Zapiranje s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

0819
Začetnik
Začetnik

Zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a 0819 »

V podjetju smo se odločili za zaprtje s.p. Bilanca na 31.12.2005 ni nič kaj blesteča. Je sicer nekaj dobička, ki ga pa pokrivamo z izgubo. Imamo tudi nekaj OS, katerih vrednost je 0. Podjetje ima ogromne terjatve do podjetnika(na lastniškem računu). Prav tako je v ozadju posojilo, ki ga je ta s.p. vzel pri d.o.o. (direktor in lastnik d.o.o. je tudi lastnik s.p.). vem, da sem navedla en kup težav, ampak nekako ne vem kako naj se lotim.

Ko zapiram s.p., je dovolj, da naredim bilance takšne kot na koncu leta, pri obračunu davka, pa potem upoštevam vse obdavčljive prihodke.

Ali moram dati OS oceniti in potem dam v prihodke razliko med tržno in knjigovodsko vrednostjo?

Kaj pa s posojilom, ki ga ima s.p. pri d.o.o.? vem da ne bo nikoli vrnjeno, ker gre za kar veliko vsoto (cca 30 mio). je možen odpis in kaj bi to pomenilo?

Prosim, če mi lahko vsaj malo pomagate.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!

Ko zasebnik preneha opravljati dejavnost in prenehanje tudi prijavi, sestavi davčno bilanco, izkaz poslovnega izida, bilanco stanja na način kot je sestavil obračune na koncu poslovnega leta. Po zaključku delovanja se večina sredstev in obveznosti prenese v gospodinjstvo ("ravnovesje" za terjatev na lastniškem računu imate prav na obveznosti za prejeti kredit od d.o.o.), pri tem pa je potrebno upoštevati predvsem:
- osnovna sredstva se, ne glede na njihovo knjigovodsko vrednost, prenesejo v gospodinjstvo z upoštevanjem tržne vrednosti, kakor bi se dosegla v razmerju do tretjih oseb (gre za poslovanje med povezanimi osebami). Razlika med knjigovodsko vrednostjo in tržno vrednostjo se upošteva med prihodki zasebnika.

Tega pa ni potrebno upoštevati (tržne cene), če so bila osnovna sredstva prenešena v s.p. ob pričetku opravljanja dejavnosti ali pa so bila osnovna sredstva sicer prenešena kasneje ampak jih je zasebnik nabavil pred pričetkom opravljanja dejavnosti ali so bila osnovna sredstva izdelana pred pričetkom opravljanja dejavnosti.

Obveznost iz prejetega posojila od pravne osebe ostane obveznost tudi po zaprju s.p., saj podjetnik odgovarja nasproti tretji osebam (v tem primeru proti d.o.o. ne glede na to, kdo je lastnik) z vsem svojim premoženjem. Kar v končni fazi pomeni prenos na fizično osebo po prenehanju s.p.-ja - prenos vseh terjatev in obveznosti na fizično osebo.

Po prenosu na fizično osebo se bo spremenila tudi terjatev v d.o.o. - na fizično osebo, lastnika, direktorja. Pri odpisih teh terjatev je potrebno upoštevati ZDOPO (zakon o davku na dohodek), ki se nanaša na razmerja med lastniki, povezanimi osebami. Menim, da to velja tudi sedaj, saj je kredit dan povezani osebi (lastnik in direktor d.o.o. je ista oseba kot je s.p.)
Takšno je moje stališče! Lep pozdrav
racunovodko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a racunovodko »

Torej če sem pravilno razumel. Grem na durs, odjavim poslovanje, sestavim poslovno poročilo ga dostavim na durs....

A je potrebno še kaj storiti?

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Storiti je potrebno še več, kot npr.:
- vsaj 3 mesece pred prijavo prenehanja opravljanja dejavnosti je potrebno na primeren način objaviti, da boste prenehali z dejavnostjo (ZGD- s pismi upnkom, v sredstvih javnega obveščanja, v poslovnih prostoih);
- odjava iz zavarovanja;
- odjava iz registracije za namene DDV-ja
- prijava prenehanja opravljanja dejavnosti (poslovni register AJPES: točka VEM=vse na enem mestu) in nato

izdelava davčnega obračuna za obdobje od . . do dneva pred dnevom prenehanja opravljanja dejavnosti (DURS)
Verjetno bo kdo dodal še kakšno operativno opravilo!

Pozdravljeni!
racunovodko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a racunovodko »

Upnikov na srečo ni, v poslovnem prostoru že visi list, za prenehanje dejavnosti. A v časopis je pravtako potrebno dati, al je dovolj če dam recimo kar v Salamonov oglasnik. A preverjajo to objavo na DURS-u.

Obstaja kak link do pravilnika, kaj je potrebno vse storiti ob zaprtju s.p.?
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a anba »

Ga. Slovan,

moja vprašanja se nanašajo na vaš odgovor, zato pišem kar na to temo.

Zanima me za osnovna sredstva, ki se jih prenese v gospodinjstvo - razlika med knjigovodsko in tržno vrednostjo je prihodek podjetja.
Knjiženje:
zaprem konto 050 D (npr.400), 040 K (npr.500), tržna vrednost (npr.200) je višja od knjigovodske in knjižim 100 na 769 K, kam se knjiži razlika ?

Kaj pa če so bila osnovna sredstva v gospodinjstvu kupljen apred pričetkov opravljanja dejavnosti? Se jih potem enostavno pusti v bilanci stanja?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz sem upošteval prihodke iz naslova poslovanja med povezanimi osebami ob zaključku s.p.-ja le v davčni bilanci. Na dan bilanciranja smatram, da so le-ta še vedno v registru s.p.-ja. :?:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če so bila osnovna sredstva pridobljena pred pričetkom dejavnosti, ni potrebno ugotavljati tržne cene in se ne šteje za odtujitev (51.člen ZDOH).
Ne vem pa, če so lahko osnovna sredstva na dan zapiranja s.p. še vedno v bilanci stanja (oz. v registru) - referentka na davčni je ob zapiranju s.p. (sicer že predlani) hotela, da v bilanci stanja ni več sedanje vrednosti OS.
Ima kdo kakšno izkušnjo s tem?
Hvala in lep pozdrav!
Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz trmaasto vstrajam pri svojem :spomezik:.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
anba
Računovodja
Računovodja

Ali se lahko zapre s.p. med letom brez da bi se knjižil en sam dokument in je bilo stanje konec preteklega leta, torej 31.12.2009 z nekimi številkami, z nekimi stanji? Ničle v izkazu poslovnega izida, ničle v bilanci stanja? Pred sabo imam primer, kjer je bilo konec leta 2009 stanje - tako v izkazu poslovnega izida kot v bilanci stanja, nekaj dni kasneje pa same ničle - v bilanci stanja kot tudi v izkazu poslovnega izida. Mi lahko kdo razloži ta računovodski fenomen?
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi to je možno:
- ničle v bilanci uspeha: v parih dneh ni bilo prihodkov in ni bilo stroškov (čeprav bi morali biti edino prispevki s.p. - ali redni ali pavšal)
- ničle v bilanci stanja - terjatve so bile poplačane, obveznosti tudi, zalog nima, denar iz TRR je prenesel na osebni račun...
Pa nastanejo ničle.
Anela
anba
Računovodja
Računovodja

Imate prav.

Zmotilo me je, ker je to narejeno brez knjiženj, vsaj jaz nisem dobila nobenih kartic, da bi videla, da določeni dogodki povzročili to.
Odgovori