REK1, davek na izplačane plače

Moderator: Mirko Zbačnik

LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

REK1, davek na izplačane plače

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

V marcu sem imela 3 izplačila:
3.3.06 izplačilo stimulacije za leto 2005 (1 zaposleni)
9.3.06 izplačilo stimulacije za leto 2005 (1 zaposleni)
9.3.06 izplačilo plač FEBRUAR 2006
Zanima me, koliko obrazcev REK 1 moram izpolniti 2 (posebej za 3.3.) ali 3 (posebej še za stimulacijo 9.3.)
Ali moram pod zaporedno št. 011 vpisati za stimulacije obdobje od 01-12/2005?Kaj pa potem na zbirnem obrazcu vpišem pod 011, če se nanaša na različna izplačila (mesec/leto)?
Prav tako me zanima glede davka na izplačane plače - ali je dovolj en zbiren obrazec ali moram izpisati enega za 3.3., potem pa še zbirni obrazec za vsa izplačila?
Prosim za čim prejšnjo pomoč :)
bolhica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bolhica »

pri nas (MB) zahtevajo za vsako izplačilo posebej REK 1 in potem še kumulativo za cel mesec.
naj ti sije sonček.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ja, Bolhica, saj to mi je jasno, da za vsako izplačilo, ki je različnega datuma, je potrebno izpolniti svoj REK obrazec. Ker pa se stimulacija šteje pod isto vrsto dohodka kot plača, izplačana je bila isti dan kot plača, pa ne vem: ali moram poraočati posebej ali skupaj. Zbirni REK za vsa izplačila sem pripravila in ga bom poslala.
Če nihče ne ve, bom pač počakala in bom jutri klicala na DURS davčno svetovalko. Do sedaj smo imeli zelo dobro referntko, zadnji mesec pa imamo neko novo, ki nič ne ve :?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

A je delavec imel stimulacijo prikazano na plačilni listi? Če ja potem bi bil samo en obrazac za en dan obračuna.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ne, posebej, stimulacija se nanaša na celo leto 2005, izplačano isti dan kot plača, vendar če bi prištela k plači, bi izračunal bistveno večjo akontacijo dohodnine kot je potrebno. Tako sem vzela povprečno stopnjo.

Ravno zato me bega, kar sem napisala zgoraj. Torej kako izpolniti vrstico z oznako 011 za posamezne REK obrazce in kako za zbirni REK?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Kako ste rešili, Lotica?
Jaz sem danes dobila sklep, da se vsem zaposlenim izplača dodatek za uspešnost za leto 2005, vsakemu x% od osnovne decembrske bruto plače. To izplačilo ne sme biti skupaj z marčevsko plačo, temveč čimprej.
Berem navodilo DURS-a, v katerem piše, da se izplačilo izkaže na samostojnem REK-u (davek iz plač se obračuna po povprečni stopnji davka od celotnega enomesečnega prejemka).
Pri obračunu davka na plače pa mora izplačevalec poračunati davek za vsak mesec, na katerega se poračun nanaša.
Pri meni se poračun nanaša na leto 2005. Ali moram torej ta dodatek deliti na dvanajstine in poračunati davek na plače za jan,feb,....dec 2005?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pamps,
jaz sem zadevo rešila na sledeči način. Stimulacijo sem delila z 12 in 1/12 prištela kar k januarski plači, izračunala poprečno stopno in od celotnega zneska izračunala akontacijo dohodnine po tej poprečni stopnji.
Kar pa se tiče davka na izplačane plače - če sem prav razumela vodjo na DURSu - bi morala popraviti tudi vse REK obrazce in vse obrazce Davek na izplačane plače, da bi plačali manj davka na izplačane plače. Tega nisem niti povedala direktorju, niti ne mislim tega narediti.
2 zaposlena sta zato padla v najvišjo stopnjo in sem obračunala 11,7% davek na izplačane plače. V tem primeru ni potrebno delati nikakršnega popravka.
REK obrazec se izpolni posebej, če je izplačilo na drugi dan kot plača. V primeru, da je isti dan kot plača, pa 1 REK obrazec. Tudi pod 011 je menda vseeno kaj napišeš, tako so mi rekli na DURSu. Jaz sem napisala kar plača februar 2006, prvič 1.del in ob drugem izplačilu 2.del.
LP :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Hvala za vašo izkušnjo. Se bom jutri pogajala s šefi in predlagala vašo rešitev, čeprav se bojim, da ne bo šlo. Hočejo, da je povsod vidno, da gre za poračun za leto 2005, ker je njihov "organ" upravljanja tako odločil.

