Pozdravljeni
Podjetje nam plačuje dodatno zdravtseno zavarovanje kot boniteto (poveča se nam bruto, od tega plačamo davke)..
Ali lahko te zneske vnesem pod olajšave tipa A. (je torej enako kot v primeru, če bi sam s položnico plačeval)?
dodatno zdravstveno kot boniteta - olajšava dohodnina?
Moderator: Mirko Zbačnik
Moje mnenje je, da to ni olajšava. Če bi delavci sami plačevali OK. Če pa nekaj dobite to ne morete dati v olajšavo. Pri tem bi omenil, da del PDPZ (do 5,844% plače) ne gre v osnovo in to je potem na nek način olajšava. Počakajte na še kakšen komentar.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
hvala za odgovor.. kasneje sem tudi v podjetju dobil tak odgovor in sem želel vseno preveriti.
moram pa reči, da po moji logiki (kljub boniteti) to plačam sam, le da precej manj kot je običajno, torej 4647sit.
primer:
na izpisku plače mi piše
boniteta : dodatno zdravstveno
+ bruto 4647 (--> + neto 2691) k moji neto plači
nato se mi boniteta odbije od neto, torej - 4647 sit
in končni efekt je, da imam plačano dodatno zdravstveno, neto plačo pa za razliko (1956 sit) manjšo.. torej sem (iz neto plače!) za dodatno zdravstveno plačal 1956 sit. no ja..
mogoče ve kdo kje po zakonih je to točno opredeljeno? hvala vnaprej..
moram pa reči, da po moji logiki (kljub boniteti) to plačam sam, le da precej manj kot je običajno, torej 4647sit.
primer:
na izpisku plače mi piše
boniteta : dodatno zdravstveno
+ bruto 4647 (--> + neto 2691) k moji neto plači
nato se mi boniteta odbije od neto, torej - 4647 sit
in končni efekt je, da imam plačano dodatno zdravstveno, neto plačo pa za razliko (1956 sit) manjšo.. torej sem (iz neto plače!) za dodatno zdravstveno plačal 1956 sit. no ja..
mogoče ve kdo kje po zakonih je to točno opredeljeno? hvala vnaprej..