13. TOČKA RAZKRITJA

Moderator: Mirko Zbačnik

MARIBOR
Nov član
Nov član

13. TOČKA RAZKRITJA

Odgovor Napisal/-a MARIBOR »

POZDRAVLJENI,

PROSIM ZA POMOČ PRI RAZKRITJIH.

KOEF. RASTI EUR JE 0,9993, KOEF. RASTI CEN ŽIVLJ POTR. JE 1,023.

PODJETJE IMA RECIMO DOBIČKA 20.000,00 IN KAPITAL 5300000,00.

KAJ IN KAKŠEN IZRAČUN MORAM PODATI V 13 TČ. RAZKRITIJ?

KAJ PA ČE JE IZGUBA 20.000,00 SIT?

LAHKO KDO POMAGA? MI DA NAPOTEK ALI ZAUPA KAKO STE TO TOČKO (MENI NAJBOLJ ZOPRNO) IZPELJALI VI? HVALLLLLLLLLLLA! DARA
MARIBOR
Nov član
Nov član

ALI JE PRAV TAKO:?

KAPITAL 5.300.000 X 1,023 = 54.219

5.300.000 X 0,9993 = 52.962

ALI JE V PRVEM IN DRUGEM IZRAČUNU DOBIČEK V LETU 2005 ZA TE IZRAČUNE MANJŠI ? A JE TAKO ?

ŠE NEKAJ : KAJ VZAMEM V R 9 ZA KAPITAL ? SAMO OSNOVNI ALI ŠE KAJ DRUGEGA?

POOOOOOOOOMAGAJTE ! :sneodobren:
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

kapital = osnovni kapital +kapitalske rezerve +rezerve iz dobička+preneseni poslovni izid +prevrednotovalni popravki kapitala

kapital * indeks rasti cen živ. potrebščin/rasti tečaja evra = Prevrednotovani kapital

dobiček/izguba, če bi prevrednotovali = Čisti poslovi izid- (kapital-prevrednotovani kapital)

oz. če izračunam na primeru, kapital 5.300.000, dobiček 20000........
bi bil dobiček upoštevajoč rast cen -101.900 (izguba), glede na tečaj evra pa 23.710.....

upam, da se boste znašli ;)
Urša SlikaSlika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!

Postopek preračuna se nanaša na vse sestavine kapitala = osnovni kapital, rezerve, dobiček iz preteklih let in splošni prevrednotovalni popravek osnovnega kapitala).

SRS 19.13.: Prevrednotovalni popravek poslovnega izida (dobička ali izgube) je čisti dobiček, za katerega je treba povečati kapital, da bi ohranil prvotno kupno moč v razmerah spreminjanja kupne moči domače valute.

1. rast življenjskih potrebščin = 5,300.000 X 1,023 = 5,421.900 = revalorizacijski popravek kapitala = 121.900, ki bi predstavljal odhodek in s tem zmanjševal dobiček/realni poslovni izid je manjši od nominalnega za 121.900 (nominalni poslovni izid je izid pred prevrednotenjem) ali povečal izgubo.
- dobiček pred prevrednotenjem: 20.000
- "dobiček" po prevrednotenju: je izguba: 101.900
- izguba pred prevrednotenjem: 20.000
- izguba po prevrednotenju: 141.900

2. pri EUR je nasprotna situacija, saj je njegova rast negativna, torej 0,07%. Ko je rast negativna pa ne "popravljamo kapitala" zato sta nominalni in realni poslovni izid enaka.
- dobiček pred prevrednotenjem: 20.000
- dobiček po prevrednotenju: 20.000
- izguba pred prevrednotenjem: 20.000
- izguba po prevrednotenju: 20.000

Zdaj pa proč od računalnika in na sonce, delo bo počakalo do naslednjega sneženja. LP
MARIBOR
Nov član
Nov član

Hvala Slovan,

super si, in res je sonce zunaj, končno bo spet pomlad.

Lepo se imej, pa tudi ostalim lep popoldan,

vas pozdravlja dara.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Slovan, jaz ne razumem tako SRS 8.40, da se v razkritjih pri negativni rasti kapitala ne ugotavlja poslovni izid. Dobiček se v tem primeru poveča.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če SRS 8.40 povežemo s SRS 8.28 in 8.29: prevrednotovalna razlika, ki se pojavi pri kapitalu zaradi padanja kupne moči domače valute (lahko dodamo tudi EUR) ločeno povečuje splošni prevred. popravek kapitala . . . . . . in se krije v breme prevrednotovalnega popravka poslovnega izida, ki je izredni odhodek. Torej ugotavljamo vrednost kapitala zaradi ohranjanja njegove kupne moči in s tem "popravljamo" poslovni izid v primerih padanja kupne moči - rasti cen navzgor (inflaciji). V pogojih deflacije denarne enote pa kapitala ne "prevrednotujemo" navzdol in s tem izid navzgor (izredni prihodek ?).
8.40: To mora storiti tudi, če se v skaldu s SRS 8.28 splošno prevrednotenje kapitala ne opravlja. Opravlja pa se samo v pogojih rasti cen ne pa padca cen.

Takšno je moje mnenje, kaj pa pravite še drugi na to temo?
Še nekaj: v IKS-u 4/06 je podatek o rasti EUR= 1,06%. Kako so prišli do tega podatka pa ne vem (tečaj 31.12.2005 = 239.5756; tečaj 31.12.2004 = 239,7430)
Lep pozdrav (hvala za razpravo)!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljeni!

Lahko dodam v zvezi z razkritji še dodaten članek, ki potrjuje stališču moje predhodnice:

http://racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1052
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Pa se vi strinjate z izračunom, ki je prikazan v tabeli tega prispevka? Jaz se ne, pa tudi stopnja rasti cen ni 2,5%, ampak 2,3%. Prosim za vaša mnenja.

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Izračun sem komaj zdaj pogledala, mene je pred tem zanimal predvsem koeficient rasti za EUR (glede na tistega, ki je bil uporabljen v IKS-u). Če odmislim rast cen življenjski potrebščin, se mi zdi izračun popolnoma zgrešen. Ne vem zakaj tako dolg izračun "revalorizacije" vseh sestavin kapitala, ko pa bi lahko zgolj tekoči dobiček pomnožili s koeficientom. Pri rasti cen je dobiček manjši, pri "padcu" pa je večji (čeravno jaz še vedno mislim, da kapitala ne "revaloriziramo" v primeru negativne rasti).

Lep pozdrav vsem mislečim!
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lunatika »

Očitno zato, ker imajo nekatere sestavine kapitala saldo v breme, nekatere pa v dobro in je rezultat vsota vseh sprememb. Ne vem, kakšno vezo ima s tem tekoči dobiček, ki je šele ene tretja posledica.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljen/a Lunatika!

Moje razmišljanje je bilo v smeri nepotrebnosti revalorizacije tekočega dobička, saj popravljanje poslovnega izida zaradi rasti cen ne izvira iz "revalorizacije" poslovnega izida, ampak iz revalorizacije vseh sestavin kapitala. Ko ugotavljamo osnovo za izračun stanja kapitala, seštejemo vse sestavine in skupni znesek kapitala pomnožimo s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin (izračun na spletni strani je upošteval pri spremembi tekočega dobička, revalorizacijo dobička ne pa revalorizacijo, ki izhaja iz revalorizacije kapitala). Sicer pa je med tem že bil na spletni strani popravljen celotni obračun (22.3.) o katerem smo razpravljali.

Lep dan!
Odgovori