Materialno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ravno
Začetnik
Začetnik

Materialno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a ravno »

Pozdravljeni
Smo s.p. in bi z letošnjim letom želela urediti tudi stvari v zvezi z materialomm.
Program mi omogoča knjiženje nabave in porabe in tiskanje izdajnice in prevzemnega lista.
Najprej poknjižim po prejetih rač. nabavo, potem pa po izdanih računih porabo.
Ali lahko napišem na račun npr.
Police za omare 670*810 (3 komade) kar znese neto 4500 SIT
Zraven pa pripnem izdajnico za iverice za neto 2250 SIT
razlika bi bila v tem primeru strošek dela (ali mora biti to tudi vidno na izdajnici oz. ali bi morala to ločeno navesti že na računu?)
Kako je npr. z vijaki, kakšnim brusnim papirjem, lepilom, barvo, ... ki ne morem natančno določiti na kteri izdani račun naj večem. Ali lahko takšne stvari kar prenesem iz zalog v stroške. In naredim izdajnico vezano na naš s.p. da mi bo tudi saldo materiala na koncu leta štimal.

Lepo prosim če mi lahko kdo pojasni in pomaga da čimprej začnem z delom. Ker me čaka že pol leta.

Lep dan.
Mojca
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Kot sem razumela imate pri vas proizvodnjo. Vodenje materiala in obračun proizvodnje pa sta dve ločeni zadevi.

Material: pri prevzemu materiala na zalogo naredite prevzemnico materiala.
Izdajnico za porabljen material pa vežete na delovni nalog, ki je osnova za izdelavo in obračun porabe.

Na delovnem nalogu je treba navesti izdelek, količino.

Porabljen material
Porebljen pomožni material ( po normativih )
Režijo ( elektrika , voda, amortizacija os. – po normativih )
Porabljene delovne ure

Seštevek vsega tega je lastna cena izdelka.
Naredite prevzemnico na skladišče izdelkov.

Lp,

MG
ravno
Začetnik
Začetnik

Hvala za tako hiter odziv.
Bojim se da ne razumem čisto vsega oz. zelo malo.
Mi imamo proizvodnjo. Delamo po naročilu tako da nimamo normativov, tudi recimo nimamo določeno koliko znaša urna postavka za delo. Ker zaračunavamo stvari tako približno. Program mi ne omogoča priprave delovnega naloga. A je to obvezen dokument?
Ali se ne sme voditi material kako na bolj simpl način.
Sorry da tako butasto pišem vendar sem totalno nova glede materialnega knjigovodstva.
Hvala za pojasnilo in napotke.

Prosim še druge če lahko pišete kako pa vi delate.
Mojca
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne gre toliko za materialno vodenje kot za obračun proizvodnje. Za vsak izdelek v proizvodnji je potrebno izračunati lastno ceno. Lastne cene pa ne morete izračunati če vam niso znane vse postavke .

Že zaradi lastne kontrole in evidence o razliki v ceni in zaslužkih na posameznem proizvodu morate imeti evidenco o normativih, dejasko vgrajenih materialih in opravljenem delu.

Seveda pa vas bo okoli tega povprašal tudi inšpektor pri morebitnem obisku. Za porabo materiala oziroma prenos v stroške boste morali namreč imeti dokazilo kam ste to vgradili pravtako za opravljene ure, porabljen pomožni material...

Seveda pa obstajajo bolj enostavni in bolj zapleteni načini vodenja teh evidenc, vrednotenja( izračunavanja lastne cene) ter knjiženja proizvodnje v glavno knjigo.

Lp,

Marjana
ravno
Začetnik
Začetnik

Živijo še enkrat, hvala za tvoj čas.
A bi blo mogoče vsaj približno pravilno če bi naredila takole:

Pri vsakem izdanem računu bi naredila porabo in sprintala izdajnico kjer bi napisala vrsta mat,. količina, pc, vrednost; potem bi pa za razliko do polne vrednosti računa zaračunala delovne ure (urna postavka bi bila verjetno vedno drugačna).???
Lep dan še naprej.
Mojca
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Ravno. Lastna cena in prodajna cena nista eno in isto. Lastna cena je strošek ( material, pomožni material, delo, uporaba sredstev... ), ki ga imate z izdelavo nekega proizvoda. Prodajna cena je tista po kateri ste izdelek prodali. Razlika je zaslužek podjetja.

Predlagam, da se za nasvete v zvezi s tem obrnete na računovodjo z izkušnjami z obračunavanjem proizvodnje.

Lp,

MG
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pri izračunu dejanske lastne cene je potrebno vnesti še ostale stroške, lahko po ključih, če jih direktno ni mogoče. A vse je bolj za vaše potrebe, da imate pregled nad stroški, da se laže "krotite" oziroma nadzorujete stroške. Vse se da urediti s računalniško podporo proizvodnje, kar je za začetek draga in zahtevna investicija, a se vam lahko kmalu povrne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
fifika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fifika »

jaz vam priporočam, da pokličete kakšno teto, da vam bo pomagala raztolmačit ta zavozlani primer.

lep pozdrav :D :D :) :sneodobren:
tina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

fifika napisal/-a:jaz vam priporočam, da pokličete kakšno teto, da vam bo pomagala raztolmačit ta zavozlani primer.
A res? :roll:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori