službeni in privat avto ter popoldanski s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

binca
Novinec
Novinec

službeni in privat avto ter popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a binca »

Živjo,

prebrskala se dobršen del foruma, pa nisem našla odgovora na mojo zagato: sem zaposlena, imam popoldanski s.p.

Kako je s sledečim: vozim službeni avto, tudi v privat namene, doma pa imam še privat avto-družinski. Ali lahko pišem potne naloge na privat avto-predvidevam, da moram pazit na ure potovanj - izven mojega delovnega časa iz naslova zaposlitve. Kaj pa moji pooblaščenci in njihovi potni stroški?

Hvala vam za pomoč pri šparanju :spomezik:

Binca
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Jessi »

Ja ravno to tudi sama iščem pa ne najdem.

Moram imeti res v službenim avtomobilu (last d.o.o.) vedno napisano stanje števca - razdalja - čas - name potovanja
Če ja ima kdo kakšno tabelo ozeroma obrazec za to.

in kako obračunam rabo avtomobila, kadar gre za uporabo v private namene,
popolnoma nič mi ni oreng jasno

jasno je da za bonitete, če je oseba zaposlena ampak zopet kako to obračunam na kilometer al kak

Kaj pa če oseba ni zaposlena v d.o.o. in je delni lastnik d.o.o. :?: :?: :?:
VAJA dela MOJSTRA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za službeno vozilo mora biti vzpostavljena evidenca prevoženih kilometrov. V evidenco vključite tudi druge podatke, ki kažejo na to, da je bilo vozilo dejansko uporabljen za opravljanje storitev (datum uporabe, relacija od..do..; število prevoženih kilometrov, namen uporabe: obisk poslovnega partnerja XY, predaja dokumentacije DURS, Ajpes itd.).

Uporaba službenega vozila v privatne namene se smatra kot boniteta zaposlenega ali pa druge fizične osebe-imetnika deleža, ki uporablja vozilo. Razlika je v tem, da se pri zaposlenemu za boniteto poveča osnova za obdavčitev dohodka iz delovnega razmerja, pri družbeniku pa se ta boniteta smatra kot nadomestilo-dividenda.

Tudi za družbenika d.o.o., ki uporablja vozilo v privatne namene, se namreč ugotovi višina "bonitete", saj se po 6. odstavku 79. člena Zakona o dohodnini, znesek bonitete smatra kot dividenda: 2. točka 4. odstavka: vsako nadomestilo, ki ga prejme imetnik deleža . .. .; kot nadomesilo pa štejejo drugi dohodki, ki imajo naravo bonitet (6. odstavek istega člena). Tako ugotovljeni znesek se nato obruti - to je osnova za plačilo davka od bonitete/DIVIDENDE. Boniteta za uporabo službenega vozila v privatne namene pa se ovrednoti na način, ki je določen v 30.členu Zakona o dohodnini.
LP
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kako pa pol to obračunavam,
primer

prevozenih skupaj kilometrov 1000km
za službene potrebe 900km
za privat potrebe 100km

kako sedaj obračunavam teh 100km
za boniteto (oseba zaposlena v firmi)koliko je to sit :?:

in kako če je lastnik firme in ni zaposlen kako pa njemu naj zaračunam oz knjižim
VAJA dela MOJSTRA
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Osnova za izračun "bonitete" se šteje 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledatski mesec uporabe in to ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način pridobitve vozila. Torej,boniteto je potrebno obračunati ne glede na dejansko število dni uporabe, pri čemer zakon določa, da se osnova za obračun bonitete zmanjša za 50%, če je prevoženih manj kot 500 km mesečno za privatne namene in se poveča za 25%, če stroške za gorivo v celoti krije d.o.o. (boniteta je 1,875% od NV)
Davčna osnova, kot osnova za izračun bonitete pa je odvisna od števila let uporabe vozila; NV se za potrebe izračuna v drugem, tretjem in četrtem letu zniža za 15%; od petega do osmega leta se zniža za 10%, od devetega leta dalje je osnova 10% nabavne vrednosti vozila.
Primer: vozilo je nabavljeno jan/2004, nabavna vrednost je 3,000.000; boniteta se izračuna za mesec jun/2006: v letu 2006 (od jan. 2006) je vozilo v uporabi 3.leto:
1. leto uporabe (2004): 3,000.000
2. leto uporabe (2005): 3,000.000 - 15% NV = 2,550.000
3. leto uporabe (2006): 3,000.000 - 2X15% = 2,100.000
Izračun bonitete: 1,5% od 2,100.000= 31.500;
- če je prevoženih manj kot 500 km/mesečno = 15.750:
- če krije stroške goriva v celoti d.o.o. = 39.375.

