Ačr in pčr
Moderator: Mirko Zbačnik
Ačr in pčr
Račune za telefon (mobitel, telekom) je potrebno ob koncu leta razdeliti in sicer je potrebno naročnino prenesti v naslednje leto oz. jo knjižiti na kto sk.19, stroške pogovora pa kot strošek za december?
Ali je potrebno na tak način knjižiti vsak mesec ali samo ob koncu leta oz. ali se lahko knjiži vsak mesec prek 19 zaradi preglednosti?
Ali je potrebno na tak način knjižiti vsak mesec ali samo ob koncu leta oz. ali se lahko knjiži vsak mesec prek 19 zaradi preglednosti?
Po črki SRS je pravilno, da se izkažejo stroški v višini in v obdobju ko so nastali in je takšno evidentiranje pravilno.
V glavnem, pa si praviloma olajšamo delo, saj je tako manj knjižb. Je pa to stvar razvade, saj nas nihče zaradi tega med letom ne "gnjavi" in če se boste takšnega načina navadili, je lahko za vas samo pozitivno.
Lp
V glavnem, pa si praviloma olajšamo delo, saj je tako manj knjižb. Je pa to stvar razvade, saj nas nihče zaradi tega med letom ne "gnjavi" in če se boste takšnega načina navadili, je lahko za vas samo pozitivno.
Lp
Prenos v stroŠke
Če se knjižijo PČR oz. AČR tudi med letom, kdaj jih preneseš stroške?
Za potrebe notranjega poročanja, saj morajo lastniki, organi-nadzorni svet . . . , sproti razpolagati s podatki o poslovanju podjetja. Hkrati pa je pravilno izkazovanje odhodkov/stroškov tudi ena izmed temeljnih računovodskih predpostavk: upoštevanje nastanka poslovnega dogodka: zapisujejo se v računovodske razvide in o njih se poroča v računovodskih izkazih obdobja, na katero se nanašajo (5. točka Uvoda k SRS).
Na AČR so knjiženi odloženi stroški, ki ob prejemu knjigovodske listine/plačila še niso imeli naravo stroška, vemo pa točno na katero obdobje se nanašajo (na več mesecev...). Torej je potrebno tisti del AČR, ki se nanaša na obdobje npr. 1-31.julij, prenesti v stroške.
LP
Na AČR so knjiženi odloženi stroški, ki ob prejemu knjigovodske listine/plačila še niso imeli naravo stroška, vemo pa točno na katero obdobje se nanašajo (na več mesecev...). Torej je potrebno tisti del AČR, ki se nanaša na obdobje npr. 1-31.julij, prenesti v stroške.
LP
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Ja, glede telefonske naročnine ni problem, kot pravi že ga. Slovan.
Sem pa svoj čas tudi jaz mesečno razmejevala vse stroške. To pomeni, da sem imela vsak mesec kilometersko temeljnico, ker sem mesečno razmejevala čisto vse kar komu pade na misel. Mesečni izkazi so se namreč izdelovali vsak mesec in to po stroškovnih mestih, ter bili osnova za izplačilo osebnih dohodkov.
Ker zdaj nimam nikogar s takimi potrebami, razmejujem samo po letih.
Sem pa svoj čas tudi jaz mesečno razmejevala vse stroške. To pomeni, da sem imela vsak mesec kilometersko temeljnico, ker sem mesečno razmejevala čisto vse kar komu pade na misel. Mesečni izkazi so se namreč izdelovali vsak mesec in to po stroškovnih mestih, ter bili osnova za izplačilo osebnih dohodkov.
Ker zdaj nimam nikogar s takimi potrebami, razmejujem samo po letih.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)