Pozdravljeni,
Prosila bi če bi mi lahko kdo obrazložil sledeče:
Zanima me glede avtomobila, ki ni v osnovnih sredstvih pri s.p. in sedaj si pišem samo potne naloge za službeno vožnjo, če lahko registracijo, servise, gume itd. tudi dajem v strošek v nekakšnem razmerju, kot avtomobil uporabljam približno 50 % službeno ter 50 % zasebno ter kaj je najbolj verodostojno za davčno za določitev tega razmerja pri uporabi.
Zanima me še ena zadeva:
Namreč uporabljam kabelski internet, ki je vezan na s.p. in me zanima, če lahko kabelsko tv tudi dam v strošek (vsaj en del npr. 50 %), ker je kabelski internet vezan na kabelsko tv in brez naročila tv – ja ne moreš uporabljati interneta…?
Pa še glede stanovanja, kjer živim zasebno in je tudi sedež podjetja me zanima, če lahko stroške dam tudi v strošek v nekem ločenem razmerju (npr. 70 % je zasebno, 30 % pa službeno) in kako to določiti ter predvsem voditi, da je za davčno čimbolj ok!
Hvala za vsa pojasnila!!!
Lp,
Janet
Stroški - s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Glede avtomobila: v kolikor je osebni avtomobil v višjem cenovnem razredu in nov, vam bi bilo mogoče res boljše, da ga imate v osnovnih sredstvih. Zato si morate to preračunati sami, ali znašajo 50 % teh stroškov več, kot znaša vaša kilometrina.
Kabelski internet ni vezan na vašo TV (lahko bi ga imeli z dovoljenjem s sosedom), tako da v kolikor ne potrebujete vaše TV za dejavnost, je moje mnenje, da ta strošek ne bi bil davčno priznan.
Stroški (ogrevanje glede kvadrature, električna energija, voda, sprotno vzdrževanje), ki nastanejo pri opravljanju vaše dejavnosti, se v v nekem primernem % lahko upoštevajo v stroških dejanovi, čeprav račun glasi na vas, kot fizična oseba. Stroške porazdelite na osnovi računa in temeljnice.
Lp
Kabelski internet ni vezan na vašo TV (lahko bi ga imeli z dovoljenjem s sosedom), tako da v kolikor ne potrebujete vaše TV za dejavnost, je moje mnenje, da ta strošek ne bi bil davčno priznan.
Stroški (ogrevanje glede kvadrature, električna energija, voda, sprotno vzdrževanje), ki nastanejo pri opravljanju vaše dejavnosti, se v v nekem primernem % lahko upoštevajo v stroških dejanovi, čeprav račun glasi na vas, kot fizična oseba. Stroške porazdelite na osnovi računa in temeljnice.
Lp
Mnenje,
Glede stroškov avtomobila se vam ne priznavajo stroški(vzdrževanja), če nimate tega zavedenega pod osnovna sredstva.
Glede samih stroškov 30/70%(objekt) vam priporočam, da si obvezno naredite ustrezen sklep stroškov(pravilnik), koliko % stroškov boste obesili na dejavnost. In pri tem pazite, da če nimate računa na dejavnost si ne smete odbijati DDV, v kolikor ste davčni zavezanec.
lp
Glede stroškov avtomobila se vam ne priznavajo stroški(vzdrževanja), če nimate tega zavedenega pod osnovna sredstva.
Glede samih stroškov 30/70%(objekt) vam priporočam, da si obvezno naredite ustrezen sklep stroškov(pravilnik), koliko % stroškov boste obesili na dejavnost. In pri tem pazite, da če nimate računa na dejavnost si ne smete odbijati DDV, v kolikor ste davčni zavezanec.
lp