Regres, bruto - neto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
veda
Začetnik
Začetnik

Regres, bruto - neto

Odgovor Napisal/-a veda »

Pozdravljeni!

Zanima me koliko je bruto regresa, če je neto 112.000. Kaj je potrebno vedeti za izračun bruta? Davčno stopnjo? Kje se to pogleda in kako potem vidim kakšen je bruto izplačanega neta!
Upam da ste me razumeli, zanima me kako se naredi izračun za regres. :shock:

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Davek pri regresu se računa po povprečni stopnji, ki je za vsakega delavca drugačna. Zato iz neta ne morate izračunati bruta, ki bi bil enak za vse. 8)
Sicer pa je bolj pravilno, da je regres v bruto znesku (kot tudi mislim, da je določeno), neto pa dobi vsak različno, glede na povprečno stopnjo dohodnine.
Poiščite temo po forumu, je bilo že precej o tem govora. :wink:
Deja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Deja »

Kaj pa porečete na to, da dobijo regres vsi zaposleni enak neto ?????
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Ali imajo vsi enake pogoje (enako stopnjo obdavčitve) ali pa je bila vsem obračunana dohodnina po enaki stopnji, ne glede na delavčevo povprečno stopnjo enomesečnega dohodka, ki jo je potrebno izračunati (oz. jo upoštevajo programi, s katerimi obračunavamo plače).
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

Deja napisal/-a:Kaj pa porečete na to, da dobijo regres vsi zaposleni enak neto ?????
Če zanemarimo vprašanje, kako ste prišli do takšnega izračuna (glej zgornji post),
ostane le še premislek:
-če ste vsem določili enako dohodninsko stopnjo, potem bo direktor naslednje leto slabe volje, ker bo moral doplačat.
-če ste vsem določili enak neto, ob dejanskih povprečnih dohodninskih stopnjah, potem se lahko
zgodi, da bo direktor (z največjo plačo-stopnjo) moral pri regresu še kake prispevke plačat.
-če ste vsem določili enak neto, ampak tako nizek, da v bruto znesku
nihče ne prebije zgornje meje, bodo pa vsi slabe volje.

Ne vem, zakaj se pri plačah pogovarjamo o bruto plači, pri regresu pa vsi
govorijo o neto regresu?

Lahko pa na plačilni listi lepo zapišete vse postavke, da vsi delavci vidijo, da
so sobili enako, le država si je pri nekaterih vzela več, pri drugih manj.
veda
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a veda »

Finta je v tem, da sem dobila nakazan neto, ne vem pa koliko je bil bruto regresa na podjetju! Nisem dobila nobenega papirja, samo nakazilo, za to me zanima bruto!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Delodajalec je dolžan dati tudi podatek o bruto regresu in plačani dohodnini. Mi damo 'plačilne liste' za regres. To se mi zdi edino prav.
LP :)
Odgovori