znesek izplačila dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fallenangel
Začetnik
Začetnik

znesek izplačila dopusta

Odgovor Napisal/-a fallenangel »

Lepo pozdravljeni

želela bi le potrditev. Zanima me kako je z izplačilom odškodnine za neporabljeni dopust...
moj izračun je sledeči (zanima me predvsem znesek ki ga plača delodajalec)... torej npr. v primeru 200.000 (bruto plače) -> je bruto izplačilo za 16 dni neizkoriščenega dopusta c.c. 152.380,95??? torej sorazmerni delež?... kako sploh obračunava podjetje izplačilo dopusta? predvidevam, da se ga obračuna na podlagi bruto plače delavca (ki je zapisan na pogodbi?)... mi lahko nekdo naredi okviren izračun? to namreč delam prvič pa nisem povsem sigurna kako je s tem???.... znesek, ki ga v zgornjem primeru dobi zaposleni na račun bi bil kak? lahko to primerjam z izplačano plačo? torej se na znesek obračuna vse prispevke akontacijo dohodnine itd. kakor pri navadnih obračunih??? hvala za pomoč in lp
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Glede zneska vam težko svetujem, pazite pa na "naziv" izplačanega zneska, kajti:

ZDR
166. člen

(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)

Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.
fallenangel
Začetnik
Začetnik

no no sej gre o izplačilu zaradi odpovedi pogodbe... po dogovoru z delodajalcem....ker prenos dopusta ne pride v upoštev so se dogovorili o izplačilu...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če oba soglašata, je izplačilo odškodnina možna (po ZDR) ob prenehanju delovnega razmerja. Seveda, če so podani razlogi, kot jih tudi vi omenjate. Mislim pa, da je tudi vaš primer dober, v kolikor se delavec res strinja. Sicer to ni ravno s pravili ZDR-ja, toda....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
fallenangel
Začetnik
Začetnik

kako je pa z zneski??? mene predvsem izplačilo samo zanima saj je dogovor že bil sklenjen... zanima me ali je tako kot pri izplačilu plače in lahko obračunam to izplačilo tako kakor je npr. obrazec na računovodja.si... za obračun plače pripravljen... z vsemi prispevki itd...

kaj se upošteva pri izplačilu in kaj ne???... koliko v celoti plača podjetje v tem primeru?.........
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz menim, da je izplačilo odškodnine za neizrabljen dopust enako, kot če bi mu izplačali plačo. Torej je tudi obdavčeno enako kot plača in se oddata oba obrazca, REK-1 in obračun davka na izplačane plače. Odškodnina pa znaša kot če bi bil dejansko na dopustu in bi mu obračunali dopust.
LP :)
fallenangel
Začetnik
Začetnik

najlepša hvala :) se je tudi meni zdelo da je tako :)))
Odgovori