Stroški pri sp

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar1
Začetnik
Začetnik

Stroški pri sp

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Že veliko ste mi pomagali, sedaj pa imam še eno vprašanje:

ali so kakšne omejitve pri nakupih s.p.- kot pravne osebe?
Denimo: določeni artikli so cenejši, če jih kupiš kot pravna oseba.
Kako se poknjiži oz. zavede v KPO tak račun za nabavo nečesa,(recimo obleke, čevljev, ) kar ne potrebujem za opravljanje dejavnosti?
Je to tudi strošek ?

Z drugimi besedami: namesto da dvignem gotovino iz poslovnega TRR, plačam z gotovino in mi izdajo račun na s.p., Se to sme ali ne?
Nisem davčni zavezanec.
hvala in lep dan še naprej

darja
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

V stroške lahko upoštevaš samo stvari, ki jih potrebuješ za opravljanje dejavnosti. Iz TRR lahko poljubno dvigneš denar in kupiš kar hočeš, v stroške pa stvari za osebno uporabo ne moreš dat.
DECO
vodar1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

saj se mi je zdelo. Znanec mi je rekel, da se to lahko naredi.
Torej , v stroške lahko daš samo stvari, ki so povezane z dejavnostjo in nekateri stroški so davčno priznani, drugi pa ne,. Je tako?
hvala in lep dan še naprej

darja
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

tako bo

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Ja, vi sicer teoretično lahko tudi plačate račun iz s.p.-jevega računa direktno, vendar tak račun ne knjižite v stroške, ampak zavedete to kot pretok denarja v gospodinjstvo.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Je pa v praksi bolje, če za osebne potrebe dvigneš določen znesek, ki ga potem poljubno porabiš. Sploh če vodiš dvostavno knjigovodstvo. Pri knjiženju bančnih izpiskov, če imaš veliko prometa, se kaj hitro zgodi, da eno tako privat plačilo napačno knjižiš in imaš potem več dela z usklajevanjem kontov.
DECO
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Pri plačevanju računov izdane na s.p.-knjiženi so pa v zasebne namene, je tudi problem provizij banke. Provizije so priznan strošek, če pa plačujete privatne račune iz poslovnega računa, morate tudi provizijo knjižiti na osebni konto.
Odgovori