računi za prispevke s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

računi za prispevke s.p.

Odgovor Napisal/-a Anela »

Moram reči, da je na forumu res precej podatkov v zvezi s plačami (osnove, izračuni, obrazci ...), ne najdem pa računov za dajatve (prispevke za socialno varnost) za samozaposlene. Tudi obrazec Obračun prispevkov za zasebnike bi bil dobrodošel (sicer se dobi tudi v knjigarni).
Še nekaj me zanima: koliko ur se obračuna pri s.p., ki je priglasil dejavnost in se zaposlil 20.5.2004, njegov delovni čas pa je 6 dni na teden (dela tudi ob sobotah) - ali je to sploh pomembno, ali se vzame enostavno 5 krat 8 ur tedensko?
Hvala in LP

Anela
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Tudi jaz sem že razmišljala da bi objavila ta obrazec
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Glede tega, koliko ur se upošteva, je pomemben podatek na obrazcu M1-M2 - kako je tam določen delovni čas, ali 40 ur tedensko ali 42. Potem se vpišejo ure za polni delovni čas, pri 40-urnem tedenskem delu 5 x 8 ur. Lep pozdrav!
Anela
Računovodja
Računovodja

Hvala!
Še vedno pa me zanimajo računi, kam naj nakažem prispevke zasebnika.
Ali so res samo trije in se na primer Prispevki za zdravstveno zavarovanje nakažejo skupaj na en račun (ali je potrebno nakaziti posebej Prisp.za zdravstveno zavar. in posebej Prisp. za poškodbe pri delu ... itd.):roll:
Lepa hvala za odgovore.

Anela
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Za prispevke za zasebnika je en. So štirje, nakazovati moraš tudi članarino obrtni zbornici, seveda, če si član. Ločiš pa v sklicu npr.2022,2023,2020,2021. Super so navedeni v glasilu Obrtne zbornice območne enote v kateri si. Prispevke nakazuješ na davčno izpostavo.Na tvoji davčni izpostavi ti bodo razložili. Ni panike.
Lp.
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Se opravičujem za napako. En je žiro račun, le sklic je drugačen.
sarita
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sarita »

Prispevke zasebnika nakazuješ na prehodni račun davčne izpostave, kjer imaš firmo. Sklici pa so različni (štirje), sestavljeni pa so takole: 09 potem davčna številka zasebnika in na koncu še konto. Najbolje je da pokličeš na davčno izpostavo in povprašaš za številke kontov.
Posebej pa plačuješ:
1. prispevke za zdravstveno zavarovanje (13,45%)
2. prispevke za pokoj. in invalidsko zavarovanje (24,35%)
3. drugi prispevki (sem spada prispevek za zaposlovanje in porodniško varstvo)(0,40%)
4. članarino obrtni zbornici Slovenije skupaj z članarino območni obrtni zbornici.

Lp :)
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

sarita
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sarita »

Ja, to so prehodni računi davčnih izpostav, kamor nakazuješ. Moraš pa še vseeno navesti štiri različne sklice.
Lp
Anela
Računovodja
Računovodja

Marjeta, hvala. Tile podračuni se sigurno uporabljajo za prispevke pavšal (npr.za popoldanski s.p.). Verjetno tudi za samozaposlene - bom pa še vseeno preverila na DURS-u.
Saj - v nekaj dneh se vedno najde rešitev - s pomočjo foruma!
LP

Anela
Odgovori