še 1x

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

še 1x

Odgovor Napisal/-a aj »

-ali je potrebno popravljati vstopni DDV pri prodaji osnovnega sredstva pred potekom 5 let. Prosim za odgovor. Hvala.
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Vse je odvisno od:
1. ali je bil DDV ob nabavi odbitni,
2. če je bil, ali ste ga sedaj tudi vi obračunali ob prodaji?

Če je bil DDV ob nabavi večji od tega, ob prodaji, potem razliko vrnete. Če pa je bil nižji pri nabavi in višji pri prodaji, potem ni kaj za poračunati.

Pa še to, če je bil ob prodaji nižji od tistega ob nabavi, izračunajte višino za obdobje, ko ste upravičeni odbijati. DDV ob nabavi minus DDV (upravičeni) = vračilo
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-imeli smo primer, ko je bil ob nabavi stroja vstopni DDV veliko manjši, kot pa pri prodaji le-tega. Ali slučajno veste, če obstaja kakšen uradni dokument-namreč moram dokazovati revizorjem.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ampak če pa osnovno sredstvo "odtujiš" pred potekom 5 let, pa se ddv ne popravlja in tudi ne obračuna-npr.odpis zastarelega računalnika ob inventuri.Saj je tako, ne?
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-jaz sem tudi tako mislila, pa menda ni tako, ga moraš popravljati, če prodaš osnovno sredsvto prej kot v peteih letih. Še kakšno mnenje prosim.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja, če ga prodaš, ga moraš obračunati in popravljati, tudi po mojem. Ampak če je uničeno ali neuporabno in ga odpišešp, pa se ga ne popravlja.Vsaj tako je navedeno v IKSU.Ampak ob vseh dvoumnostih v zadnjem času se jaz vse večkrat bojim, da kaj narobe razumem, pa četudi mi je vse krsitalno jasno.
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Ali ne velja popravljati vstopnega DDV ob prodaji znotraj 5 let le v primeru, ko preideš iz obdavčljive v oproščeno dejavnost ali obratno, ne pa kar za vsako prodajo? (IKS 9-10/2005 str.101)

:svprasaj:
Odgovori