Lastnik d.o.o. bi šel v penzijo, rad pa bi še naprej opravljal posel (svetovanje, nadzor). Ali in do katere višine je lahko pogodbeno (ali drugače, trenutno lahko tudi preko avtorske pogodbe) zaposlen in vpliv na izplačano penzijo. Možnost povračila potnih stroškov kot lastniku v primeru da uporablja svoj avtomobil (ali je to že prejemek "tuje" osebe), stroški službenega avtomobila, če ni zaposlenih.
Hvala za vsako mnenje, tudi sam se bom zakadil v predpise. Sem nekako na polovici delovnega staža, zato teh odgovorov še nisem iskal.
Mirko
Lastnik d.o.o., penzija in delo
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Smo imeli pred kratkim inšpektorja za delo v hiši (redni letni pregled). In smo ga povprašali ravno o te zadevi, ker gre tudi naš direktor naslednje leto v pokoj. In odgovor: "ne more delati (do 63. leta) ne po pogodbi o delu (=podjemna =delovršna) ne po avtorski pogodbi. Seveda pa lahko dela za firmo, saj je vendar njegova in lahko pride kadar hoče."
Pa sem ga vprašala, kako se mu bo pa izplačevalo, ker to ne bodo samo obiski, ampak nekaj ur dela vsak teden? In je skomignil z rameni.
Dobro, brskali naprej in ugotovili, da se bo pravzaprav lahko upokojil samo za 4 ure, ker drugače ne bi mogel prejemati nobenih plačil.
Problem je pa v <b>Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju</b>. Sem že malo pozabila, kateri členi
Malo prebrskajte. Še enkrat ponavljam - težava je do 63. leta. Pa poiščite tudi člene o znižanju pokojnine.
Potne stroške pa se lahko izplačuje samo zaposlenim v podjetju. Lahko pa se v pogodbi o delu navede tudi izplačilo za potne stroške (točno navesti izračun!); znesek pa se enostavno prišteje neto znesku (in ja, na to se plačajo vsi davki in prispevki, kot je pač obvezno po pogodbi o delu).
Pa sem ga vprašala, kako se mu bo pa izplačevalo, ker to ne bodo samo obiski, ampak nekaj ur dela vsak teden? In je skomignil z rameni.
Dobro, brskali naprej in ugotovili, da se bo pravzaprav lahko upokojil samo za 4 ure, ker drugače ne bi mogel prejemati nobenih plačil.
Problem je pa v <b>Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju</b>. Sem že malo pozabila, kateri členi
Potne stroške pa se lahko izplačuje samo zaposlenim v podjetju. Lahko pa se v pogodbi o delu navede tudi izplačilo za potne stroške (točno navesti izračun!); znesek pa se enostavno prišteje neto znesku (in ja, na to se plačajo vsi davki in prispevki, kot je pač obvezno po pogodbi o delu).
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: