Disciplinska - vročanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Disciplinska - vročanje

Odgovor Napisal/-a MANCA1 »

Delavcu, ki na delovnem mestu ni hotel sprejeti obdolžnice in vabila za disciplinsko obravnavo sem po pošti poslala dokumentacijo domov s povratnico. Ker po desetih dneh pošiljke ni dvignil na pošti (in je verjetno tudi ne bo), me zanima kateri dan se šteje kot dan vročitve, čeprav se bo pošiljka vrnila na naš naslov. Ali se delavec kljub temu, da ni dvignil dokumentacije lahko udeleži obravnave?
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Pozdravček :-)
manca

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Glede na navedena dejstava predlagam, da na naslov delavca pošljete nekoga iz vašega posjetja z namenom, da delavcu osebno vroči vaše pisanje. To pisanje, če njega ni je dolžan sprejeti vsak polnoletni član njegovega gospodinjstva.
Če na naslovu nikogar ne najde, pusti v nabiralniku pisno obvestilo kje delavec lahko dvigne pošiljko.
Na obvestilu ga je potebno opozoriti, da se šteje v primeru ne dviga pisanja v 15 dneh, kot dan vročitve tisti dan, ko je bilo obvestilo - pisanje piuščeno v naciralniku. (pri vročanju je potrebno upoštevati določila zakona o pravdnem postopu)
Delavec se lahko udeleži obravnave kljub temu da ni dvignil dokumentacije. Takrat ga lahko seznanite z dejstvi ki ga bremenijo in mu omogočite zagovor.
Pazite na postopkovne napake, da vam primer ne pade.

LP
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Takšno vročanje, kot ga opisuje vocis je seveda krasno, vendar podlaga je v Zakonu o pravdnem postopku in Zakonu o upravnem postopku. To velja za razne državne organe, na tak način pa vi ne boste mogli vročati. Vendar brez panike, lahko mu sedaj pošljete še nepriporočeno pošto, kdaj je disciplinska obravnava. Na dan, ko ste jo določili, sprovedete celoten postopek disciplinske obravnave, ugotovite, da delavec ni prišel, vendar, da je bil vabljen s priporočeno in navadno pošto, ugotovite kaj se mu očita itd in seveda potem izdate sklep , ki mu ga 1 x vročite spet z navadno pošto, 1 x s priporočeno. Edina stvar, ki jo morate paziti je, da se delavec npr. ne nahaja kje v tujini v tem času, ker če bi dobil potrdilo, da je bil takrat v tujini, potem bi še bile neke možnosti, da bi celoten postopek padel v vodo.
Kako pa gre po zakonu pa najbrž veste? Najprej
- pisno opozorilo,
- potem obdolžitevpred redno odpovedjo z vabilom na disciplinsko obravnavo oz. na zagovor,
- zapisnik o zagovoru
- če delavec zahteva, da se obvesti sindikat (če seveda obstaja), potem morate o tem narediti uradni zaznamek in jih obvestiti in jim dati pisno tudi sklep o nameravani redni odpovedi pogodbe
- potem izdate odločbo o odpovedi
vocis
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

tisdno napisal/-a:Takšno vročanje, kot ga opisuje vocis je seveda krasno, vendar podlaga je v Zakonu o pravdnem postopku in Zakonu o upravnem postopku. To velja za razne državne organe, na tak način pa vi ne boste mogli vročati. Vendar brez panike, lahko mu sedaj pošljete še nepriporočeno pošto, kdaj je disciplinska obravnava. Na dan, ko ste jo določili, sprovedete celoten postopek disciplinske obravnave, ugotovite, da delavec ni prišel, vendar, da je bil vabljen s priporočeno in navadno pošto, ugotovite kaj se mu očita itd in seveda potem izdate sklep , ki mu ga 1 x vročite spet z navadno pošto, 1 x s priporočeno. Edina stvar, ki jo morate paziti je, da se delavec npr. ne nahaja kje v tujini v tem času, ker če bi dobil potrdilo, da je bil takrat v tujini, potem bi še bile neke možnosti, da bi celoten postopek padel v vodo.
Kako pa gre po zakonu pa najbrž veste? Najprej
- pisno opozorilo,
- potem obdolžitevpred redno odpovedjo z vabilom na disciplinsko obravnavo oz. na zagovor,
- zapisnik o zagovoru
- če delavec zahteva, da se obvesti sindikat (če seveda obstaja), potem morate o tem narediti uradni zaznamek in jih obvestiti in jim dati pisno tudi sklep o nameravani redni odpovedi pogodbe
- potem izdate odločbo o odpovedi
Tisdno,

Zgornje navedbe ne držijo.

ZDR je zelo jasen:

180. člen
(odločitev o disciplinski odgovornosti)

3) Sklep o disciplinski odgovornosti vroča delodajalec delavcu po pravilih pravdnega postopka, razen če delavec nima stalnega ali začasnega prebivališča v Republiki Sloveniji. V tem primeru se sklep o disciplinski odgovornosti objavi na oglasnem mestu na sedežu delodajalca. Po preteku osem dni se šteje vročitev za opravljeno.

ZDR napotuje na uporabo določil Zakona o pravdnem postopku pri kakršnemkoli vročanju pisanj delavcu iz delovnega razmerja.

ps
Preberite si kakšno sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Torej pošiljka z dokumetacijo se vrne nazaj na naš naslov. Imamo datum obvestila pošte naslovniku in ta datum vseeno velja za datum vročitve, čeprav se pošiljka vrne?
manca

tisdno
Računovodja
Računovodja

VOCIS s tem se strinjam, kar je napisano, vendar jaz sem hotela kupit pismo za vročanje po ZPP-ju, vendar mi ga na pošti niso dali, ker so rekli, da ga kot pravna oseba ne smem napisat. In potem seveda nisem več vztrajala na tem. Vem pa, da to piše v zakonu, samo na kakšen način potem to sprovedeš?!, če ti pošta dela probleme?! To o nabitju je tudi res, vendar kot sem dejala je potrebno prej samo preveriti, ali je delavec resnično prisoten, ker vem za primer, da je nekdo kasneje na Delovnem sodišču sprožil spor ter razveljavljal vse sklepe po vrstnem redu, ker je dokazal, da ga takrat ni bilo Sloveniji.
tisdno
Računovodja
Računovodja

VOCIS, kar se tiče sodb, vsak dan dobim kakšno tako sodbo in se od primera do primera razlikuje, do konca za enak primer ne veš, kako se bo odločil sodnik. Jaz samo govorim iz lastnih izkušenj, ne iz predpisov in zakonov, ki so res jasno napisani, potem se pa pri še tako enostavnih stvareh zaplete (kot je to velikokrat - zakon eno, praksa drugo), potem pa še vse luknje, ki jih najdejo odvetniki.
tisdno
Računovodja
Računovodja

ZMARIJA v kolikor ste vročili na način, kot je navedeno v ZPP-ju, potem velja za datum vročitve dan, ko je bilo obvestilo puščeno v nabiralniku oz. na vratih, vendar res samo v primeru, da je bilo na obvestilu o pošiljki, navedeno vse to, kar vam je napisal VOCIS (na vratih oziroma v poštnem nabiralniku na naslovu prebivališča se pusti obvestilo, v katerem je navedeno, kje je pisanje, in rok 15 dni, v katerem mora naslovnik pisanje dvigniti. Na obvestilu in na pisanju navede vročevalec vzrok za takšno ravnanje in dan, ko je obvestilo pustil naslovniku ter se podpiše.
Če naslovnik pisanja ne dvigne v 15 dneh, se šteje, da je bila vročitev opravljena na dan, ko je bilo na vratih oziroma v poštnem nabiralniku puščeno obvestilo, na kar je treba naslovnika v obvestilu opozoriti).
vocis
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

TISDNO,
Moja mnenja in odgovori temeljijo predvsem na praksi (več kot 25 let se ukvarjam z delovno pravnimi razmerji) ter seveda na zakonih in predpisih.
Zato tudi poudarjam, da je treba postopke izpeljati pravilno (res, da je to povezano s stroški in časom), vendar je še vedno ceneje, kot da primer pade na sodišču zaradi banalne napake.
Lp
Lyndon B. Johnson

vocis
tisdno
Računovodja
Računovodja

VOCIS se popolnoma strinjam z vami, tudi sama sem govorila iz izkušenj, ki jih imam in sem hotela samo najboljše ZMARIJI, dobro poznam zakone in tudi sama delam v tem poslu že 20 let, hotela sem samo povedati, da meni ni ratala taka vročitev prec cca 2. meseci, ker seveda na pošti nisem dobila kuverte, na kateri je vse napisano tako kot določa Zakon, fizična oseba pa ne more tako vročati, samo pooblaščenec za vročanje (pošta, različni kurirji, itd.). Se oprošam, če se nismo razumeli dobro
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pošto sem poslala s povratnico, vendar se mi zdi, da sem dala prekratek rok do obravnave, ker delavec še ni dvignil pošte(ima časa 15 dni).
Sicer smo pa delavcu na delovnem mestu poskušali vročiti dokumentacijo, a jo je zavrnil s tem, da je pa vpogledal in se seznanil z datumom obravnave in tudi kasneje, ko je prišel k meni v pisarno sem mu hotela še enkrat vročiti, pa je rekel da dokumentacije ne bo prevzel, da pa pride na obravnavo. Pripravila sem izjavo vročevalke in uradni zaznamek glede zavrnitve prevzema dokumentacije.
Hvala za odgovore.
manca

Odgovori