S.p. - osnovna sredstva in še kaj...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
debi
Začetnik
Začetnik

S.p. - osnovna sredstva in še kaj...

Odgovor Napisal/-a debi »

Hojla!

Najprej vsem uporabnikom foruma en lep pozdrav! :wink: 8)

Zdaj pa da kar preidem k moji težavi...
1. Sem tik pred registracijo podjetja (s.p.) in me pesti kar nekaj vprašanj. Načrtujem, da bo podjetje začelo delovati s 01.04.2006. Od priglasitve na OOZ do pridobitve dovoljenja za začetek obratovanja potrebujem 3-4 dni. Vendar se pojavlja težava, ker moram na sedežu podjetja poskrbeti za priklop telefona, kar po besedah Telekomovcev traja cca. 1 mesec :razocaran:, kar pomeni, da bi morala oddati vlogo na Telekomu že včeraj! :sjezen: Ker bo šlo za gradbeno dejavnost, moram nabaviti vozilo za prevoz delavcev in materiala, prav tako moram nabaviti nekaj orodja, delovne obleke,...
Zanima me, če lahko te stvari nabavim pred 01.04., z npr. kopijo priglasitvenega lista in (že narejenim) žigom podjetja?

2. Delavec, ki ga bom zaposlila, je obenem tudi dober prijatelj in mi je v veliko pomoč pri ustanovitvi podjetja in tudi njegovem kasnejšem delovanju. Le-ta pa je izrazil željo, da mu, vse dokler podjetje ne "splava", nakazujem osnovno plačo (122.600,00).
Zanima me, če lahko to storim, ne glede na to, da njegovo delovno mesto mogoče spada v višji tarifni razred? In kje lahko izvem, v kateri tarifni razred spada katero del. mesto?

Vnaprej se zahvaljujem za odgovore!

Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

S.p. je edina oblika "firme", kjer se lahko stari, nabavljene pred registracijo lahko prenesejo neovirano v dejavnost, po registraciji to ni več možno. Če je slučajno od nabave stvari poteklo preveč časa, bo potrebna mogoče cenitev. Tako lahko vi kot fizična oseba že nabavljate stvari, ki jih boste potrebovali za dejavnost.

kar se pa plač tiče, ni problema. Če se delavec strinja, ni problema, čeprav ne dosega pravega tarifnega razreda. le da ni pod minimalno plačo.

Registracija je pa sedaj res poenostavljena, nekoliko jim mogoče še "nagaja" informacijski sistem (tudi referenti se ga morajo še navadit). Kar morate še vi opraviti je, da si nekako izračunate akontacijo davka.

Tarifni razredi pomenijo zahtevanio izobrazbo za določeno mesto. Če je potrebna za zidarja mogoče III. ali IV. stopnja izobrazbe, je razvrstitev v III. ali IV. tarifni razred. Minimalne višine so določene v kolektivnih pogodbah, lahko pa si jih vi prosto oblikojete v poljubni višini (seveda ne nižij kot vo kolektivnih pogodbah). Spremljajte le, če vaša kolektivna pogodba za gradbeno dejavnost še velja. nekatere so prenehale s 1. 1. 2006, veljajo pa le še do 30. 6. letos.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
debi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a debi »

Hojla!

Hvala za hiter odgovor, vendar mi kljub vsemu ni jasno, na koga se v primeru nakupa izstavi račun - osebno name ali na bodoče ime podjetja? :? :?
Na Telekomu so mi namreč povedali, da potrebujem za naročilo priklopa telefona (kot s.p.) kopijo priglasitvenega lista, žig in davčno številko - vse, kar lahko pridobim pred 01.04.2006, ko bo podjetje začelo aktivno delovati.

Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Osebno na vas fizično osebo, ker le tako prenesete stvari na s.p., ki je tudi fizična oseba (ne pravna, kot na primer d.o.o. ali d.n.o.). Mora pa biti datiran pred registracijo!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

eno vprašanje: delavcu, če se strinja, lahko daš tudi nižjo plačo od kolektivne, samo da ni pod minimalno. Kaj pa če mu daš višjo od kolektivne pogodbe ? Menda to ni potem davčno priznan strošek. Torej dobremu delavcu, ki ti lahko doprinese več, kot pa je v kol. pogodbi za določen tarifni razred ne smeš plačati več, sicer mu to plačuješ iz lastnega žepa, ne na kot davčno priznani strošek poslovanja s.p.. Ali imam prav?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Seveda je davčno priznan strošek. Samo izplačila ki niso plača (prevoz, prehrana, regres, potni stroški, dnevnice) imajo omejitve. Saj morate plačati davke od bruta in na bruto, kar pomeni da država dobi svoje.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da ne bo sitnosti, uredite višino plač, oziroma oblikujte svoje tarifne razrede v internih aktih, pa je vse OK. Plače navzgor nihče ne omejuje zakonsko, za to so drugi razlogi!
Mirko Slika
Odgovori