Določen ali nedoločen čas??
Moderator: Mirko Zbačnik
Določen ali nedoločen čas??
Pozdravljeni,
moj prijatelj je bil zaposlen pri enem s.p. za nedoločen čas.( od leta 1998)
Letos januarja so mu izdali novo pogodbo za določen čas (3 mesece),
katero so mu podaljšali za 3 mesece. Se pravi, pogodba se mu izteče 30.6.2006. Delavna doba med staro in novo pogodbo ni bila prekinjena.
Zraven te zaposlitve je imel se popoldanski sp.
Sedaj me zanima ali mu pripada:
odpovedni rok,
regres,
dopust,
odpravnina in koliko ?
lepo, lepo prosim za hitro pomoč
najlepša hvala vsem že vnaprej za trud
Samantha
moj prijatelj je bil zaposlen pri enem s.p. za nedoločen čas.( od leta 1998)
Letos januarja so mu izdali novo pogodbo za določen čas (3 mesece),
katero so mu podaljšali za 3 mesece. Se pravi, pogodba se mu izteče 30.6.2006. Delavna doba med staro in novo pogodbo ni bila prekinjena.
Zraven te zaposlitve je imel se popoldanski sp.
Sedaj me zanima ali mu pripada:
odpovedni rok,
regres,
dopust,
odpravnina in koliko ?
lepo, lepo prosim za hitro pomoč
najlepša hvala vsem že vnaprej za trud
Samantha
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Glede na to, da je bil zaposlen od leta 1998. V kolikor bi delodajalec želel spreminjati pogodbo, bi moral najprej odpovedati staro in ponuditi novo. Odpovedati staro pomeni, tudi izplačati odpranino in nato z delavcem skleniti novo pogodbo. gre pa nedvomno za pogodbo s slabšimi pogoji.
Kar se tiče regresa in dopusta je pa vse odvisno, kdaj mu (pravnomočno!?) preneha pododba. Za razmerja, ki prenehajo pred 30. 06. v letu, delodjalec ni dolžan nuditi regresa in dopusta v celoti, čeprav delavcu ato pripada.
Kar se tiče regresa in dopusta je pa vse odvisno, kdaj mu (pravnomočno!?) preneha pododba. Za razmerja, ki prenehajo pred 30. 06. v letu, delodjalec ni dolžan nuditi regresa in dopusta v celoti, čeprav delavcu ato pripada.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Najelpsa hvala za vas trud,
vendar sem sedaj popolnoma zmedena.
Pri teh stvareh sem res popolnoma zgubljena.
Odpravnina za prejsnjo pogodbo ni bila izplacana.
Ali igra kaksno vlogo da je zraven imel popoldanski sp.?
Mu res ne rabi dati celega dopusta in regresa?
In odpovedni rok res ni potreben?
Se pravi da se mu s 30.6. iztece delavno razmerje avtomatsko ce ga delodajalec ne podaljsa?
Koliko casa prej mu mora povedati da mu nebo podaljsal pogodbe, ce sploh mora?
lepo prosim se za malo potrpljenja z mano
hvala,hvala,hvala za vsak odgovor
Samantha

vendar sem sedaj popolnoma zmedena.
Pri teh stvareh sem res popolnoma zgubljena.
Odpravnina za prejsnjo pogodbo ni bila izplacana.
Ali igra kaksno vlogo da je zraven imel popoldanski sp.?
Mu res ne rabi dati celega dopusta in regresa?
In odpovedni rok res ni potreben?
Se pravi da se mu s 30.6. iztece delavno razmerje avtomatsko ce ga delodajalec ne podaljsa?
Koliko casa prej mu mora povedati da mu nebo podaljsal pogodbe, ce sploh mora?
lepo prosim se za malo potrpljenja z mano
hvala,hvala,hvala za vsak odgovor
Samantha
-
fallenangel
- Začetnik

Kakor je meni znano pripada delavcu do 30.6. le sorazmerni delež tako dopusta kot tudi regresa... če bi se mu pogodba izdekla npr. s 1.7. bi pa pridobil pravico do celotnega?? drži tole ane?
kar se tiče odpovednega roka pa je tako, da je pri naši firmi filozofija naslednja... zakaj le bi povedali prej ali bi se podaljšalo ali ne... ker bi to pomenilo da delavec nebi kvalitetno opravil svojega dela (v kolikor se mu pogodbe naj nebi podaljšao) tako da smo ponavadi vsi panični ko se bliža čas poteka pogodbe (za moje pojme kot delavki čisto no sense... za podjetje pa bom rekla, da nekako razumem zakaj je tako - čeprav povdarjam da se s tem ne strinjam ravno). Mislim, da je odpovedni rok roločen v zakonu oz. kolektivni pogodbi (to se verjetno prakticira v primerih, da podjetje želi nekoga odpustiti več mesecev pred iztekom pogodbe) oz. brez napovedi ob izteku pogodbe....
