Podjetje in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Podjetje in ddv

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Kakšna stopnja ddv-ja se zaračuna, če se posluje s pravno osebo?Ker imamo gradbeno dejavnost (ogrevanje), obračunavamo fizični osebi 8,5%, pravni pa 20%.
11. odstavek 25.člena:stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov,namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, če so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh
Kje pa piše v ZDDV, da je 8,5% za pravno osebo?Ali se za s.p.-ja upošteva, da je fizična oseba, če je investitor(s.p.)=lastnik dejavnosti in je potem 8,5%?
Stranka (pravna oseba) nam je poslala potrdilo, da mu moramo obračunati 8,5% DDV, ker gre za stanovanjsko zgradbo (s.p.=lastnik dejavnosti).
Prosim za kakšen namig :?:
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Sm že sama prišla do odgovora :D , pa še vam sporočim, kako je s tem DDV-jem.
Klicala sem referentko na davčno, sam mi ni znala točno povedat. Potem sem klicala še svetovalko, ki je rekla, da je 8,5 % DDV, ker je investitor s.p.:-v pravilniku (59.člen) piše, da je 8,5 % za gradnjo in dobava stanovanj, ...., kadar so zaračunana neposredno investitorju
Tako, da ni važno ali je pravna ali fizična oseba, važno je, kdo je investitor in kakšne storitve se zaračunajo.

Lp 8)
Odgovori