Ob prebiranju navodil se mi kar ježijo lasje, namenjeno naj bi bila široki množici, pa jih skoraj nihče ne razume.
Pod olajšavami za gradnjo hiše imamo kar dve rubriki A 1 in C 1, navodila so popolnoma enaka, le da so pod C dodani še trije odstavki. Ali prav razumem, da veljajo le za tiste, ki imajo kupoprodajno podobo za nakup hiše, parcele…?
Kaj je pa z dodatkom za pomoč ob rojstvu otroka, na podlagi predpisa lokalne skupnosti? Midva sva ga dobila, 3.000 sva dvignila lani, 3.000 sva dvignila letos, razlika pa po pogodbi kasneje (vezano na odprtje hranilne knjižice in vezavo teh sredstev na njej). Dokumenta o tem prejemku nisva prejela.
Dohodnina – zelo razumna navodila
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Dohodnina – zelo razumna navodila
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pod C se vpisuje res samo, če je kupoprodajna pogodba. Če je bila pogodba v prejšnjih letih, vi pa še vračate kredit, se lahko vračilo le tega v letu 2005 tudi vpiše pod olajšavo. Ne sme se pa vpisati, če nakup nepremičnine ni bil namenjen rešitvi stanovanjskega problema.
Dodatek ob rojstvu otroka se vpiše pod 9004.
Dodatek ob rojstvu otroka se vpiše pod 9004.
Lep dan!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Katera višina dodatka: v celoti, na primer 36.000, ki bo na razpolago nekoč kasneje, ali le to, kar si dejansko dobil ven. Zanekrat je to 3000, več kasneje, ker so sredstva vezana.
Dikumenta niso poslali.
Dikumenta niso poslali.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Sedaj sem se pa jaz malo pozanimala glede tega dodatka za rojstvo otroka. Rekli so mi, da ne morete vpisati dodatka, če od njih niste dobili nobenega dokumenta, ker tega na davčni nimajo zavedenega. Tako je najboljše, da pokličete zakaj vam niso poslali dokumenta. Mogoče pa tega dodatka ne smete vpisati, dokler ne boste dobili celotnega zneska, ki vam pripada.
Lep dan!
Kaj mislite z dodatkom ob rojstvu otroka? Midva sva dobila pomoč ob rojstvu otroka in sicer sva izbrala denarno namesto paketov pa so mi na CSD-ju rekli naj bi to pomoč samo kot informacijo vpisala pod rubriko 9004, ker dohodek oz. ta pomoč ni obdavčena jo je pa potrebno vseeno vpisati. Tudi sama nisem prejela iz CSD nobenega izpisa ampak sem dobila takrat odločbo iz katere je razviden znesek koliko pomoči je bilo.