Mi lahko kdo pomaga glede izpolnitve obrazca?
Sem ločen, imam dva otroka, za katera na podlagi sodne odločbe plačujem preživnino. Katero od dveh opcij naj uporabim za olajšavo(katera je pravilna):
1. Vpišem olajšavo za oba otroka za pol leta(vsakemu od staršev pač pripada pol leta oz. en otrok celo leto).
2. Vpišem višino plaćane preživnine za oba otroka za celo leto.
Kaj je prav, sicer pa po drugi točki dobim nazaj več.
Pa še to, odločba za preživnino je bila izdana šele sredi leta 2005. Ker sem plačeval že prej, ali lahko uveljavljam za celo leto?
Olajšava za otroke!
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljeni, Bobby!
Če predvidevate, da bo oba otroka uveljavljala vaša bivša žena za celo leto, potem se vam kot olajšava prizna, če višina plačane preživnine presega polovico olajšave vzdrževanega člana, kar pomeni za 1. otroka 19.787,50 in za 2. otroka 21.508,33, se pravi cca 500.000 letno za oba. Če višina plačane preživnine ne presega pol olajšave, se vam prizna samo dejansko plačana preživnina. Torej vpišete otroka za celo obdobje in zraven preživnino. Nisem prepričana kakšno vlogo igra odločba, ampak mislim, da so bolj pomembna dejanska plačila, če jih lahko dokažete. Lep dan
Če predvidevate, da bo oba otroka uveljavljala vaša bivša žena za celo leto, potem se vam kot olajšava prizna, če višina plačane preživnine presega polovico olajšave vzdrževanega člana, kar pomeni za 1. otroka 19.787,50 in za 2. otroka 21.508,33, se pravi cca 500.000 letno za oba. Če višina plačane preživnine ne presega pol olajšave, se vam prizna samo dejansko plačana preživnina. Torej vpišete otroka za celo obdobje in zraven preživnino. Nisem prepričana kakšno vlogo igra odločba, ampak mislim, da so bolj pomembna dejanska plačila, če jih lahko dokažete. Lep dan
Ne, povsod izrecno piše 'V izvršljivi višini' ali nekaj takega, torej kar piše na sklepu sodišča ali dogovoru.
Zakaj pa se ne dogovorita, kako si bosta delila olajšave?
Poglejte to nit:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... e%9Eivnina
Zakaj pa se ne dogovorita, kako si bosta delila olajšave?
Poglejte to nit:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... e%9Eivnina