Prefakturiranje in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Prefakturiranje in DDV

Odgovor Napisal/-a uni »

Zanima me,kako je pri prefakturiranju:
dobimo račun za popravilo nekega blaga(ne med garancijo), potem to prefakturiramo drugemu kupcu.
1.Kako je z DDV: je prav, da odbijamo vstopnega in zaračunamo izstopnega(če torej "prodamo" brez zaslužka, se DDV izniči)?
2.kako se knjiži: prejeti račun na 419, izdani pa na 760-isto kot da bi mi mi opravili storitev(to me malo moti oz.bega)?
jeni
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jeni »

Pri prefakturiranju vhodni in izhodni ddv ni predmet davčnih evidenc (kar pomeni, da v davčnih evidencah prejetih in izdanih računih ne sme biti).

Knjiženje celotnega izdanega računa prek 190-v bruto znesku in zapiranje z prejetim računom-v bruto znesku. saldo nič!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala ,Jeni.Ampak v našem primeru ,mislim da ne gre za "pravo, klasično"prefakturiranje(kot npr.če elektriko,telefon ipd.stroške prefakturiramo naprej), ampak naš kupec naroči to storitev pri nas, mi pa pri svojem dobavitelju storitev.Kaj pa če mi zaračunamo naprej po malo višji ceni?
jeni
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jeni »

v tem primeru pa ne gre za prefakturiranje. Jaz bi potem knjižila prejet račun na stroške, ddv v p rač, izdan račun pa na prihodke in ddv v irač. razlika med stroški in prihodki pa je itak vaš dobiček. :roll:
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

jeni, točno tako!
lp
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Sami morate vedeti, kako delujete. Ta določila so napisana v Obligacijskem zakoniku:
- ali poslujete v svojem imenu na svoj račun,
- ali v svojem imenu na tuj račun,
- ali pa v tujem imenu na tuj račun.
To so bistvene razlike in so vam tudi osnova glede vodenja poslovnih knjig.

V kolikor poslujete v svojem imenu na svoj račun je to vedno vaš prihodek in storitev, ki ste jo naročili svjemu dobavitelju, pa je vaš strošek.

Nekaj razlage o tem boste našli na strani:
http://www.gzs.si/Nivo3.asp?ID=21538&IDpm=7882

Lp
Odgovori