Na osnovi dogovora s poslovnim partnerjem bomo stornirali naš izdan račun iz leta 2004, ki pa ga oni niti nimajo knjiženega, zato sem jim izdala dbp, na katerega mi bodo potrdili, da računa nimjo knjiženega.
Ali lahko naredim popravek izstopnega ddv-ja za leto 2004. Vem, da lahko za leto 2005- za eno leto nazaj, za 2004 pa nisem sigurna.
Prosim za vaše mnenje.
Hvala vsem in lep pozdrav.
Popravek izstopnega ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Torej, jaz ne vidim tu nobenega problema. Mogoče ste malo pomešali s pravico do odbitka vstopnega DDV, kjer velja, da če iz kakršnegakoli razloga nismo upoštevali vstopnega DDV v obdobju, ko bi lahko, lahko to storimo še v enem letu, potem pa ne več.
Kar se tiče popravka obračunanega (izstopnega) DDV zakon (10.odst. 21.člena ZDDV) pravi:
Kar se tiče popravka obračunanega (izstopnega) DDV zakon (10.odst. 21.člena ZDDV) pravi:
Priporočljivo je imeti neko reklamacijo oz. dokumentiran razlog zakaj se kupnina zniža, vsekakor pa morate imeti, če je vaša stranka davčni zavezanec, z njegove strani potrjeno izjavo na dobropisu, da je popravil svoj vstopni DDV v svojem obračunu. Vi popravite izstopni DDV v tistem obdobju, ko prejmete njegovo potrjeno izjavo. Če vaša stranka ni davčni zavezanec, vam te izjave seveda ne more dati, zato je še bolj pomembno, da razpolagate z razlago zakaj se je kupnina znižala in dokazom, da ste mu denar vrnili, oz. da mu preostanka kupnine ni bilo potrebno plačati.(10) Če se davčna osnova naknadno spremeni zaradi vračila, preklica naročila, popustov, nezmožnosti plačila ali znižanja cene po dobavi, lahko davčni zavezanec, ki je opravil promet blaga ali storitev, popravi (zmanjša) znesek DDV. Davčni zavezanec lahko popravi oziroma zmanjša znesek DDV, če davčni zavezanec, kateremu je bil opravljen promet blaga oziroma storitev, popravi (zmanjša) odbitek vstopnega DDV in če o tem pisno obvesti dobavitelja.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)