ODTEGLJAJ ZA MOBITEL

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

ODTEGLJAJ ZA MOBITEL

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zaposleni ima službni mobitel. Podpisal je izjavo, še ko je bilo potrebno obračunavati boniteto, da uporablja mobitel v privatne in službene namene, ter da je njegova poraba neomejena (dela v prodaji). Zdaj pa je prišel račun v vinšini 80.000,00 sit za mobitel, s tem, da je bil zaposleni 2 tedna na dopustu. Direktor je odredil, da se mu znesek trga pri plači.
Zanima me ali to lahko naredimo, saj se mi zdi, da sem enkrat brala, da se mora delavec z vsakim odtegljajem od neto plače pisno strinjati, razen seveda če ga bremenijo davčne izvršbe.
LP :)
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Direktor seveda to lahko naredi, saj naj bi se služben telefon uporabljal samo za službene namene in ne v privatne, zato tudi takrat izjave "da se službeni mobiteli uporabljajo izključno za službene namene". Glede na to, da je višina mobitela 80.000 sit, bi lahko npr.davčni inšpektor zahteval izpisek klicnih številk (npr.), kjer bi lahko bil strošek porabe neupravičen in s tem tudi odbitni DDV itd.
Kakšno pa je imel porabo delavec v času, ko je bil cel mesec v službi? Kakšna so odstopanja? Delodajalec lahko zahteva klicane številke in s tem preveri ali so bili klici v času dopusta službeni ali samo privatni, in s tem določi znesek, ki ga bo oddtrgal delavcu. Jaz bi naredila tako.

Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pepi5, delavec je podpisal izjavo, da je seznanjen s tem, da lahko uporablja mobitel v PRIVATNE in službene namene (in ne samo v službene namene), zato smo mu tudi lani obračunavali boniteto. Zakaj bi se lahko služben mobitel uporabljal le v službene namene? - pri nas imamo vsi službene mobitele in jih seveda uporabljamo tudi v privatne namene - saj menda ne boš imel 2 mobitela??!!
Seveda je bila njegova poraba, ko je bil na dopustu, bistveno večja, kot pa je običajno, zato je tudi direktor naročil, da mu trgamo.
Mene samo zanima ali se delavcu sme trgati od neto plače, ne da bi se on (pisno) strinjal s tem, ker enkrat se mi zdi, da sem nekje brala, da se mora strinjati :?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Mislim, da je tu težava. Sami ste delavcu odobrili uporabo mobitela v privat namene in niste omejili porabe. Predlagam, da napišete pravilnik koliko lahko porabi. Za trenutni primer pa se dogovorite z delavcem, da mu del odtrgate od plače.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Točno zato sprašujem. Če ima na pisno, da lahko neomejeno uporablja mobitel, mu verjetno ne moremo kar tako trgati, tudi če je res porabil večino v privatne namene. Težko se bo pa verjetno dogovoriti, da mu trgamo 60.000,00 sit - le kdo bi se prostovoljno strinjal s tem :?:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ponavadi se vedno potegnem za delavca. Samo v tem primeru je delavec pretiraval.
Predlagam, da mu daste list v podpis in nastopite avtoritativno. Verjamem, da bo podpisal. Lahko se zmenite, da mu od treh plač odtrgate ali, da pač vi pokrijete polovico, ker ste sami pustili to luknjo nepokrito. Nenazadnje kot delodajale imate kar močne karte, lahko na račun tega dobi minimalne regres, destimulacijo in boste že pokompenzirali?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Jambolaja, se strinjam. Eno je porabiti v privatne namene nekaj tisoč sit, drugo pa 60.000 sit. S tem delavcem so tudi sicer zadnje čase težave in kaže da dela podjetju škodo ... ampak, to bo moral rešiti direktor.
Hvala za mnenje :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bonitete na mobitele ni več.... :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Če ste naročniki Mobitela, se lahko z njimi dogovorite o vzpostavitvi ločenega računa nad določenim zneskom. To pomeni, da delavcu določite limit, Mobitel napiše pogodbo, ki jo delavec podpiše in kar je nad limitom, dobi delavec račun na svoj naslov kot privatno porabo. Tako se podjetju ni treba ukvarjati s privat pogovori oz. davčno nepriznanimi stroški in vprašanjem koliko DDV lahko odbije.
Odgovori