DATUM DOBAVE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PLA
Novinec
Novinec

DATUM DOBAVE

Odgovor Napisal/-a PLA »

V NAŠEM PODJETJU SMATRAMO DATUM DOBAVE DATUM ODPOŠILJANJA, TO SE PRAVI PRI IZDANIH RAČUNIH DATUM ODPOŠILJANJA (KO GRE NA KAMION) IN PREJETI RAČUNI (KAR NAPIŠEJO NA RAČUNU, TUDI ČE MI DEJANSKO DOBIMO BLAGO DAN KASNEJE. ALI SE STRINJATE?
robi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a robi »

DA
repika
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a repika »

Datum odpošiljanja blaga je enak datumu opravljene dobave blaga (ko gre blago na kamion oziroma iz hiše), pri prejetih računih pa ni čisto tako. Pravico do odbitka imamo ko blago prejmemo v hišo (če imamo tudi račun se razume). Primer: datum opravljene dobave blaga na prejetem računu 31.05.04 mi pa v hišo blago prejmemo 01.06.04. Pravico do odbitka imamo 01.06.04, ker smo blago prejeli v hišo takrat in ne 31.05.04 kot je navedeno na dobaviteljevem računu. Zato tudi priporočena kolona datum prejema blaga, ki ga predlaga zveza računovodij. Če pa bi blago dejansko prejeli 31.05.04 potem pa bi imeli pravico do odbitka 31.05.04, ker smo takrat blago tudi fizično prejeli, kar je razvidno iz dobavnic, prevzemnic ipd.
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Ne vem, če bi se popolnoma strinjala. Kje piše, da imamo pravico do odbitka DDV, ko <u>prejmemo blago </u>v hišo?
Kaj pomeni potem 40.člen ZDDV, ki pravi: "Pravica do odbitka vstopnega DDV nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV"?
Jaz mislim, da je to datum, ki ga prodajalec navede na računu kot "Datum dobave blaga oz. opravljene storitve". Ali drugače: na isti dan, ko nastane obveznost za obračun DDV se prizna tudi pravica do odbitka DDV.
Seveda velja za domače dobave.
Še kakšno mnenje?
LP

Anela
Poldi
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Poldi »

Anela,
imaš prav. Po 1.maju 2004 nastane pravica do odbitka vstopnega DDV z dnem opravljene storitve oz.dobave blaga, ne več šele z datumom prejetega računa (pri domačih prejemih).
LP
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Če jaz prav razumem je sedaj tako, da

pri izdanih računih nastane davčna obveznost v obdobju v katerejm je blago dobavljeno/storitev opravljena. Tako da sedaj ne prihaja več do premihov obveznosti z 8 dnevno "zakasnitvijo" izstavitve računa.

Prav tako naj bi se DDV pri prejetih računih obračunal z dnem ko prejmemo dobavo/je storitev opravljena.
V primeru prejema računa za blago, ki še ni dobavljeno, pa z nem izstavitve računa.

LPD

Darja
repika
Novinec
Novinec

Tudi jaz sem se močno začudila, zato sem še dvakrat vprašala ali razumem prav. Bom pa zadevo še definitivno preverila enkrat!

LP
lukec2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lukec2 »

Torej se DDV obračuna na dan dobave blaga-prevzema blaga,za že ne dobavljeno blago pa z dnem računa.
Pri nas pa je tako:
Ko potnik pride v trgovino napiše ročno dobavnico, mi jo prevzamemo, vendar ko pride račun, ni navedena ista št. dobavnice na računu in ne datum dobave,vse ostalo se ujema, saj si določeni dobavitelji vnesejo ročno dobavnico v računalnik in s tem se spremeni št. dobavnice in ponekot tudi datum - kaj narediti v tem primeru.
Mislim, da še vedno datum prevzema. Ali imam prav? Kaj pa račun?

Marija
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font color="blue">Veste, kaj pa mene bode v oči glede teh datumoV, da imamo toliko dilem z njimi, namesto, da bi proučevali druge, bolj zapletene člene.

Zakaj naš ljubi parlament, ni že l.1999, ko smo uvedli DDV, vnesel
te iste določbe glede datumov, kot jih imamo sedaj, ampak so uvedli
neko našo slovensko posebnost?? Tako bi bila vsa zadeva že naštudirana, pa tudi toliko programskih sprememb ne bi bilo potrebno.
Toliko samo kot komentar, čeprav ne na pravem mestu! G.</font id="blue">
repika
Novinec
Novinec

Danes sem o tem problemu govorila z Davčno in veste kaj so mi rekli: da nimajo pojma in da bodo vprašanje naslovili naprej. No ja so vsaj povedali po resnici.

LP
Odgovori