POVEZANE OSEBE
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljeni, danes sem govorila z svetovalko iz Obrtne zbornice in mi je povedala, da se obresti ne zaračunavajo med d.o.o. in fizično osebo, posebej če imaš pogodbo za brezobresten kredit.
Mislim, da v tem primeru ni izpolnjen 15.člen ZDDPO-1, zato tudi Priloga 14 ni potrebna.
Saj ne vem, kaj je bolj prav, da jo izpolneš in obrazložiš.
Marjeticava, prosim, če mi tudi ti daš svoje mnenje o mojem začenem drugem vprašanju, kajti "več glav več ve". Že vnaprej hvala.
Prosim še za več mnenj!
LP
Pupek
Mislim, da v tem primeru ni izpolnjen 15.člen ZDDPO-1, zato tudi Priloga 14 ni potrebna.
Saj ne vem, kaj je bolj prav, da jo izpolneš in obrazložiš.
Marjeticava, prosim, če mi tudi ti daš svoje mnenje o mojem začenem drugem vprašanju, kajti "več glav več ve". Že vnaprej hvala.
Prosim še za več mnenj!
LP
Pupek
PUPEK
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Pupek, jaz mislim, da ni potrebno zaračunati obresti za kredit dan podjetju s strani lastnika, saj je lastnik privolil s podpisom pogodbe o brezobrestnem kreditu, da se obrestim odreka. V zakonu o dohodnini pa ne najdem podlage, da bi bil vseeno za določeno višino obresti obdavčen kljub temu, da jih ni dobil. Bi bilo zelo fajn dobit še kakšno mnenje.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Kaj pa razmišljanje v to smer - ker je dal lastnik brezobrestni kredit d.o.o. , nima obračunanih obresti- ni stroškov v podjetju. Torej priviligira podjetje, da recimo prikrije še večjo izgubo v podjetju in na tak način kaže kvarno sliko boljšega poslovanja, kot je.
Saj ne vem, ali se sploh splača tako razmišljati - a inšpektorji so nabriti. Tudi če kdaj narediš napako v svojo škodo, so nepopustljivi- bi pa lahko lastnika pri dohodnini obdavčili za 25% nevplačane akontacije dohodnine za tisti del neobračunanih obresti od posojil (četudi si jih ni zaračunl oz. izplačal).
Saj ne vem, ali se sploh splača tako razmišljati - a inšpektorji so nabriti. Tudi če kdaj narediš napako v svojo škodo, so nepopustljivi- bi pa lahko lastnika pri dohodnini obdavčili za 25% nevplačane akontacije dohodnine za tisti del neobračunanih obresti od posojil (četudi si jih ni zaračunl oz. izplačal).
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Tudi jaz ne, sem malo pobrskala po spletu in je ni. Saj tisto moje prej pisanje je bolj tako v razmislek, zakonsko določeno pa res ni nikjer - se mi zdi. Razmišljala sem le zato tako, ker je bil poleti pri nas inšpektor in je na vsak način hotel nekaj najti
- in se je spomnil, da bi pa lahko obdavčil direktorja skozi dohodnino, čeprav si ni izplačal lastniškega deleža. No, potem iz tega ni bilo kaj, ker je menda pokazal svojo dobro voljo
. Ha, si lahko misliš!
Pa si pomagaj kaj.
V glavnem ,zaenkrat zakonske podlage o izplačilu obresti ni.
Pa si pomagaj kaj.
V glavnem ,zaenkrat zakonske podlage o izplačilu obresti ni.
Pa še nekaj - ali ste že izpolnjevali prilogo 14 pri obračunu davka na dobiček?
Me moti nekaj. Lastnik podjetja je lani dal posojilo podjetju, in si tudi izplačal obresti po regelcih.
Na prvi strani sem označila DA - da so povezane osebe po 15.členu ZDDPO-1 dajale posojila. V prilogo pa ne znam izpolniti - ali vpišem po firmo kar fizično osebo (!!!) ali kaj. prosim za nasvet.
saj res, ali ga opredelim pod oznako C?
Me moti nekaj. Lastnik podjetja je lani dal posojilo podjetju, in si tudi izplačal obresti po regelcih.
