Zbačnik
kako knjižiti društvu?
Dober dan. Sem spet v dilemi. Moram narediti bilanco za društvo, ki ima promet nekje 4 miljone letno in nima zaposlenih. Torej knjižim po principu enostavnega knjigovodstva. Prejet račun je strošek.
Kolegica je delala za društvo in je knjižila v stroške samo plačane račune, ne vseh prejetih. Kako torej naj zdaj spacam to bilanco? Lepo prosim za odgovore

lara
Jaz bi knjižila vse račune, tudi tiste, ki jih vaša predhodnica v letu 2004 ni, ker niso bili plačani. Po SRS iz 2002 se stroški iz preteklih let evidentirajo med stroške obračunskega obdobja na ustreznih kontih izvirnih vrst stroškov. Enako velja za prihodke. Če društvo opravlja tudi pridobitno dejavnost, bi jaz stroške iz preteklih let upoštevala pri davčnem obračunu kot davčno nepriznane.
Tudi jaz imam ta problem, ker osebi, ki vodi knjigo prihodkov in odhodkov nisem dala dovolj natančnih navodil. Tako sem zdaj ob zaključku 2005 ugotovila, da je v letu 2005 plačala 2 računa za leto 2004, ki seveda v letu 2004 nista bila upoštevana.
Zanima pa me še nekaj. Društvo je izdalo 1 račun v letu 2005 za izvedeno predavanje - torej, dobilo je plačilo za predavanje. Ali se to šteje kot pridobitna dejavnost
Sem brala pojasnilo v davčnem biltenu in razumem, da vse kar ni članarina, donacija, ipd. je pridobitna dejavnost.
LP
Zanima pa me še nekaj. Društvo je izdalo 1 račun v letu 2005 za izvedeno predavanje - torej, dobilo je plačilo za predavanje. Ali se to šteje kot pridobitna dejavnost
LP
Poglejte še v IKS 1-2/06 na str.196; objavljeni sta dve razlagi nepridobitnosti oz. pridobitnosti, obe za društva sila neugodni. Jaz sem se pri nepridobitnih organizacijah kar držala tega tolmačenja, saj bo v primeru davčne kontrole težko najti dobre argumente, če bosta ti dve tolmačenji obstali; zagovaranje stališča, da je to eden od načinov zbiranja sredstev društva, verjetno ne bo dovolj, pa čeprav je tako zapisano v sprejetem in od pravih organov potrjenem statutu.
Jaz sem pri dobrodelnih, humanitarnih društvih vedno zagovarjala stališče, da je njihova dobrodelnost osnovna dejavnost; dokazovala, da se zbrana sredstva uporabljajo izključno za namene, za katere so bili ustanovljeni (pomoč pomoči potrebnim), način zbiranja sredstev pa zgolj odvisen od iznajdljivosti članov. Tolmačenja, s katerimi so nam postregli v zadnjih obdobjih, pa pravijo, da temu ni tako.
Vaši prihodki, razumem, predstavljajo prostovoljne prispevke pravnih in fizičnih oseb. Se pravi, niste opravili storitev; jaz bi upoštevala drugo tolmačenje iz IKS-a 1-2/06 na str.196, ki pridobitnost loči od nepridobitnosti na podlagi tega, komu se zaračunavajo opravljene storitve. Razumem, da prostovoljni prispevki posameznikov in pravnih oseb predstavljajo nepridobitno dejavnost.
Vaši prihodki, razumem, predstavljajo prostovoljne prispevke pravnih in fizičnih oseb. Se pravi, niste opravili storitev; jaz bi upoštevala drugo tolmačenje iz IKS-a 1-2/06 na str.196, ki pridobitnost loči od nepridobitnosti na podlagi tega, komu se zaračunavajo opravljene storitve. Razumem, da prostovoljni prispevki posameznikov in pravnih oseb predstavljajo nepridobitno dejavnost.
Potem bo držalo, da tudi če društvo organizira nek tečaj, seminar ipd., za člane in nečlane (čeprav je najbrž vseeeno), pa se ta tečaj zaračuna, je to pridobitna dejavnost, ne glede na to, da se bodo pridobljena sredstva namenila za izvajanje nepridobitne dejavnosti društva, za katero je seveda potrebno imeti sredstva.
Ali razmišljam v pravo smer (oz. to je tisto, kar zagovarja davčna
) 
Ali razmišljam v pravo smer (oz. to je tisto, kar zagovarja davčna
Hm, v bistvu je tako, da je to zveza kulturno turističnih društev. Bila je organizirana dobrodelna kulturna prireditev, sredstva se potem namenijo revnim družinam. Zdaj res ne vem....jaz tega že ne smatram kot pridobitno dejavnost.
Sredstva se bodo razdelila do zadnjega tolarja, društvu ne bo ostalo nič. Kaj menite
Sredstva se bodo razdelila do zadnjega tolarja, društvu ne bo ostalo nič. Kaj menite
lara