a) če se boniteta nanaša na zaposlenega, ki prejema plačo, se znesek bonitete prišteje k bruto plači ter se obračunajo vsi prispevki iz plače in dohodnina ter prispevki delodajalca od tako povečane osnove. Znesek bonitete pa se ne vključi v osnovo za davek od izplačanih plač. Prispevki delodajalca od bonitete niso davčno priznan odhodek. Prav tako niso davčno priznani odhodki drugi stroški d.o.o. povezani z osebnim vozilom, ki se uporablja tudi za privatne namene (gorivo, zavarovalne premije, registracija..). Podatke zagotovimo iz evidence prevoženih kilometrov po posameznem osebnem vozilu, npr.:
- datum uporabe vozila,
- začetno stanje števca,
- službena pot/privatna pot: podlaga PN/štev.PN; le označba privatna pot
- število prevoženih km službene poti;
- število km privatna pot
- skupaj število opravljenih km
- končno stanje števca.
Iz te evidence ugotovimo razmerje med kilometri, opravljenimi za poslovne namene in kilometri, opravljenimi za privatne namene (za obračunsko obdobje). Izračunano razmerje nato uporabimo za delitev stroškov, povezanih z osebnim vozilom na davčno priznane (službena pot) in davčno nepriznane (privatna uporaba) = skupno število km 25.000 = od tega službene poti 18.000 km, kar je 72% uporabe vozila za poslovne namene in od tod tudi toliko % davčno priznanih odhodkov, razlika 28% stroškov je davčno nepriznanih).
b) Pri družbeniku se boniteta smatra kot nadomestilo oziroma kot dividendam podobni dohodki in ob predpogoju, da mu v podjetju ne izplačujete dohodkov po drugih osnovah, zato se mora znesek obrutiti s koeficientom davčnega odtegljaja (davčni odtegljaj za dividendam podobne dohodke je 20%; koeficient davčnega odteglaja je torej 1,25)
- boniteta 31.500 ("neto" je 80% osnove; osnova je torej 39.375)
- koeficient davčnega odteglaja 1,25 = 31.500X1,25= 39.375;
- davčni odtegljaj = 39.375 X 20% = 7.875.
Davčni odtegljaj ni davčno priznan odhodek, prav tako drugi stroški povezani z osebnim vozilom (več pri točki a).
V primeru, da družbenik prejema v d.o.o. druge vrste obdavčljivih dohodkov po osnovah iz zakona o dohodnini, se boniteta prišteje k tem dohodkom ter se obračunajo davki/prispevki, ki se plačujejo od teh osnov/dohodkov.
LP
binca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a binca »

Živjo,

hm, jaz ne iščem takega odgovora... :wink:

namreč: moj službeni avto in boniteto zanj, mi urejajo v službi in mi je jasno, kdaj in koliko ter na kakšen način ga lahko uporabljam, tudi v privat namene.

Vprašanje, ki se mi poraja, se nanaša na privat avto, tisti, ki me med službenim časom čaka doma. Stroške le tega ter kilometrino, ki jo naredi mož, brat ali jaz sama za potrebe popoldanskega s.p., katerega nosilka sem, pa bi radi prikazali med stroški podjetja. Bojim se "prekrivanja" dveh avtomobilov, zato sem navedla vprašanje, ob katerih urah so lahko potni nalogi za s.p., ali se lahko evidentira potne naloge mojih pooblaščencev, zastopnikov (navedeni v registraciji s.p.)?

Oziroma enostavneje: za čas, ko nisem v službi, lahko pišem na privat avto upravičeno kilometrino in jo prikažem v stroških s.p.?

Imam prav?

Hvala, Binca
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Moje mnenje/odgovor je bil namenjen Jessi!.

Binca! Moje mnenje je tako: v času, ko ste v službi ne morete pisati PN za s.p.. (PN so lahko v času vašega letnega dopusta, v času drugih odsotnosti, ki so v vašem podjetju tudi dokazljive - vendar ne v času bolezenskega dopusta). Vaši pooblaščenci bi v osnovi lahko uporabljali tudi vaš avto za službene potrebe, kolikor bi pri vas prejemali za svoje "delo" tudi dohodke (podjemna pogodba???..). Obračunana kilometrina bi v tem primeru povečevala osnovo za obdavčitev, če pogodba nima narave delovnega razmerja.
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Dodatno Binca (sem še nekaj spregledala)!
V času, ko niste v službi (popoldan) lahko pišete PN za opravljene službene poti z uporabo lastnega vozila. Kilometrina je strošek s.p.-ja!
LP
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

jožuš kolk računanja

a je res da moraš imeti stalno v avtu potne naloge oziroma relacije in popis števca , v primeru da to nimaš lahk plačaš kazen :roll:

In kje lahk kupim takšen obrazec, al ga morda kdo že ima narejenega??

lp
VAJA dela MOJSTRA
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Slovan je napisal:

b) Pri družbeniku se boniteta smatra kot nadomestilo oziroma kot dividendam podobni dohodki in ob predpogoju, da mu v podjetju ne izplačujete dohodkov po drugih osnovah, zato se mora znesek obrutiti s koeficientom davčnega odtegljaja (davčni odtegljaj za dividendam podobne dohodke je 20%; koeficient davčnega odteglaja je torej 1,25)

Kaj to pomeni Slovan, da državi plačam 39.375 in še 7.875 SIT ali samo 7.875,00 SIT.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Davčni odtegljaj 7.875 (dohodnina); 39.875 je samo izračunana bruto osnova za izračun davka, ki izhaja iz neto izplačila. Torej: neto izplačilo 31.500 + plačilo dohodnine 7.875.
LP
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Slovan je napisal:

Kako pa sedaj to knjižim
davčni odtegljaj 7.789
neto boniteta (kar ni v denarni obliki) 30.500
bruto boniteta 39.379
VAJA dela MOJSTRA
Odgovori