DDV v primeru kraje
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Hisanatravniku
DDV v primeru kraje
Podjetje prodaja motorje. Pri nakupu je podjetje plačalo in odbijalo vstopni ddv.
Prišlo je do kraje motorja. Ob tem je bil napisan policijski zapisnik. Trenutno poteka postopek pri zavarovalnici. Ker je podjetje zavezano za obračun ddv, bo zavarovalnica vrnila podjetju odškodnino po polici brez vključenega ddv. Zanima me, kaj je potrebno storiti z ddv-jem v tem primeru? Ali je potrebno v tem primeru obračunati in plačati ddv - saj po enem pojasnilu durs-a ne gre za "višjo silo"???
Prišlo je do kraje motorja. Ob tem je bil napisan policijski zapisnik. Trenutno poteka postopek pri zavarovalnici. Ker je podjetje zavezano za obračun ddv, bo zavarovalnica vrnila podjetju odškodnino po polici brez vključenega ddv. Zanima me, kaj je potrebno storiti z ddv-jem v tem primeru? Ali je potrebno v tem primeru obračunati in plačati ddv - saj po enem pojasnilu durs-a ne gre za "višjo silo"???
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
jaz mislim, da tu ni nobenega problema. Kot podjetje ste nabavili motor z DDV-jem, DDV plačali in to je za vas vstopni DDV. Motorja niste in ne boste prodali, torej tudi DDV -ja ne boste nikomur zaračunali. Zavarovalnica vam povrne škodo brez DDV. Vstopni DDV pa se vam normalno poračuna z izstopnim od ostale prodaje: če naprimer nič ne prodate v davčnem obdobju, imate terjatev do države v višini celotnega DDV-ja ukradenega motorja in država vam kompleten DDV vrne. A bi radi še enkrat DDV od zavarovalnice? kam ga boste pa knjižili? Za vas bi bil to izredni prihodek ! Nezaslužen !
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Pomemno pri tem je, kolikšen delež odpisanosti osnovega sredstva je še bilo ob kraji - to razlagam kot v primeru spremembe namembnosti. V kolikor je sredstvo že 100% amortizirano, ni problema.
Prosim še za ostala mnenja, ker se tu razhajamo!
Prosim še za ostala mnenja, ker se tu razhajamo!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Moje laično razmišljanje: Tu motor ni osnovno sredstvo, temveč blago za prodajo. Ob vsakem prometu je potrebno obračunati DDV. Kolikor vem, kraja ni promet. Torej firma je kupila blago z DDV jem, prodala ga ni, niti zadržala zase, kraja je potrjena s strani policije. Država bo morda res hotela svoj DDV. Morda bo tudi sodišče ali DURS (ki sta itak država) tako odločila. Pa naj ga izterjajo od lopova, ki je ukradel motor. Ali bodo tudi to obesili na poštenega podjetnika ali d.o.o. ? Morda pa res, glede na to, kakšno državo smo si ustvarili.
Moj primer se sicer malo razlikuje-ni kraje. Na zavarovanem stroju sem imel strojelom. Nabavil sem drage rezervne dele z DDV-jem. To je zame vstopni DDV. Zavarovalnica mi je plačala škodo brez DDV-ja. Končni rezultat: vstopni DDV sem si poračunal pri obračunu DDV-ja, neto vrednost računa je zame strošek vzdrževanja, plačana odškodnina v isti vrednosti je izredni prihodek. Torej je moj poslovni rezultat iz tega "posla" čista nula. Morda je to pri kraji drugače ? ! Mislim da bi moral za podjetnika rezultat biti enak, če pa plača državi DDV je v minusu, potem bi ga morala tudi zavarovalnica njemu. Če država to izterja od njega, mora tudi podjetnik to izterjati od zavarovalnice, torej bruto znesek. Tudi mene so na zavarovalnici vprašali ali sem davčni zavezanec. Če bi ne bil, bi mi izplačali celotno bruto vrednost. Poiščite sami vzporednice in primerjave.
pozdrav
Moj primer se sicer malo razlikuje-ni kraje. Na zavarovanem stroju sem imel strojelom. Nabavil sem drage rezervne dele z DDV-jem. To je zame vstopni DDV. Zavarovalnica mi je plačala škodo brez DDV-ja. Končni rezultat: vstopni DDV sem si poračunal pri obračunu DDV-ja, neto vrednost računa je zame strošek vzdrževanja, plačana odškodnina v isti vrednosti je izredni prihodek. Torej je moj poslovni rezultat iz tega "posla" čista nula. Morda je to pri kraji drugače ? ! Mislim da bi moral za podjetnika rezultat biti enak, če pa plača državi DDV je v minusu, potem bi ga morala tudi zavarovalnica njemu. Če država to izterja od njega, mora tudi podjetnik to izterjati od zavarovalnice, torej bruto znesek. Tudi mene so na zavarovalnici vprašali ali sem davčni zavezanec. Če bi ne bil, bi mi izplačali celotno bruto vrednost. Poiščite sami vzporednice in primerjave.
pozdrav
Zakaj še drugi ne daste svojega mnenja. OK, če je potrebno obračunati DDV, čeprav ni logično, ker to ni manjko, ki nastane pri inventuri in ki bi ob doslednem delu in upoštevanju vseh normativov NE smel nastati-ni razloga, materjal ne more spuhteti, izginiti, nekdo ga je "drmnil" in zato naj podjetje plača "kazen".! Pri uradno potrjeni kraji je pa čisto drugače. Pa ni problema, če je DDV treba plačati, mora to povrniti zavarovalnica, ker le tako poplača VSO nastalo škodo.
Glede na to, kar sem izvedela na seminarjih o DDV se pridružujem mnjenju predhodnikov, da je DDV pri kraji potrebno plačati. Gre za nenamensko porabo sredstva(blaga), od katerega ste lahko upoštevali vstopni DDV. Sedaj pač morate ta DDV državi vrniti, ker ni šlo za pravni promet blaga ali storitev. Logike zavarovalnic pa žal ne obvladam in nimam mnenja.
-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Dejansko gre za spremembo namembnosti uporabe sredstva; lahko bi tudi tako definirali to reč. Enako bi morali poračunati DDV, če bi imeli poleg obdavčene dejavnosti še neobdavčeno in bi to sredstvo prenesli tja. 
Sicer se pa tu držimo navodil, ki jih upoštevamo ob inventuri, saj veste, kaj "moramo" napisat.
Sicer se pa tu držimo navodil, ki jih upoštevamo ob inventuri, saj veste, kaj "moramo" napisat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če je to tako, in verjamem da je, potem mora oškodovanec v prijavi škode zavarovalnici prijaviti polno vrednost v bruto znesku in to tudi obrazložiti na zahtevku do zavarovalnice. Ker preprosto, če imaš zavarovano neko stvar ti mora zavarovalnica povrniti škodo v višini, kot je dejansko nastala. Zgoraj opisan moj primer, ko sem imel strojelom, se res razlikuje, vendar sem prav tako dobil vse povrnjeno brez mojega minusa ali plusa-čista nula, kar je tudi prav in pošteno. Če pa v primeru kraje DDV nosi oškodovani, pa sigurno ni pošteno.
-
MARJETICAVA
- Računovodja