Evidenca obveznosti po deviznih kreditih...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KIKO
Nov član
Nov član

Evidenca obveznosti po deviznih kreditih...

Odgovor Napisal/-a KIKO »

Prosim za pomoč, kako se knjiži taka obveznost.

SPECIFIKACIJA ZAPADLIH OBVEZNOSTI:

Obveščamo vas, da dne 10.6.2006 zapadejo v plačilo naslednje obveznosti po deviznih kreditih iz naslova realnih deviznih obresti.

REDNE OBRESTI 312,77 EVR

z nakupom deviz po dnevnem prodajnem podjetniškem tečaju naše banke tolarsko protivrednost nakažite na naš račun...

Storitev je oproščena plačila DDV v skaldu s 4.a tč. 1. odst. 27. čl. ZDDV.

Ali to specifikacijo vnesem v knjigo dospelih računov in ali gre v DDV evidence ali jo knjižim samo preko TRR?

:oops:
HVALA!
Pozdrav! KIKO
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Obresti ne grejo v knjigo DDV. Plačilo knjižite v strošek - ne bi bilo napačno, če to obvestilo priložite k izpisku.

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Še moj predlog:
- prejem obvestila: 450/280 (312,77 EUR X prodajni tečaj poslovne banke oziroma v višini tolarskega nakazila za odkup deviz); če pa ste že predtem prejeli obračun obresti knjžite obračun, ne pa obvestila. To pomeni, da tudi tega obvestila ne vnašate v knjigo DDV-ja. Na koncu obdobja (leta) prenesete obresti iz konta 450 na: 741/491. Nekateri knjižijo obresti že med letom samo: 741/280. Pravilen način je moj predlog, vendar kljub temu izberite svoj način, ki ga dosledno uporabljajte.
- plačilo obresti oziroma nakazilo za odkup deviz - 280/110 (možne so še knjižbe tolarskega računa, kamor nakažete tolarje in deviznega računa na katerega se prenesejo kupljene devize, vendar sem za prikaz celoten postopek skrajšala).
Lep pozdrav!
Odgovori