pozdravljeni!
marsikaj je bilo o tem že napisanega, vem, sem pregledala, pa vseeno, vas sprašujem.
sem s.p., do sedaj sem bila sama zaposlena, pred meseci pa sem zaradi zdravstvenih težav, prenehala delati in sem na bolniški. sem pa zaposlila hči.
pred 2 letoma sem na leasing kupila osnovno sredstvo za 20 mio sit. drugih OS s.p. skorajda nima.
sedaj vas pa prosim za vaše mnenje. kako naj ravnam, glede na to, da se bom verjetno invalidsko upokojila.
s.p. bom najbrž morala zapreti?
kako je z OS? kako z DDV? kako sploh prenesti to OS, da bo najugodneje?
moram biti na kaj posebej pozorna? katera je najboljša pot? hči bi seveda z dejavnostjo nadaljevala!!
hvala vam lepa za vaše strokovne napotke!
katarina
prenehanje S.P.
Moderator: Mirko Zbačnik
Po zakonu o dohodnini se lahko prenese opravljanje dejavnosti na družinskega člana (na hči), če se zavezanec upokoji. S tem načinom se ohranijo vse davčne ugodnosti obstoječega s.p-ja (davčno nevtralen prenos). S prenosom se v poslovnih knjigah s.p.-ja nič ne spremeni (razen naziva oziroma imena zasebnika). Četudi ste pred dvema letoma (najbrž) koristili olajšavo za investiranje v osnovna sredstva,menim da ne gre za osebni avto), za "odtujitev" osnovnega sredstva pred rokom treh let, ne popravljate davčne osnove, ker prenašate dejavnost na drugo osebo. Ta prenos ne šteje za prenehanje opravljanja dejavnosti. Enako velja tudi za druge davčne olajšave, ki ste jih koristili kot. sp.p. (tudi za DDV od nabavljenih osnovnih sredstev). Ker pa imate osnovno sredstvo na leasing, se boste morali za prenos obveznosti po leasing pogodbi dogovarjati z leasingodajalcem. S prenosom osnovnih sredstev na drugo osebo/nosilca dejavnosti, se mora strinjati tudi on, saj "pride" do spremembe pogodbe. Kolikor se s prenosom ne strinja, se pogodba predčasno prekine.
Prenehanje opravljanja dejavnosti pomeni prekinitev rokov in bo potrebno ( navajam nekatere):
- poračunati koriščene davčne olajšave, če še niso potekli zakonski roki (npr. 3 leta za investiranje v osnovna sredstva-popravek davčne osnove v davčnem letu);
- popraviti vhodni DDV, če ste ga odbijali v letu nabave (po leasing pogodbi), zaradi spremembe pogojev. Če se v obdobju 5 let od koledarskega leta, ko se je oprema pričela uporabljati (za nepremičnine je ta rok 20 let), spremenijo pogoji, je potrebno popraviti vhodni DDV.
Če hči izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti (gre za pogoje opravljanja obrtne dejavnosti), je prenos dejavnosti na njo, ob upokojitvi, za vas najlažja varianta. Če pa teh pogojev ne izpolnjuje, pa še vedno lahko obdržite s.p., kjer je zaposlena vaša hči. (lahko nadaljujete z dejavnostjo, če imate v s.p. vsaj enega zaposlenega).
Lep pozdrav!
Prenehanje opravljanja dejavnosti pomeni prekinitev rokov in bo potrebno ( navajam nekatere):
- poračunati koriščene davčne olajšave, če še niso potekli zakonski roki (npr. 3 leta za investiranje v osnovna sredstva-popravek davčne osnove v davčnem letu);
- popraviti vhodni DDV, če ste ga odbijali v letu nabave (po leasing pogodbi), zaradi spremembe pogojev. Če se v obdobju 5 let od koledarskega leta, ko se je oprema pričela uporabljati (za nepremičnine je ta rok 20 let), spremenijo pogoji, je potrebno popraviti vhodni DDV.
