V register je vpisana le sprememba lastnika-družbenika, kar pa se tiče podatkov o poslovanju "kupljene" firme, boste potrebovali njene podatke o morebitnem poslovanju v letu 2005. Če ni bilo nobenih sprememb (ni odhodkov, ne prihodkov, ne sprememb sredstev, ne sprememb obveznosti) v poslovnem letu, potrebujete najmanj bilanco stanja in izkaz poslovnega izida za leto 2004 za vpis podatkov za preteklo leto.
Glede na to, da je osnovni kapital (d.o.o. prejšnjega lastnika) 2,100.000 med obveznostmi (pasiva) je tudi določena postavka na aktivi v znesku 2,100.000,00 ali pa izguba iz preteklih obdobjih v istem znesku ali celo v višjem znesku (pomeni, da "obstoja" vsaj bilanca stanja na dan 31.12.2004). Ta del sem navajala samo zato, da vam ponazorim, da boste potrebovali določene podatke (bruto bilanco, bilanco stanja, . . ..). Vprašajte novega lastnika, saj predpostavljam, da je pri svoji odločitvi razpolagal z določenimi podatki (morda z bilancami).
Mislim, da kraj vpisa ni pomemben, če je sedež firme na obeh dokumentih enak.
Lep pozdrav!
prodaja firme (d.o.o.)
Moderator: Mirko Zbačnik
Slovan!
Saj ne vem več kaj delam. Ta družba se je vpisala v sodni register 24.11.05 lastnik je d.o.o., to se pravi, da je novo ustanovljena družba, 20.12.05 je ta družba izstopila in je vpisan nov lastnik. Ali moram od prejšnjega lastnika zahtevati, da mi podpiše izjavo, da ni nič posloval, oziroma zahtevati bilance. Kaj storiti?
LP
Saj ne vem več kaj delam. Ta družba se je vpisala v sodni register 24.11.05 lastnik je d.o.o., to se pravi, da je novo ustanovljena družba, 20.12.05 je ta družba izstopila in je vpisan nov lastnik. Ali moram od prejšnjega lastnika zahtevati, da mi podpiše izjavo, da ni nič posloval, oziroma zahtevati bilance. Kaj storiti?
LP
PUPEK
Zdaj so vsi vaši podatki popolni. Ker je "prejšnja" družba ustanovljena šele v letu 2005 (november), sprememba lastnika je v decembru, je jasno da nimate nobenih predhodnih bilanc. Če so v obdobju od prve registracije do 20.12.2005 nastali kakšni stroški, bi bilo smiselno "povprašati" prodajalca, da se kasneje ne bodo pojavile neevidentirane obveznosti oziroma ukrepati kot sami predlagate (izjavo, da ni posloval-ni bilo poslovnih dogodkov in da v tem času tudi ni nastalo nobenih obveznosti).
Izdelajte računovodske izkaze za obdobje od ustanovitve do 31.12.2005 (24.11.05 do 31.12.2005 oziroma na dan 31.12.2005).).
Lepo pozdravljeni!
Izdelajte računovodske izkaze za obdobje od ustanovitve do 31.12.2005 (24.11.05 do 31.12.2005 oziroma na dan 31.12.2005).).
Lepo pozdravljeni!
Stari lastnik je ob prodaji novemu gotovo predal tudi vso dokumentacijo. Verjetno kaj drugega kot izpiski trr ne obstoja; po zadnjem izpisku na dan 31.12. boste ugotovili, koliko izpiskov je bilo pred tem datumom. Če jih nimate, lahko na banki prosite za prepis ali izpis prometa. Prvotni lastnik (doo) je verjetno firmo registriral z namenom, da jo takoj proda, in kaj več kot to, da je ustanovni kapital morebiti "pobral" iz trr-ja, se ni zgodilo.
Knjižite torej vse izpiske trr. Če so ustanovni kapital prejšnji lastniki prenesli nase (v mojem primeru je nova firma matični firmi "dala" kredit), jih prosite še za pogodbo. Če na izpisku najdete karkoli drugega, zahtevajte tiste dokumente, na podlagi katerih so nastale te transakcije. Če vam dajo še kak dokument za knjiženje, ga knjižite in čimprej zaključite z njimi in nadaljujete novo leto z novim lastnikom.
V lanskem letu sem imela dva podobna primera in pri obeh je bil cel šmorn okoli osnovnega kapitala in kreditov, na podlagi katerih so stari lastniki izpraznili trr in novim lastnikom prepustili, da jih rešijo. Ko smo to rešili (oziroma relacije kdo-komu-kaj), je bilo enostavno.
Knjižite torej vse izpiske trr. Če so ustanovni kapital prejšnji lastniki prenesli nase (v mojem primeru je nova firma matični firmi "dala" kredit), jih prosite še za pogodbo. Če na izpisku najdete karkoli drugega, zahtevajte tiste dokumente, na podlagi katerih so nastale te transakcije. Če vam dajo še kak dokument za knjiženje, ga knjižite in čimprej zaključite z njimi in nadaljujete novo leto z novim lastnikom.
V lanskem letu sem imela dva podobna primera in pri obeh je bil cel šmorn okoli osnovnega kapitala in kreditov, na podlagi katerih so stari lastniki izpraznili trr in novim lastnikom prepustili, da jih rešijo. Ko smo to rešili (oziroma relacije kdo-komu-kaj), je bilo enostavno.