Vračilo plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mitjap
Novinec
Novinec

Vračilo plače

Odgovor Napisal/-a mitjap »

Obupan sem! Že 12 mesec sem na bolniški. Delodajalec je vseskozi prejemal 100% refundacijo, ker je bila poškodba na delu. Danes pa me pokliče na sesatnek in zahteva, da mu vrnem plače od dneva ko sem nastopil bolniško. Je že kdo slišal za tak primer. Očita mi, da sem prejemal plačo ne da bi za to karkoli delal. Je to sploh možno, da se kaj takeah dogaja. Kam naj se obrnem za pomoč, če je sploh možna ali so delodajalci res bogovi?
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

V kolikor je bila poškodba na delu in navedeno drži ga tožite za odškodnino (eno leto bolniške je precej dolga doba) in odškodnine lahko gredo v vrtoglave zneske (takoj se povežite s kakšnim podjetjem kot je poravnava ali odvetniško pisarno). Plačo pa vam ne more vzeti . Seveda morate biti pripravljeni na probleme na delovnem mestu, ki so pa glede na nesramnost delodajalca že nastali.
mitjap
Novinec
Novinec

Vračilo plače

Hvala za vašo vzpodbudo. Problem je ta, ker sem invalidna oseba in je s strani zavoda za zaposlovanje podpisana tristranska pogodba do julija leta 2007. Ob prekinitvi bi morala ena ali druga stran vrniti določen znesek. Če pogodbo prekinem jaz ,potem jaz, če ne pa delodajalec. In sedaj me je neuradno odpustil z dela. Plačeval naj bi prispevke; tistih 60 jurjev na mesec, plačo pa bi moral vračati, na delovno mesto pa ne smem več.
Trenutno pa sem še celo v bolniški.
Hvala še enkrat za vzpodbudo.
Matej
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če ste še vedno na bolniški in on dobiva refundacijo, ne vidim razloga zakja se razburja. Mogoče mu delo stoji, ker ste na bolniški?
Vsekakor vam pa nič ne more dokler ste na bolniški.
Ko se vrnete z bolniške, vam bo poleg prispevkov moral nakazati še neto plačo. Če tega ne stori pa ga lahko tožite.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Tole pisanje me je pa razkurilo. Res sem jezna na takšne delodajalce, ki samo izkoriščajo. Ne dajte se, imate svoje pravice. Če je potrebno prijavite na inšpekcijo dela, prijavite pa ga tudi na Zavod za zaposlovanje. Še prej pa mu povejte, da boste to naredili, če vam bo omejeval vaše pravice. To, da bi mu dajali nazaj plačo, naj vam ne pride na misel, za to nima nobene osnove. Drugače pa si poiščite odvetnika, ki vam bo pomagal, če nimate denarja, da bi si to "privoščili", pojdite na Delovno sodišče, oddelek za brezplačno pravno pomoč, kjer vam bodo izdali odločbo ter vam dodelili odvetnika.

Res ne obupajte in se borite za svoje pravice, ker nobeden nima pravice vas izkoriščati na tak način. Najprej pobasati denar od raznih inštitucij, potem pa se tega človeka znebiti na tak način, da bo delodajalcu še vedno ostal denar. Tako ne gre in res vas prosim, da naredite vse, da zaščitite svoje pravice.
Sama sem delodajalka pa me srh spreletava ob takih, grdo rečenih ampak resnično "gnojih". In nimam niti ene lepe besede za take.
mitjap
Novinec
Novinec

Vračilo plače

Resnično hvala vsem za vse! Danes sem moral obiskati zdravnika, ampak saj vem, da se to dogaja tudi drugim. Samo ko so pravice kršene tebi, je vse drugače. Ob vsej tej kolobociji naj povem tudi to, da se ta organizacija ukvarja tudi s razdeljevanjem hrane in, da za to dejavnost nimajo nobenih, prav nobenih ustreznih dokumentov glede sanitarne oz. zdravstvene inšpekcije. Kot sem izvedel je že organizacija že prijavljena na inšpektorat za zdravstvo ali sanitarno, vendar žal ničesar ne ukrepajo. Ko sem delodajalca na to opozoril, da bi bilo pametno si pridobiti kakšne papirje, mi je zabrusil: "Kaj nam pa morejo!" In včeraj mi je dejal, da me lahko toži, ker sem mu grozil z inšpekcijo. Upam samo, da je takšnih primerov v Sloveniji čim manj ali da je moj edini. Hvala vsem za vzpodbude.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ko vam ne bo izplačal prve plače ga pisno opozorite na kršitev in isti dopis pošljite še inšpektorju za delo (oboje s povratnico).
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne dajte se! Vi niste krivi, da ste bolni - normalen človek je araje zdrav.

Če ga moti vaša bolniška, ima delodajalec za preverjnje druge institute! V kolikor vam bo še "nergal", ga o kršitvah (tudi to je kršitev ZDR) pisno (priporočeno, morebiti s povratnico) obvestite, v kolikor se to ne bo nehalo, oziroma ne bo odgovoril v določenem roku (mislim, da je to 8 dni), obvestite inšpektorat! O nameri, da boste obvestili inšpektorat ga lahko seznanite, hkratno s pritožbo o nadlegovanju.

P.S.: Priporočeno s povratnico pravim zato, ker nekateri so toliko arogantni, da pošte ne dvigujejo. Le-ta se vam vrne in vi le skrbno shranite zahtevek, lepo zapečaten v kuverti s povratnico. Tako sem ravnal jaz glede nekaterih drugih zadev, sedaj imam ta zahtevek arhiviran, za vsak slučaj. Namreč kljub temu, da pošte ni prejel, velja kot da jo je prebral!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori