Letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
JanezPip
Novinec
Novinec

Letni dopust

Odgovor Napisal/-a JanezPip »

Če zaposlim delavca sredi leta, recimo 1.7., koliko letnega dopusta mu odmerim? Je to osnova zmanjšana za sorazmerni delež časa zaposlitve pri nas? V tem primeru bi to bila polovica.
A vpliva kaj, koliko dopusta je porabil pri prejšnjem delodajalcu?

Vnaprej hvala.
Metka :kladivo:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Pripada mu polovica dopusta in s tem tudi regresa. Lahko pa se tudi drugače zmenite (mu date več) glede na prejšnjo zaposlitev.
JanezPip
Novinec
Novinec

Se pravi, da čisto nič ne vpliva, koliko dopusta je delavec imel in porabil pri prejšnjem delodajalcu?? Ne glede na to, ali je on tam porabil 1 dan ali 20 dni dopusta, mi pri nas prirpada le sorazmerni delež..?

Samo potem mi pa ni jasno, zakaj sem dobila od njegovega prejšnjega delodajalca potrdilo o tem, koliko dopusta je porabil...

Metka
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

164. člen v ZDR pravi:

(sklenitev pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem)

(1) Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače.
(2) Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta.

Zdaj na osnovi tega člena lahko sklepamo, da bi morali upoštevati koliko dopusta je porabil pri prejšnjem delodajalcu in koliko mu ga ostane. Samo ni mi jasno kako je v primeru, če pri enem delodajalcu ima odmerjenega več dopusta ko pri drugem, a sorazmerni delež?
JanezPip
Novinec
Novinec

Ja, sej... :szalosten:
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljeni,

Moje mnenje je, da mu pri vas odmerite sorazmerni del ali pa mu od števila dni dopusta, ki bi mu pripadali v vašem podjetju odštejete porabljene dni in mu dodelite razliko. Mislim, da je vse stvar dogovora, le da delavec ne bo oškodovan.

Če pa je pri prejšnjemu delodajalcu porabil več dopusta kot je sorazmerni del, bi mu jaz to odštela od skupnega števila dni, ki mu pripadajo za celotno koedarsko leto po kriterijih vašega podjetja in mu upoštevala le razliko.
Npr. Če mu po vaših kriterijih pripada za celotno koedarsko leto 25 dni dopusta in jih je porabil pri prejšnjemu delodajalcu 18 mu ostane razlika 7 dni, ki jih lahko porabi pri vas.
To je le moje mnenje, naj me kdo popravi če razmišljam narobe.

Lp
marea
Odgovori