Ugotovila sem 1.500.000 dobička (postavka 9. pri DOHDEJ), osnova za akontacijo dohodnine pa imam 1.400.000 sit (postavka 16. DOHDEJ).
Lani sem bila zaposlena še pri d.o.o., s.p pa sem imela kot dodatno dejavnost. Letos sem začela čisto samostojno - zato pa ne vem, kakšno bruto zavarovalno osnovo naj vzamem.
Ali si jo lahko "prvo" leto sama določim (ampak imam dobiček iz leta 2005) in imam minimalno plačao, ali pa že spadam v drugi rang, kjer je osnova 174.303, sit osnove za prispevke?
Ali je tudi kaka fora da, si sam določiš osnovo za izračun prispevkov - npr. do 1.435.500 je osnova 122.600 sit, razlika med 1.500.000 in 1.435.500 je 64.500:12 mesecev=5.375....osnova 122.600+5.375=127.975 sit.
Ali lahko glede na moj dobiček imam bruto zavarovalno osnovo za izračun prispevkov 127.975 sit ali mora le biti 174.303 sit.!!!
Prosim za pojasnitev.
Še nekaj - kot dobiček za doseženo osnovo v letu 2005 se verjetno šteje ves dobiček (1,5 mio) in ne davčni dobiček z olajšavami(1,4 mio) , ali ne?
Lep pozdrav!!
Prispevki s.p. - plača
Moderator: Mirko Zbačnik
v Obrtniku sem zasledil nekaj v zvezi z uvrstitvijo v zavarovalno osnovo. Če to kaj pomaga
http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 10&ID=8427
Me pa zanima ali bomo sedaj to tudi sami delali da se sami uvrstimo v pravilni zavarovalni razred ali bomo še vedno dobivali odločbo od DURSA kjer je navedeno v katero zavarovalno osnovo pademo?
Pa tudi zavarovalne razrede po katerih se naj bi razvrstili ne najdem.
http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 10&ID=8427
Me pa zanima ali bomo sedaj to tudi sami delali da se sami uvrstimo v pravilni zavarovalni razred ali bomo še vedno dobivali odločbo od DURSA kjer je navedeno v katero zavarovalno osnovo pademo?
Pa tudi zavarovalne razrede po katerih se naj bi razvrstili ne najdem.
Glede uvrščanja DURS-a v razred za plačevanje prispevkev tole:
lani je eden "mojih" dobil pošto, da so ugotovili, da naj bi bil 2 razreda višje - ampak zaradi menjve referentk ni bila poslana odločba (stara ni poslala, nova je mislila, da je poslala stara) - priloga dopisu pa poračun za prispevke v višini 1.mio - plačilo v enkratnem znesku. O kakem obročnem plačilu se nismo mogli dogovoriti.
Od tega dogodka dalje non stop klicarim DURS "a je že kaj drugače, a je vse OK...".
Na DURS Bežigrad pa mi je rekla, da bodo šle nove odločbe ven marca in jih čakamo. Če bodo res.
Osebno bom nadaljevala s klicarjenjem, da mi ne bo katerega še kap, ko bo prejel kak poračun.
lani je eden "mojih" dobil pošto, da so ugotovili, da naj bi bil 2 razreda višje - ampak zaradi menjve referentk ni bila poslana odločba (stara ni poslala, nova je mislila, da je poslala stara) - priloga dopisu pa poračun za prispevke v višini 1.mio - plačilo v enkratnem znesku. O kakem obročnem plačilu se nismo mogli dogovoriti.
Od tega dogodka dalje non stop klicarim DURS "a je že kaj drugače, a je vse OK...".
Na DURS Bežigrad pa mi je rekla, da bodo šle nove odločbe ven marca in jih čakamo. Če bodo res.
Osebno bom nadaljevala s klicarjenjem, da mi ne bo katerega še kap, ko bo prejel kak poračun.
Kakor kaže, bo še vedno Durs pošiljal odločbe - upam!
Obveznost za novo osnovo pa preide tisti mesec, v katerem si oddal davčni obračun - torej oddaja obrazca 31.3.2006 (zadnji rok!), plačilo novih prispevkov za mesec marec do 15.4.2006.
Če pa ga oddaš prej, si pa že od tistega meseca naprej dolžan plačevati po novi osnovi - če imaš višji dobiček kot lani, to ni smiselno!
P.S.: Ampak da mora potem nič kaj "kriva" oseba nositi posledice napake neuskladitve referentk na Dursu, pa tudi ni res. Po možnosti pa ti pribijejo še kake zamudne obresti. Ni za govorit - kar lepo sproti plačevat po določilih, a ne ?
In vseskozi klicarit na Durs, da nas bodo imeli dovolj!

Obveznost za novo osnovo pa preide tisti mesec, v katerem si oddal davčni obračun - torej oddaja obrazca 31.3.2006 (zadnji rok!), plačilo novih prispevkov za mesec marec do 15.4.2006.
Če pa ga oddaš prej, si pa že od tistega meseca naprej dolžan plačevati po novi osnovi - če imaš višji dobiček kot lani, to ni smiselno!
P.S.: Ampak da mora potem nič kaj "kriva" oseba nositi posledice napake neuskladitve referentk na Dursu, pa tudi ni res. Po možnosti pa ti pribijejo še kake zamudne obresti. Ni za govorit - kar lepo sproti plačevat po določilih, a ne ?
In vseskozi klicarit na Durs, da nas bodo imeli dovolj!