Prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

čokolada
Začetnik
Začetnik

Prefakturiranje

Odgovor Napisal/-a čokolada »

Imam prejet račun, ki ga moram v celoti zaračunati drugemu podjetju. Kako to poknjižim? Kaj pa v primeru, če bi zaračunali malo več kot je na prejetem računu?

Hvala in LP!
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Sami v primeru, da prefakturiramo v celoti, knjižimo znesek na prehodni konto. Če bi zaračunali več, je razlika vaš prihodek.

LPM.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Ker tudi mene ta tema zanima, prosim hm za razlago, kateri prehodni konto uporablja.
lp
DECO
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Očitno nas je več z istim problemom. Tudi jaz ne vem v okviru katere skupine bi odprla prehodni konto.
slava
hm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a hm »

Pri nas uporabljamo konto skupino 190.

LPM.
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

Jst bi izbrala 165 - ostale kratkoročne terjatve.

Konti 190 so konti aktivnih časovnih razmejitev...se mi ne zdi da prefakturirani stroški sodijo v to skupino.

Seveda ne pozabiti, da v tem primeru ne smete odbijati DDV-ja, na fakturi kupcu ga le prikažete na računu in to tudi s klavzulo zapišete.

Čeprav....če pogledate v ZDDV:
10. člen

(promet storitev v svojem imenu in za račun druge osebe)

Pri prometu storitev, kjer davčni zavezanec deluje v svojem imenu in za račun druge osebe, se šteje, da prejme in opravi te storitve sam.

Ta člen jst razumem tako, da se knjiženje prefakturiranih stroškov več ne ločuje v svojem načinu od ostalih stroškov. Bi bila vesela še vašega mnenja na ta člen.

Lp
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Tudi nam jepred letom svetovalka na seminarju Zveze računovodij, finančnikov.... dejala, da moramo račune, ki jih prejmemo in prefakturiramo naprej knjižiti kot strošek v 4 in plačilo kot prihodek v 7 :nevem: . S tem si povečujemo promet. Rekla pa je tudi, da naj se tovrstnim poslom izogibamo (smo javni zavod in mišljeno je bilo prefakturiranje nrp. šolskih potrebščin, ki jih za učence kupi šola). Še vedno pa delamo različno in tudi nasveti različnih svetovalcev se razlikujejo. Tako da - delaj v dobri veri, da delaš prav. :lol:
Evida
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Evida napisal/-a: dejala, da moramo račune, ki jih prejmemo in prefakturiramo naprej knjižiti kot strošek v 4 in plačilo kot prihodek v 7 :nevem: . S tem si povečujemo promet. :lol:
Kje je tu logika? jaz je ne vidim. Ali sem mogoče toliko nor, ali pa ... Ne vem, če ta dogodek vpliva na te kategorije... :?:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
hm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a hm »

Se popolnoma strinjam, da kar prefakturiramo niso naši stroški in prihodki. Knjiženje na 190: ko pridejo računi, ki jih prefakturiramo v hišo (en izdan za več prejetih), damo izdani račun v kredit na kto 190- in 260-, 120- debet in potem prejete račune v debet na 190- in 160-, 220- kredit. In se lepo zapre.

LpM.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Torej DDV normalno poračunamo in obračunamo?
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kergre v bistvu zavstopni in izstopni DDV, je to nesmisel. Ravno zato pa (mislim, ne vem točno, ne me držat za jezik...), da mora biti na računu navedba da gre za prefakturiranje...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Jaz sem bolj za konto 165 kot prehodni konto, ker je kto 190 kratkoročno odloženi stroški, kar vsebinsko ne ustreza našemu problemu. Stroški, ki jih mi prefakturiramo nikdar ne bodo naši stroški. So pa tudi meni razložili, da moram knjižiti najprej na strošek in vstopni DDV, nato na prihodke in obračunani DDV. Je pa to neumno, ker nam ta način povečuje promet oz. prihodke.
DECO
Odgovori