Na prvi strani sem označila DA - da so povezane osebe po 15.členu ZDDPO-1 dajale posojila. V prilogo pa ne znam izpolniti - ali vpišem po firmo kar fizično osebo (!!!) ali kaj. prosim za nasvet.
saj res, ali ga opredelim pod oznako C?
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Jaz imam malo drugačen primer. D.o.o. je dal kratkoročno posojilo s.p.. Obresti bodo obračunane ob poplačilu posojila, ki bo delno kompenzacija - S.p. bo "prodal" poslovno stavbo d.o.o. Lastnik d.o.o. in s.p. je ena oseba. Ali smo obvezni oddati prilogo 14, oziroma ali smo obvezni zaračunati obresti za leto 2005 in razliko v l. 2006.
lp
lp
Ravno včeraj na seminarju nam je sicer neuradno (uradno bo odgovor o povezanih osebah in transfernih cenah na spletni strani Dursa) povedala, da se relacije med d.o.o. in d.o.o. ali d.o.o. in s.p. ali s.p. in s.p. ŠTEJEJO kot povezane osebe-posledično povezava transferne cene. Kar se pa tiče da npr. lastnik kot fizična oseba da posojilo podjetju - relacija fizična oseba :pravni osebi pa se NE ŠTEJE kot povezana oseba in se na davčnem obrazcu ne obkroži, da podjetje daje ali prejema posojila, prav tako se ne izpolni priloga 14.
Upam, da sem kaj pomagala, drugače pa le pridno preglejujmo Dursovo spletno stran, kajti tam bomo VSE IZVEDELI - le da bo prej potekel čas za oddajo obrazcev.

Upam, da sem kaj pomagala, drugače pa le pridno preglejujmo Dursovo spletno stran, kajti tam bomo VSE IZVEDELI - le da bo prej potekel čas za oddajo obrazcev.
Odgovor Dariji!
Izplačilo obresti nima nič skupnega z obračunom obresti. Če je v pogodbi določena obrestna mera, morate izkazovati odhodke iz tega naslova. ne glede na to, da jih boste poravnali hkrati z vračilom posojila (ali s kompenzacijo) Odhodki se nanašajo na obračunsko obdobje 2005, za katero ugotavljamo/izkazujemo poslovni izid (obračunani od dneva prejema posojila do 31.12.2005).
Kar se tiče stališča Capa1 oziroma predavateljice, je to stališče sprejemljivo oziroma pravilno, saj je iz 12. člen ZDDOP razumeti poslovanje med rezidentom in pravno osebo ali osebo brez pravne osebnosti, ki ni rezident (tuja oseba) . .. . ..
Pozdravljeni!
Izplačilo obresti nima nič skupnega z obračunom obresti. Če je v pogodbi določena obrestna mera, morate izkazovati odhodke iz tega naslova. ne glede na to, da jih boste poravnali hkrati z vračilom posojila (ali s kompenzacijo) Odhodki se nanašajo na obračunsko obdobje 2005, za katero ugotavljamo/izkazujemo poslovni izid (obračunani od dneva prejema posojila do 31.12.2005).
Kar se tiče stališča Capa1 oziroma predavateljice, je to stališče sprejemljivo oziroma pravilno, saj je iz 12. člen ZDDOP razumeti poslovanje med rezidentom in pravno osebo ali osebo brez pravne osebnosti, ki ni rezident (tuja oseba) . .. . ..
Pozdravljeni!
Darija napisal/-a:Hvala za odgovor. Smo obračunali obresti.
Lp
Darija
Kolikor vem morate obresti za posojila v letu 2005 obračunati na 31.12.2005 in morajo (pri davčnih zavenzacih) biti razvidne iz knjige DDV za davčno obdobje do 31.12.2005.
Na računu, ki ste ga izdali mora biti klavzula:
Za obračunane obresti DDV ni obračunan skladno s prvim odstavkom 4.c točke 27.čl. ZDDV.
V knjigi DDV se znesek zaračunanih obresti nahaja v stolpcu 8.
Mislim, da je razmišljanje o tem ali obračunati obresti malo pozno.
Mogoče se motim?
Lep pozdrav,
Damijan