Delodajalec naj bi ob izteku koledarskega leta pripravil potrdilo o obračunanih in vplačanih prispevkih po Zakonu o pok.in inv. zavarovanju .Kopijo tega potrdila naj bi bil dolžan posredovati tudi delojemalcem, za katere plačuje prispevek
Šlo naj bi za predlagane novosti v evidencah na področju dela, ki naj bi ukinjale sedanje kumilativno sporočanje podatkov na M-4 obrazcih in uvajale individualne obrazce za evidntiranje in sporočanje predpisanih podatkov.
Zanima me, kje bi bilo možno te predlagane spremembe natančneje prebrati; kdo je njihov predlagatelj....?
Dolžnost delodajalca, da takšno potrdilo delavcem dostavi temelji na določbi 203.čl. Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur.l. RS št.106/1999).
POTRDILO JE DELODAJALEC DOLŽAN DELAVCEM POSREDOVATI ENKRAT LETNO.
Mislim, da ima zorro prav. Jaz delojemalcem že precej let posredujem tovrstna potrdila, kmalu po tistem, ko oddam poročilo zpiz-u in običajno mi jih vračajo, ker ne vedo, kaj s tem početi.
Jaz pripravim potrdilo v obliki dopisa, vsakemu delavcu posebej, kjer zapišem letni sklad ur, število opravljenih ur, število ur odsotnosti, znesek bruto plač in nadomestil plač ter obračunane in plačane dajatve iz in na plače. Mislim, da vse to ni potrebno, a ker nisem nikjer našla obrazca, in ker imam vse podatke lepo zbrane na enem kupu, vse prepišem in si mislim: bolje preveč, kot premalo!
Obrazec o katerem razpravljate ima podlago v 3. točki 203. člena ZPIZ, ki pdoloča"Zavezanci iz prejšnjeg aodstvaka so dolžni zavodu enkrat letno posredovato potrdilo o obračunanih on vplačanih prispevkih. Delodajalec je dolžan posredovati kopijo tega potrdila tudi zavarovancem, za katere plačuje prispevek delodajalca."
To seveda ni obrazec M-4.
V kratkem se pripravljajo spremembe ZPIZ, v katerih je predlagano črtanje ravno te točke, ker tudi na ZPIZU ugotavljajo, da jih zelo malo oddaja te obrazce in da pravzaprav nihče ne ve v čem je njihov smisel.
Jaz izpišem kumulativo- plačilna lista za celo leto. Ponavadi dam skupaj z Obvestilom za napoved dohodnine.
Čeprav sem že nekajkrat pisala pojasnila zaposlenim, kaj predstavljata ta dva izpisa, se še vedno najde kdo, ki sprašuje zakaj se izpisa ne ujemata.
Naj ukinejo, pa bo eno delo manj.