elektrik napisal/-a:Nikjer ne piše, da mora biti število dni 360, 365, ali so meseci po 31, 30 dni, le da se vedno tega držite. Tudi banke to uporabljajo različno. :spomezik:
Pred nekaj leti sem pri kontroli primerjala moje programsko izračunane zamudne obresti in obračunane obresti, ki jih obračunava DURS s svojim programom.
Odstopanja so bila minimalna - stotini. Vse je odvisno od programske rešitve in različni programi izračunajo različno. Pri enih vzame kot prvi dan, dan zapadlosti, pri drugih pa prvi naslednji dan zamude - kar je pravilno. Odvisno je tudi od tega, na koliko decimalk v ozadju se programsko obračunavajo obresti.
Moram pa reči, da nihče več ne računa obresti na roko in sem tudi doživela, da so družbe prijavljale v prisilno poravnavo obračunane zamudne obresti, ki so bile obračunane in izpisane iz internetnih strani, pa ni bilo prav nič narobe.
Menim, da se pri kratkoročnih obresti - za zamude pri plačilih vzamete za izračun dejanske koledarske dneve, pri dolgoročnih obresti - anuitetni načrti, pa se pri načinu obračuna odločate tako kot je napisal Elektrik:
"Nikjer ne piše, da mora biti število dni 360, 365, ali so meseci po 31, 30 dni, le da se vedno tega držite. Tudi banke to uporabljajo različno."
Kam pa po novem kontenm planu knjižite zaračunane zamudne obresti, 150/777?
Lahko kar na 120 ,namesto na 15o?Ker če so slučajno plačane, so skupaj z računom, potem pa moraš zapirati delno 120, delno 150.
Kaj pa DDV- gredo te obresti b knjigo izdanih računov?