Dopust in koriščenje dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majci198
Novinec
Novinec

Dopust in koriščenje dopusta

Odgovor Napisal/-a majci198 »

V javnem zavodu sem zaposlena od 18.07.2005 za določen čas enega leta, torej do 17.07.2006. V tem času sem prejela dve odločbi za dopust in sicer za 12 dni v letu 2005 in za 25 dni v letu 2006. Za koriščenje mi ostaja še 35 dni dopusta - seveda do 17.07.2006. 23.05.2006 sem vprašala ali mi nameravajo pogodbo za določen čas obnoviti, vendar je bil odgovor negativen. Moje delovno mesto bo zasedel zaposleni z nižjega delovnega mesta (veze pač) :?
Sedaj pa vprašanja:
- ali so pravilno obračunali dopust?
- ali lahko celoten dopust (torej še 35 dni) izkoristim do prenehanja pogodbe za določen čas (17.07.2006)?
- ali mi upravičeno grozijo s tožbo, če želim izkoristiti preostali dopust?
- pravijo, da mi bodo predložili še eno pogodbo za določen čas 3 mesecev in da lahko dopust prenesem v to pogodbo: ali me lahko v to prisilijo?

Hvala za odgovore in pomoč!

p.s. že tako ali tako bom od teh 35 dni žrtvovala 12 dni dopusta da uvedem naslednika. ali je to sploh moja dolžnost?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

V primeru pogodbe o zaposlitvi za določen čas, se dopust koristi pred iztekom pogodbe, t.j. v vašem primeru do 17. 7. 2006.
Delodajalec vam mora omogočiti koriščenje dopusta.
Glede na to vam predlagam, da vložite na vodstvo javnega zavoda vlogo za koriščenje lanskega dopusta in letošnjega dopusta z datumi, kdaj bi koristili dopust za leto 2005 in kdaj za leto 2006. Datume si izračunajte nazaj od 17. 7. 2006. Prejem vloge naj vam podpišejo.

V kolikor vam ne bi oddobrili koriščenja dopusta, ga vi sami ne morete koristiti brez njihovega dovoljenja.

Mislim, da je dolžnina pravilna, merila pa so določena v vaši panožni KP.
Grožnje - če imate pričo jih lahko tožite.
Na njih je, da uredijo koriščenje letnega dopusta in lepa beseda lepo mesto najde. Lahko vas samo prosijo, če se strinjate z novo pogodbo o zaposlitvi za 3 mesece, oziroma vam lahko predlagajo odškodnino za neizkoriščen dopust. Pred podpisom pogodbe, pa si istočasno zagotovite tudi dovoljenje za koriščenje dopusta.

Uvajanje naslednika je vaša dolžnost samo, če imate tako dogovorjeno v pogodbi in če je dogovorjeno, kako ga morate uvest. Posle, če so takšne po naravi, pa mu morate predat.

Lp
majci198
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a majci198 »

Torej: če mi dopusta, ki mi po pogodbi pripada ne dovolijo koristiti (porabiti do konca), ga ne smem koristiti. Po njihovo pač ne grem na dopust, ker ni pravi čas. Ali s tem ne kršijo kolektivne pogodbe?
Torej ne morem v tem primeru nič? Kaj pa v primeru, da naslednji delodajalec ne želi, da prinesem k njemu neizkoriščeni dopust, trenutni delodajalec pa se ne strinja z denarno odškodnino za neizkoriščeni dopust, ki bi ga morala koristiti pri njemu, pa mi ga ne dovoli koristiti? Kje so moje pravice?

Hvala za odgovor :)
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Dopust mora delavec vedno koristiti v soglasju s svojim delodajalcem oz. mu ga mora le-ta odobriti. Da vam delodajalec ne omogoči izrabo letnega dopusta, lahko to stori samo v primeru, če ima resne in utemeljene razloge zaradi nepredvidljivih dogodkov.

Po 10. točki prvega odstavku 230. člena Zakona o delovnih razmerjih se delodajalec – pravna oseba kaznuje za prekršek z denarno kaznijo od 500.000,00 SIT do 1,000.000,00 SIT, če delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta v skladu s tem zakonom (tretji odstavek 65. člena, 159., 160., 161., 162. in 163. člen).

ZDR izrecno nikjer ne določa, da je delodajalec dolžan delavcu izplačati odškodnino za neizkoriščen dopust. Navaja samo, da se nihče ne more odpovedati dopustu v zameno za odškodnino in da je izplačilo odškodnine možno le v primeru, ko delavec ne more izrabiti letnega dopusta zaradi prenehanja delovnega razmerja.

Mislim pa da nekatere koletivne pogodbe določajo odškodnino v primeru, ko delavec zaradi vzrokov na strani delodajalca ne more izkoristiti.

Glede na to, da v kolikor vam dopust ne oddobri, mu lahko omenite, da ga bo v nasportnem primeru doletela sankcija oz. denarna kazen, ki se mu verjetno manj izplača kot če vas pošlje na dopust.

Lp
Odgovori