Ali potem tisti del navodila, kjer piše, da je REK za poračun plač za več mesecev samostojen obrazec, ne drži, in je potrebno tudi dvanajst popravkov REK-ov (jojme meni, že med letom smo imeli poračune in poračune poračunov, da se ti zmeša)? ¸

Aha, pa še to: kako pa naj rešim stopnje davka na plače (lani drugačne stopnje kot letos) in kako naj izgleda potem poračun, če moram za letošnja izplačila upoštevati letošnje stopnje, sestaviti 12x davek na plače po letošnjih stopnjah in potem še sestaviti kumulativne obrazce za jan-dec 05? :sbolan:

Potrebujem tečaj!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pamps, kolikor jaz vem, je potreben tudi popravek REK obrazcev, ker se mora ena izmed vrstic v REK obrazcu ujemati z eno vrstico v obrazcu Davek na izplačane plače - vsaj tako mi je že pred nekaj leti rekla referentka na DURSu. Če se to ne ujema, program ne pusti vnosa podatkov :)
Nisem pa razmišljala o tem, kako popravljati obrazec davek na izplačane plače, ker so se stopnje spremenile. Nekako logično bi bilo, da se upošteva zdajšno lestvico, ki ima znižane stopnje, ampak kako to vpišeš na popravljen obrazec mi pa ni jasno.
Po mojem je najboljše preveriti na DURSu ali pri davčnem svetovalcu ali pri vodji (kontrolorjev)... jaz sem vodjo dobila po pomoti, ampak je bila zelo prijazna in mi je vse obrazložila glede REKov in davka na izpl. plače.
Pamps, pa veliko sreče in če bi šefi enkrat popravljali obrazce za celo leto nazaj, sem prepričana, da tega ne bi nikoli več prdlagali :spomezik:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Hvala, Lotica. Sem ravnokar govorila z referentko. Pravi, da je teh primerov več in ker so vsi obrazi novi, bo kumulativo težko sestaviti. Predlagala je ročno delo. REK je samo eden (2x sem poudarjeno vprašala, če to drži) in nanj napišeš, da gre za poračun plač iz naslova uspešnosti poslovanja za obdobje od...do...., obrazcev davek na plače pa je toliko, za kolikor mesecev se nanaša poračun (v mojem primeru jih bo 12). Ker so spremenjene stopnje, naj kumulativo napravim kot vem in znam, na moj predlog, da v excelu sestavim tri tabele (prvotni obračun, sedanji poračun in skupaj) in v zadnji tabeli zapišem le vrednosti, brez odstotkov, je rekla, da bo to v redu. Končno mnenje bo verjetno podala, ko bo videla moje izdelke. Za vsak mesec moram izračunati tudi povprečno stopnjo davka iz plač, tako, da bo dela čez glavo, posebej še, ker bo vse skupaj ročno delo, zaposlenih je tudi precej, torej gredo bilance malo na stran. Upam, da bo za to delo tudi mene kdo nagradil.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pamps, dobro da je vsaj REK samo eden. Ampak, tegale dela vam pa res ne zavidam. :cry: Morda pa bi lahko na zbirni obrazec izpisala več vrstic, če si boste obrazec izdelala v excelu - za vsako stopnjo davka - torej prejšnjo in novo stopnjo :?: Samo moja ideja, ki ne vem, če bi prišla skozi na davčni :ssirok:
Lep dan želim :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Tako nekako mislim napraviti. Sedaj se trudim z oblikovanjem tabel; ker mi je referentka prepustila proste roke, bom končni izdelek napravila tako, kot se bo meni zdelo najbolj pregledno, potem bom pa popravljala, če bo potrebno.
Hvala za spodbudne besede.
:spomezik:
Odgovori