prehod iz 8 na 4 ure zaposlitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
roki
Računovodja
Računovodja

prehod iz 8 na 4 ure zaposlitve

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni.

Zanima me, kakšen je postopek, če hočeš delavca, ki je bil zaposlen za nedoločen čas 8 ur na dan, sedaj prerazporediti na 4 ure dnevno.
Mu lahko kar rečeš, da naj npr. s 1. avgustom prične z delom 4 ure, ali je kakšen postopek, sklep,...???

Hvala za odgovore in lep, neprevroč dan vsem skupaj. :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kaj je bil razlog?

Če gre to za sopremembo zaradi zmanjšanja potreb po delavcu, bi bilo po mojem potrebno najprej prekiniti obstoječo pogodbo, ter skleniti novo pogodbo. Pripadala bi mu celo odpravnina za odpoved prejšnje pogodbe. To je moje mišljenje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
roki
Računovodja
Računovodja

Razlog je zmanjšan obseg dela. Ni več toliko dela, da bi potrebovali delavca 8 ur, ampak ga še za 4 ure. Če bi se pokazala potreba, bi pogodbo spet spremenili na 8 ur.
Mogoče veste, kje bi se to dalo prebrati?

LP :)
roki
Računovodja
Računovodja

Da še dodam:
delavec bi bil zaposlen v istem podjetju kot do sedaj, samo s krajšim delovnim časom. Ali ni možno to urediti z spremembo - prijavo na ZZZS? :oops:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi to bo potrebno. a jaz gledam z vidika spremembe pogodbe. Gre za bistveno spremembo pogodbe, katera po mojem zahteva najprej odpoved stae z ponudbo nove. Enako, kot če bi delavca premestili na slabše plačano delovno mesto. čeprav tre tu verjetno za enako plačilo, bi jaz smatral, da gre za ponudbo pogodbe z slabšimi pogoji. Enako, kot če bi za enako delovno mesto za nedoločen čas ponudili pogodbo za določen čas. Tudi tu je potrebna najprej odpoved stre in ponudba nove. če delavec nove ne sprejme, mu razmerje prenega. Pripada pa mu odpravnina v vsakem primeru.

Prosim, še druge za mnenj :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
roki
Računovodja
Računovodja

Elektrik, hvala za hiter odgovor.

Ima še kdo kakšno mnenje? :oops: :svprasaj:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Glede pogodbe bi se strinajl z elektrikom. glede odpravnine pa po moje dobi samo v primeru, če preneha delovno razmerje v podjetju in ne sprejme nove ponudbe.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

jambolaja napisal/-a:Glede pogodbe bi se strinajl z elektrikom. glede odpravnine pa po moje dobi samo v primeru, če preneha delovno razmerje v podjetju in ne sprejme nove ponudbe.
Zakon govori ob odpravninah o prekinitvi pogodbe, ne pa o dejanskem prenehanju. Sicer se pa "doba" za odpravnino z novo pogodbo prične šteti na novo.
Mirko Slika
Odgovori