Nepremičnine - olajšave C

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tomas
Novinec
Novinec

Nepremičnine - olajšave C

Odgovor Napisal/-a tomas »

Vem da je bilo precej napisanega na to temo ampak vseeno bi rad informacijo glede 4 % olajšave pri dohodnini 2005.
Sam sem v letu 2005 kupil parcelo, ki je pisana na oba skupaj z ženo.
Trenutno živiva v lastniškem stanovanju kar bi pomenilo , da ne rešujeva stanovanjski problem potemtakem se ta olajšava ne upošteva. Malo me moti ker je v navodilih za izpolnjevanje dohodnine na strani durs-a pod C prečrtano ; citiram: če ni že lastnik stanovanja oziroma stanovanjske hiše z datumom 10.03.2006. Se pravi da si lahko lastnik stanovanja in uveljavljaš olajšavo. Kaj je potem merilo ? Premajhno stanovanje, število otrok ali pogoj da prvič rešuješ stanovanjski problem! Se opravičujem če nisem bil dovolj jasen!
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljeni,

Če ste v l. 2005 kupili parcelo, na kateri nameravate graditi hišo (z gradbenim, dovoljenjem), imate kupoprodajno pogodbo in dokazilo o plačilu kupnine v l. 2005, ta sredstva lahko uveljavljate v olajšavah C. Gre za lastna sredstva, namenjena reševanju stanovanjskega problema in če je pogodba na oba z ženo, lahko oba uveljavljata olajšave v potrebni višini. DURS je pojasnil, da lastništvo ene nepremičnine ni ovira za uveljavljanje navedenih olajšav za drugo nepremičnino, pod pogojem da se boste tja tudi preselili. Lep pozdrav
tomas
Novinec
Novinec

LaraA

Odgovor Napisal/-a tomas »

LaraA!

Najlepša hvala za odgovor! Sem že mislil da mi nihče ne bo odgovoril! Plačano kupnino pa lahko uveljavljam po letih; se pravi 15 let? Imam prav?
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljeni,

Tako je, seštejete vsa porabljena sredstva v okviru gradnje, stroške pridobitve raznih dovoljenj in uveljavljate 15 let vsak v višini, ki jo potrebujeta pri olajšavah v C. Lep pozdrav, Lara
Odgovori