Če hči izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti (gre za pogoje opravljanja obrtne dejavnosti), je prenos dejavnosti na njo, ob upokojitvi, za vas najlažja varianta. Če pa teh pogojev ne izpolnjuje, pa še vedno lahko obdržite s.p., kjer je zaposlena vaša hči. (lahko nadaljujete z dejavnostjo, če imate v s.p. vsaj enega zaposlenega).
Lep pozdrav!
na ZPIZ-u sem dobila inf., da nikakor ne borem obdržati S.P:, čeprav samo kot nosile, ker bi bila hči zaposlena, to pa zato, ker gre za invalidnost I. kategorije.!!!!
kaj bi bilo pa zdaj za naredit?
kaj menite, kaj bi ibla najboljša varianta? naj s.p. preoblikujem v D.o.o.? Problem je v tem, da je od nabave OS minilo šele dobro leto dni???
prosim za vaše mnenje?
na kaoga naj se obrnem za nasvet?? morda davčnega svetovalca? kdo katerega priporoča?
hvala vam!
kaj bi bilo pa zdaj za naredit?
kaj menite, kaj bi ibla najboljša varianta? naj s.p. preoblikujem v D.o.o.? Problem je v tem, da je od nabave OS minilo šele dobro leto dni???
prosim za vaše mnenje?
na kaoga naj se obrnem za nasvet?? morda davčnega svetovalca? kdo katerega priporoča?
hvala vam!
Odgovorite si na naslednje vprašanje:
- ali leasingodajalec pristane na prenos leasinga bodisi na nov s.p. (prenos opravljanja dejavnosti na hčerko) bodisi na d.o.o.:
: NE pristane - prenehanje dejavnosti s.p.-ja in pri obračunu davka od dohodkov iz opravljanja dejavnosti upoštevati davčne olajšave za investiranje (povečanje davčne osnove) ter vhodnega DDV-ja zaradi spremembe pogojev (prenehanje uporabe opreme pred potekom 5 let od nabave);
: DA pristane:= prenos dejavnosti na hčerko (upoštevanje 38. člena Zakona o dohodnini=davčno nevtralen prenos) ali
= preoblikovanje v d.o.o. (enoosebna družba), kjer ste samo družbenik - lastnik, ne pa direktor (iz istega vzroka kot ne morete obdržati lastnega s.p.-ja). Če je vrednost prenesenega s.p.-ja večja od 14 mio SIT je potrebna ustanovitvena revizija.
Nekatere odgovore boste dobili pri svojem računovodji, ki vas bo tudi napotil k primernemu svetovalcu. Za konkretne odgovore oziroma za izbiro ustrezne variante so potrebni dokumenti, ki jih na forumu ne morete razkriti.
Lepo pozdravljeni!
- ali leasingodajalec pristane na prenos leasinga bodisi na nov s.p. (prenos opravljanja dejavnosti na hčerko) bodisi na d.o.o.:
: NE pristane - prenehanje dejavnosti s.p.-ja in pri obračunu davka od dohodkov iz opravljanja dejavnosti upoštevati davčne olajšave za investiranje (povečanje davčne osnove) ter vhodnega DDV-ja zaradi spremembe pogojev (prenehanje uporabe opreme pred potekom 5 let od nabave);
: DA pristane:= prenos dejavnosti na hčerko (upoštevanje 38. člena Zakona o dohodnini=davčno nevtralen prenos) ali
= preoblikovanje v d.o.o. (enoosebna družba), kjer ste samo družbenik - lastnik, ne pa direktor (iz istega vzroka kot ne morete obdržati lastnega s.p.-ja). Če je vrednost prenesenega s.p.-ja večja od 14 mio SIT je potrebna ustanovitvena revizija.
Nekatere odgovore boste dobili pri svojem računovodji, ki vas bo tudi napotil k primernemu svetovalcu. Za konkretne odgovore oziroma za izbiro ustrezne variante so potrebni dokumenti, ki jih na forumu ne morete razkriti.
Lepo pozdravljeni!