Pri izpolnjevanju očetove dohodnine sem naletel na problem pri vzdrževanih družinskih članih in sicer:
-sestra je imela status dijaka do meseca septembra, potem se prijavi na zavod
(v času statusa preko študenta zasluži cca 240.000, 00 sit)
Ali se lahko uveljavlja kot vzdrževani družinski član od 1-12 meseca?
Akontacije dohodnine ni plačala, torej ji ni potrebno oddati dohodnine?
-brat je imel status študenta celo leto in preko študenta zaslužil cca 1.330.000,00 sit
Ali se lahko uveljavlja kot vzdrževani družinski član od 1-12 meseca?
Odda svojo dohodninsko napoved, da dobi povrnjeno akontacijo plačane dohodnine?
-jaz sem imel status študenta do meseca aprila v tem času zaslužim preko napotnic (250.000,00 SIT) potem se zaposlim in prejemam redno plačo, regres itd..
Ali se lahko uveljavljam kot vzdrževani družinski član za obdobje 3 mesecev (za časa statusa študenta)?
Ali je to sploh smiselno? Ali se sploh ne uveljavjam? Če se jaz uveljavljam kot vzdrževani družinski član, dobim manj vrnjene dohodnine?
Kaj se vpiše pod lastna sredstva? (vsi prejemki- delo preko napotnic) Ali je to potrebno vpisat?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
pomoč - vzdrževani družinski člani
Moderator: Mirko Zbačnik
pomoč - vzdrževani družinski člani
Zadnjič spremenil tavorh, dne 10 Mar 2006, 19:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Torej, sestri ni potrebno oddati napovedi, lahko jo uveljavlja kot vzdrževanega člana.
Brat odda napoved, oče ga uveljavlja kot vzrževanega člana.
Vas se ne uveljavlja kot vzdrževanega člana, ker so dohodki po vsej verjetnosti presegli splošno olajšavo.
Vpiše se vse dohodke v bruto znesku, plačane prispevke in plačano akontacijo dohodnine.
Brat odda napoved, oče ga uveljavlja kot vzrževanega člana.
Vas se ne uveljavlja kot vzdrževanega člana, ker so dohodki po vsej verjetnosti presegli splošno olajšavo.
Vpiše se vse dohodke v bruto znesku, plačane prispevke in plačano akontacijo dohodnine.