je pa le tisto kar vem...
kar se tiče odpovednega roka pa je tako, da je pri naši firmi filozofija naslednja... zakaj le bi povedali prej ali bi se podaljšalo ali ne... ker bi to pomenilo da delavec nebi kvalitetno opravil svojega dela (v kolikor se mu pogodbe naj nebi podaljšao) tako da smo ponavadi vsi panični ko se bliža čas poteka pogodbe (za moje pojme kot delavki čisto no sense... za podjetje pa bom rekla, da nekako razumem zakaj je tako - čeprav povdarjam da se s tem ne strinjam ravno). Mislim, da je odpovedni rok roločen v zakonu oz. kolektivni pogodbi (to se verjetno prakticira v primerih, da podjetje želi nekoga odpustiti več mesecev pred iztekom pogodbe) oz. brez napovedi ob izteku pogodbe....
je pa le tisto kar vem...
najlepsa hvala za odgovore
z delodajalcem se je nemogoce pogovarjati. zato mislim da bo naredil kar je za njega najboljse.
zato bi zelela vedeti kaj delavcu pripada v tem primeru.
Sorazmerni delez dopusta 6/12 in regresa 6/12.... potem to pomeni pol dopusta in pol regresa?
Da je imel delavec zraven se sp. ne vpliva nic na te zadeve??
hvala vam vsem za vase potrpljenje
saj vem da sem nemogoca
Samantha
z delodajalcem se je nemogoce pogovarjati. zato mislim da bo naredil kar je za njega najboljse.
zato bi zelela vedeti kaj delavcu pripada v tem primeru.
Sorazmerni delez dopusta 6/12 in regresa 6/12.... potem to pomeni pol dopusta in pol regresa?
Da je imel delavec zraven se sp. ne vpliva nic na te zadeve??
hvala vam vsem za vase potrpljenje
saj vem da sem nemogoca
Samantha
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Nekateri so res nemogoči; čutijo nadvlado in zagotovo lahk trdim, da z delavci nimajo iskrenih odnosov, prej omalužujoč. Mislijo si; kaj boš ti "***", kaj mi pa moreš. Pa se pritoži, če si upaš, boš pa knjižco dobil!
Tudi te se da spraviti v red. Ravno zato imamo inšpektojre za delo, če drugače ne gre. Težko je, ker ste v primerjavi z večjimi firmami v takem primeru počutimo nebogljene, izpostavljene ... , ne moremo se "skriti" za množico..
Najprej naj pisno urgira pri delodjalcu, z opombo, da bo v primeru, da mu ne odgovori, to sporočil inšpektorju. Če v določenem roku (zahtevamo nekak razumen rok zaodgovor) tega ne stori, moramo RES sporočiti inšpektorju in ponovno zahtevati odgovor, tokrat v vednosti inšpektorja. Nadaljnje korake pa je dobro delati v domeni z inšpektorjem.
Najspabše oa je, če le grozimo in nič ne naedimo. Ob obisku inšpektorja se marsikatera "ledena gora" topi in tudi šikaniranja vnaprej se ni bati. Delavec mora delovati samozavestno in kar je mogoče še tudi pomembno, pri delu mora biti kljub vsem neprilikam dosleden.
Če delodajalec "sodeljuje" z inšpektorjem, ne bo kar tako kaznovan. če bo dobil kazen, bo izključno po njegovi krivdi, zato sei glede tega ne obremenjujte.
Tudi te se da spraviti v red. Ravno zato imamo inšpektojre za delo, če drugače ne gre. Težko je, ker ste v primerjavi z večjimi firmami v takem primeru počutimo nebogljene, izpostavljene ... , ne moremo se "skriti" za množico..
Najprej naj pisno urgira pri delodjalcu, z opombo, da bo v primeru, da mu ne odgovori, to sporočil inšpektorju. Če v določenem roku (zahtevamo nekak razumen rok zaodgovor) tega ne stori, moramo RES sporočiti inšpektorju in ponovno zahtevati odgovor, tokrat v vednosti inšpektorja. Nadaljnje korake pa je dobro delati v domeni z inšpektorjem.
Najspabše oa je, če le grozimo in nič ne naedimo. Ob obisku inšpektorja se marsikatera "ledena gora" topi in tudi šikaniranja vnaprej se ni bati. Delavec mora delovati samozavestno in kar je mogoče še tudi pomembno, pri delu mora biti kljub vsem neprilikam dosleden.
Če delodajalec "sodeljuje" z inšpektorjem, ne bo kar tako kaznovan. če bo dobil kazen, bo izključno po njegovi krivdi, zato sei glede tega ne obremenjujte.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko