uporaba osebnega vozila v privatne namene

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
a
Začetnik
Začetnik

uporaba osebnega vozila v privatne namene

Odgovor Napisal/-a a »

Delavec uporablja avto družbe tudi za privatne vožnje. Zdaj pa gre na dopust in ga 15 dni ne bo. zanima me, ali moram obračunati mesečno boniteto v celoti ali sorazmerno za 15 dni.

Prosim za odgovor
lep pozdrav
a
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a a »

imam še eno vprašanje.
Če delavec plačuje nek pavšal za avto, ali ta znesek zmanjšuje boniteto?

Prosim za odgovor
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Zanimivo vprašanje. Glede na to, da je sam privilegij uporabe sl. avta boniteta bi rekla, da pri LD ostane nespremenjeno. Ali avto med dopustom "miruje" v službeni garaži?
Poraja se mi pa vprašanje kako v primeru daljše odsotnosti, boleznine nad 30 dni? V tem primeru, ko gre za odsotnost celega meseca ali več, logično bi bilo, da ta avto uporalja nekdo drug, ki odsotnega nadomešča in se njemu obračuna boniteta.
To je moje mnenje in dosedanja praksa v primeru LD.
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Za vrednost "pavšala" se zmanjša mesečni znesek bonitete.
Lp
a
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a a »

Iz člankov vem, da obstaja pojasnilo DURS - a, da plačani znesek zmanjšuje boniteto. Obstaja ša eno pojasnilo na to temo. Zdaj me pa zanima, kakšno pravno veljavo imajo ta pojasnila ob morebitnem obisku davčnega inšektorja oz. če se v pritožbi sklicuješ na ta pojasnila.
Pa še eno vprašanje - ali kdo ve, kje so ta pojasnila objavljena ter ali jih dobiš na DURS - u?

Lp
Za odgovore že vnaprej hvala
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Teoretično bi lahko pojasnilo dobili na podlagi dostopa do informacij javnega značaja. Več na:
http://mid.gov.si/mid/mid.nsf/f1?OpenFr ... enDocument

Samo ne vem, če to v praksi deluje. Jaz sem enkrat poizkušala dobiti čistopis Zakona o gospodarskih družbah na Ministrstvu za gospodarstvo (da bi ga vsaj objavili na svoji spletni strani, ker je to zakon, ki ga podjetja res rabijo v čistopisu), pa ni bilo nič iz tega.

Nekaj malega pojasnil ima Durs na svoji spletni strani http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl&f=11.html
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Na podlegi pgodbe sklenjene med delodajalcem in uporavnikom sl. avta se uporabniku izstavi račun v znesku iz pogodbe. Za znesek plačanega računa se boniteta zmanjša. Tako sem jaz obračunavala in je bilo o.k
Lp
artim
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a artim »

Vprašanje, ki morda ne sodi popolnoma v temo, pa morda ve kdo odgovor: ko rabim kakšen zakon, spremembo, uredbo... ponavadi brskam po "http://zakonodaja.gov.si". Nikoli pa mi ni jasno, če so pri objavljenem besedilu npr. zakona (označeno z UB - uradno besedilo) upoštevane tudi kasnejše spremembe in dopolnitve ali moram pregledati tudi spodaj objavljene spremembe. Ali kdo to ve?
Lp Momi
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

Glede na to, kaj se mi je odprlo, ko sem kliknila na tisti "UB" bi rekla, da gre za zadnje (sprejeto) uradno prečiščeno besedilo kar pomeni, da je potrebno preveriti spremembe in dopolnitve zakona sprejete po uradno prečiščenem besedilu.
LP
Nataša
okarina
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a okarina »

jaz npr. pri dopustu delavcu ne zmanjšam bonitete. Zmanjšam pa jo pri daljši odsotnosti, ko dobim pisno potrdilo, da ta čas avto ni v uporabi-bolezen, avto v okvari ipd.
Odgovori